Γεωπολιτικά

Πώς οι Χούθι διαταράσσουν οικονομικές και γεωπολιτικές ισορροπίες

Πώς οι Χούθι διαταράσσουν οικονομικές και γεωπολιτικές ισορροπίες

Πηγή Φωτογραφίας: Dw.com

Οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα προκαλούν αλυσιδωτές συνέπειες.

Οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα διαταράσσουν το διεθνές εμπόριο μέσω της διώρυγας του Σουέζ, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα έκτο της παγκόσμιας διακίνησης εμπορευμάτων.

Οι Χούθι χρησιμοποιούν προπαγανδιστικό βίντεο για να κάνουν επίδειξη των χερσαίων και θαλάσσιων δυνάμεών τους εναντίον των δυτικών δυνάμεων. Έχουν μάλιστα απειλήσει, για άλλη μια φορά, ότι η Δύση θα πληρώσει και ότι η δύναμη κρούσης τους στην Ερυθρά Θάλασσα θα αποτύχει.

Από την πλευρά του, το Πεντάγωνο τονίζει πως ο ρόλος των δυνάμεων του Συνασπισμού αυτή τη στιγμή είναι να περιπολούν για την προστασία των εμπορικών πλοίων, καθώς οι επιθέσεις κλιμακώνονται, αναγκάζοντας τις μεγάλες εταιρείες να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, ο αριθμός των χωρών που έχουν ενταχθεί ή έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στον συνασπισμό ξεπερνά ήδη τις είκοσι.

Ανατροπές στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις

Εκατοντάδες εμπορικά πλοία πλέον έχουν επανασχεδιάσει τη ρότα τους και κατευθύνονται προς το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας αντί για τον κόλπο του Άντεν για να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη, επιλέγοντας μια διαδρομή μεγαλύτερη κατά 10-14 ημέρες από τον κίνδυνο να βρεθούν στο στόχαστρο των πυραύλων και των ρουκετών των σιιτών ανταρτών της Υεμένης.

Οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν διαταράξει το διεθνές εμπόριο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα έκτο των παγκόσμιων μεταφορών αγαθών.

Το απρόσμενο επιπλέον κόστος για τους κολοσσούς των μεταφορών είναι σημαντικό και εξαρτάται όχι μόνο από την τρέχουσα τιμή των καυσίμων, αλλά και από τους ναύλους, οι οποίοι εξαρτώνται ανά πάσα στιγμή από την προσφορά και τη ζήτηση. Η απόφαση αυτή έχει ήδη προκαλέσει τις πρώτες συνέπειες.

Κάποιες πολυεθνικές εταιρείες μεταφορών, όπως η Maersk, ανακοίνωσαν ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε τα πλοία τους να ανεφοδιάζονται κατά την έναρξη του ταξιδιού ή στην άφιξη στον προορισμό. Όμως αυτό δεν είναι πάντα προβλέψιμο. Πολλές φορές στην ανοιχτή θάλασσα επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες, ειδικότερα κατά μήκος της διαδρομής του περίπλου της Αφρικής. Το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας έχει τη φήμη του «ακρωτηρίου των καταιγίδων» μεταξύ των ναυτικών, ενώ το κανάλι της Μοζαμβίκης είναι επιρρεπές στην εμφάνιση κυκλώνων. Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες απαιτούν και πολύ μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμων, που σημαίνει ότι η εξασφάλιση λιμένα ανεφοδιασμού κατά τη διάρκεια της διαδρομής είναι πολύ σημαντική.

ΗΠΑ εναντίον Ιράν

Οι ανατροπές στις υπερεθνικές εμπορικές σχέσεις έχουν αντίκτυπο και στο πεδίο των γεωπολιτικών σχέσεων.

“Οι πληροφορίες που παρείχε η Τεχεράνη ήταν κρίσιμης σημασίας ώστε οι Χούθι να βάλουν στο στόχαστρο τα πλοία”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

H εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Άντριεν Γουάτσον, υποστήριξε πως το Ιράν εμπλέκεται στον σχεδιασμό των πρόσφατων επιθέσεων που εξαπέλυσαν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ανακοίνωση της Άντριεν Γουάτσον, οι πληροφορίες που παρείχε η Τεχεράνη ήταν κρίσιμης σημασίας ώστε οι Χούθι να βάλουν στο στόχαστρο τα πλοία, προσθέτοντας: «Δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι το Ιράν προσπαθεί να αποτρέψει αυτήν την επικίνδυνη συμπεριφορά των Χούθι».

Οι ΗΠΑ, που έχουν συγκροτήσει έναν διεθνή συνασπισμό για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή, διεξάγουν «εντατικές διαβουλεύσεις με τους συμμάχους και τους εταίρους τους» όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να απαντήσουν σε αυτές τις επιθέσεις, ανέφερε εξάλλου η εκπρόσωπος.

Οι Χούθι πυροδοτούν την ένταση

Οι Χούθι απαντούν, με νέο προπαγανδιστικό βίντεο, στην επιχείρηση «Φύλακας της Ευημερίας» της Δύσης. Στο βίντεο, οι σιίτες αντάρτες της Υεμένης παρουσιάζουν τη δύναμή τους σε στεριά και θάλασσα, στο όνομα της αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους της Γάζας, όπως αναφέρουν.

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι απειλούν, για άλλη μία φορά, πως η Δύση θα πληρώσει, και πως η επιχείρησή της στην Ερυθρά Θάλασσα θα αποτύχει.

«Αλ Κουντς! Οι στρατιώτες του Αλλάχ, έρχονται! […] Παλαιστίνη ερχόμαστε με σταθερότητα και ανδρεία! Ο άξονας των Αλ Κουντς έρχεται σε εσάς παραπλανημένες μάζες με την εκπλήρωση της υπόσχεσης του Παραδείσου και τον θρίαμβο του μηνύματός μας», αναφέρουν οι Χούθι.

«Έχουμε ένα θρησκευτικό, ανθρωπιστικό και ηθικό καθήκον να υποστηρίξουμε τη Γάζα. Δεν τρομάζουμε από τις απειλές του Συνασπισμού. Εμείς, οι άνδρες της Υεμένης θα τους αντιμετωπίσουμε», δηλώνει ένας άνδρας, σε άλλο σημείο του βίντεο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments