EDITOR'S PICK

VIP ξεναγήσεις στην Ακρόπολη µε εισιτήριο 5.000 ευρώ

VIP ξεναγήσεις στην Ακρόπολη µε εισιτήριο 5.000 ευρώ

Πηγή Φωτογραφίας: [362379] ΟΥΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ειδικότερα, από την 1η Απριλίου 2024, η Ελλάδα σχεδιάζει να προσφέρει αποκλειστικές ξεναγήσεις στον πιο ισχυρό τουριστικό μαγνήτη της σε επισκέπτες με... γερά πορτοφόλια, εκτός των κανονικών ωρών λειτουργίας.

Αν θέλετε να δείτε τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης με την… ησυχία σας, υπάρχει μια λύση που βρίσκεται στα «σκαριά», αλλά θα σας κοστίσει έως και… 5.000 ευρώ! Ειδικότερα, από την 1η Απριλίου 2024, η Ελλάδα σχεδιάζει να προσφέρει αποκλειστικές ξεναγήσεις στον πιο ισχυρό τουριστικό μαγνήτη της σε επισκέπτες με… γερά πορτοφόλια, εκτός των κανονικών ωρών λειτουργίας.

Το μέτρο αποτελεί μέρος της αναθεώρησης της πολιτικής έκδοσης εισιτηρίων για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της Ελλάδας, η οποία θα έχει γενικευμένες αυξήσεις από τον Απρίλιο του 2025. Η νέα υπηρεσία θα ισχύει για μάξιμουμ τέσσερις ομάδες έως πέντε ατόμων η καθεμία και θα προσφέρεται τους θερινούς μήνες για τις ημέρες Τρίτη, Παρασκευή και Σάββατο, με εξαίρεση τις νύχτες της πανσελήνου, σύμφωνα με πληροφορίες. Το… πακέτο θα κοστίζει 5.000 ευρώ ανά ομάδα, με την κα Νικολέττα Διβάρη-Βαλάκου, Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΟΔΑΠ (Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων), να διαμηνύει ότι τα έσοδα θα επαναεπενδυθούν σε πολιτιστικά έργα.

«Αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε (το μέτρο)… γιατί υπάρχει ζήτηση, ο κόσμος το ζητούσε», υπογράμμισε η κα Ντιβάρη-Βαλάκου μιλώντας στο Associated Press. «Δεν θα βλάψει τον αρχαιολογικό χώρο, πράγματι θα συμβάλει στην καλύτερη ανάδειξή του», επεσήμανε. «Και τα έσοδα θα επιστρέψουν για επενδύσεις σε πολιτιστικά έργα και μνημεία» πρόσθεσε.

Η κα Διβάρη-Βαλάκου τόνισε ότι εάν το πρόγραμμα αποδώσει και στεφθεί με επιτυχία, θα μπορούσε να επεκταθεί περαιτέρω από το 2025, συμπεριλαμβάνοντας και άλλα μεγάλα αρχαιολογικά μνημεία – ορόσημα. Με βάση τον υπάρχον σχεδιασμό, οι επισκέπτες, συνοδευόμενοι με επίσημους εξειδικευμένους ξεναγούς, θα μπορούν να απολαύσουν την Ακρόπολη για δύο ώρες για να δουν είτε την ανατολή του ηλίου (07:00-09:00) είτε τη δύση του (20:00-22:00), ενώ φεύγοντας θα παίρνουν μαζί τους και αναμνηστικά δώρα.

Με θέα τον αχανή ορίζοντα της Αθήνας, η Ακρόπολη και τα μαρμάρινα μνημεία της 2.500 ετών – συμπεριλαμβανομένου του Ναού του Παρθενώνα, τα γλυπτά του οποίου προκάλεσαν διαμάχη δεκαετιών με τη Βρετανία – είναι ο πιο μεγαλύτερος αρχαιολογικός πόλος έλξης της χώρας μας. Είναι χαρακτηριστικό πως με την «χρυσή χρονιά» του 2019 να χαρίζει ήδη από τον Οκτώβριο τη σκυτάλη των τουριστικών ρεκόρ στο 2023 που βαδίζει πρόσω ολοταχώς για τα 20 δισ. ευρώ, και την ραγδαία αύξηση των αφίξεων ταξιδιωτών στην χώρα μας, ο Ιερός Βράχος προσέλκυσε περισσότερους από 3 εκατ. επισκέπτες το 2022.

Όπως προαναγγέλλουν αρμόδιες πηγές του ΥΠΠΟ, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να το εγκρίνει επίσημα την νέα πρωτοβουλία τις επόμενες ημέρες. Άλλωστε, σε ραδιοφωνική της συνέντευξη στον ΣΚΑΪ 100,3 η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη γνωστοποίησε ότι από τον Απρίλιο του 2024 μεμονωμένοι επισκέπτες που επιθυμούν να πληρώσουν υψηλότερο αντίτιμο θα μπορούν να ξεναγηθούν ιδιωτικά στην Ακρόπολη.

Στα 30 ευρώ πλέον το εισιτήριο για την Ακρόπολη: Οι νέες τιμές σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Αξίζει να σημειωθεί πως προ μερικών 24ωρων, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, γνωμοδότησε θετικά για τη νέα τιμολογιακή πολιτική των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, με ομόφωνη απόφασή του. Όπως ενημερώνει ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, η νέα τιμολογιακή πολιτική για τα εισιτήρια εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία του υπουργείου Πολιτισμού (350 περίπου) είναι επιβεβλημένη με βάση τα δεδομένα της αυξανόμενης επισκεψιμότητας των τελευταίων 2 ετών, της χρήσης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε 28 χώρους – έως σήμερα – με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και το γεγονός ότι οι ισχύουσες τιμές, αναθεωρημένες από 5ετίας είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η πρόταση της νέας τιμολογιακής πολιτικής βασίζεται σε ειδική μελέτη, την οποία ανέθεσε ο αρμόδιος Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τα βασικά σημεία της νέας τιμολογιακής πολιτικής αφορούν, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή της νέας τιμολογιακής πολιτικής σε δύο φάσεις.

Εφαρμογή της νέας τιμολογιακής πολιτικής σε δύο φάσεις:

Α’ Φάση, έναρξη ισχύος από 01.04.2024

  1. Κατάργηση των ενιαίων εισιτηρίων εισόδου με παραπάνω του ενός Αρχαιολογικών Χώρων ή Μουσείων, όπου εφαρμόζεται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει ηλεκτρονικό εισιτήριο και συνδέονται με Μουσεία-ΝΠΔΔ.
  2. Εφαρμογή νέας υπηρεσίας Εξατομικευμένης Επίσκεψης στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακρόπολης των Αθηνών, εκτός ωραρίου λειτουργίας του χώρου με υψηλό αντίτιμο εισιτηρίου. Η επίσκεψη αφορά σε ομάδες των 5 ατόμων και έως 4 ομάδες στο δίωρο (07:00-09:00 και 20:00-22:00), με προσφορά ειδικής ξενάγησης και αναμνηστικών δώρων (θα επεκταθεί και σε άλλους χώρους κατά την Β’ Φάση)

Β’ Φάση, έναρξη ισχύος από 01.04.2025

Εξορθολογισμός του αντιτίμου εισιτηρίων εισόδου, σύμφωνα με κατάταξη των Αρχαιολογικών Χώρων, των Μνημείων και των Μουσείων σε 5 κατηγορίες με βάση την επισκεψιμότητα, ενίοτε τη σημασία τους στην εκάστοτε περιοχή και το ισχύον εισιτήριο εισόδου. Οι 5 κατηγορίες αντιστοιχούν σε 5 βαθμίδες αντιτίμου εισιτηρίων εισόδου ως εξής:

Διαμορφώνουν δική τους τιμολογιακή πολιτική

Με τον τρόπο αυτό καταργούνται οι υφιστάμενες 9 βαθμίδες στην κλίμακα των αντιτίμων εισιτηρίου εισόδου από 2 έως 20 ευρώ, οι οποίες σε συνδυασμό με τις 4 κατηγορίες δικαιούχων μειωμένου εισιτηρίου και τις 34 δικαιούχων ελευθέρας εισόδου συνεπάγονται ένα πολύπλοκο σύστημα με δυσανάλογα βαρύ διαχειριστικό κόστος.

  • Καταργείται η διαφορετική τιμολόγηση της θερινής και της χειμερινής περιόδου με μία ίδια τιμή εισόδου ανά κατηγορία σε όλη την διάρκεια του έτους.
  • Προστίθεται μία επιπλέον Κυριακή ελευθέρας εισόδου κάθε μήνα κατά την χειμερινή περίοδο (1η Νοεμβρίου-31η Μαρτίου), συγκεκριμένα η τρίτη Κυριακή του μήνα επί πλέον της πρώτης.
  • Κατάργηση των ενιαίων και των κοινών εισιτηρίων πλην Aρχαίας Ολυμπίας, Δελφών, Μυκηνών και Αιγών ή όπου για λόγους χωροταξικούς επιβάλλεται το κοινό εισιτήριο Χώρου και Μουσείου.
  • Διατήρηση του μειωμένου εισιτηρίου εισόδου για τα άτομα ηλικίας 65+ από χώρες της Ε.Ε. για το διάστημα από 1η Οκτωβρίου έως 31η Μαΐου.
  • Διατήρηση του δικαιώματος ελευθέρας εισόδου στα άτομα έως 25 ετών για τους πολίτες Ε.Ε. και επέκταση του δικαιώματος ελευθέρας εισόδου για πολίτες εκτός Ε.Ε. έως την ηλικία των 18 ετών, αντί της ηλικίας έως 5 ετών που ισχύει τώρα.
  • Διατηρείται το δικαίωμα ελευθέρας εισόδου για τα ΑμεΑ και τις κατηγορίες ατόμων που έχουν θεσπιστεί έως σήμερα για λόγους κοινωνικούς ή ιδιότητας.
  • Έκδοση Κάρτας Πολιτισμού (Culture Gard) για τις κατηγορίες που έχουν θεσμοθετηθεί και θα εκδίδεται μέσω της εφαρμογής του gov.gr ή των ΚΕΠ για ημεδαπούς φορολογούμενους.

Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω, με τη νέα τιμολογιακή πολιτική εισιτηρίων εισόδου στους Αρχαιολογικούς Χώρους, τα Μνημεία και τα Μουσεία της χώρας, επιτυγχάνονται:

  1. Κατηγοριοποίηση των επισκέψιμων χώρων και μουσείων με κριτήριο την επισκεψιμότητά τους, τη σημασία τους για την εκάστοτε περιοχή και το ισχύον αντίτιμο εισιτηρίου.
  2. Εξορθολογισμός και απλοποίηση των κατηγοριών των εισιτηρίων.
  3. Απόδοση στα μνημεία μας της αξίας που αντιστοιχεί στην σπουδαιότητά τους για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.
  4. Αύξηση ημερών ελευθέρας εισόδου κατά μία (1) Κυριακή μηνιαίως τη χειμερινή περίοδο για όλους ανεξαρτήτως τους επισκέπτες.
  5. Εξάλειψη διακρίσεων και διεύρυνση του δικαιώματος ελευθέρας εισόδου σε παιδιά και νέους, ηλικίας 5-18 ετών, από χώρες εκτός Ε.Ε.
  6. Ουσιαστική αύξηση των δημοσίων εσόδων από τα εισιτήρια και επανεπένδυσή τους στα έργα Πολιτισμού για την ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Πηγή: insider.gr, Χρήστος Δοντάς

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments