Στόχο για άντληση 10 δισ. ευρώ έθεσε ο ΟΔΔΗΧ για το νέο έτος με το πρόγραμμα δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, μέσα από εκδόσεις κρατικών ομολόγων.
Στόχο για άντληση 10 δισ. ευρώ έθεσε ο ΟΔΔΗΧ για το νέο έτος με το πρόγραμμα δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, μέσα από εκδόσεις κρατικών ομολόγων.
Οι συνολικές δανειακές ανάγκες θα φτάσουν τα 18,9 δισ. ευρώ το 2023, σύμφωνα με τον Οργανισμό ο οποίος δημοσίευσε σήμερα τη στρατηγική χρηματοδότησης για το 2024. Πιο αναλυτικά, το ελληνικό Δημόσιο θα χρειαστεί: 5,463 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση ομολόγων που λήγουν, 4,8 δισ. ευρώ για αποπληρωμή τόκων και άλλων επιμέρους υποχρεώσεων, 12 δισ. ευρώ για την οριστική εξόφληση εντόκων γραμματίων και 3,589 δισ. ευρώ για ανάγκες ρευστότητας σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους του 2024, ενώ από το σύνολο των αναγκών αφαιρούνται 6,9 δισ. ευρώ λόγω των εκτιμήσεων για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Tα 10 δισ. ευρώ το ελληνικό δημόσιο αναμένεται να τα αντλήσει από εκδόσεις βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων τίτλων.
Επιπλέον αυτών, 4,19 δισ. ευρώ πρόκειται να λάβει από άλλες πηγές χρηματοδότησης (NextGenerationEU, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κ.α.), 1,16 δισ. ευρώ από μετοχικές και επενδυτικές συμμετοχές και 3,64 δισ. από αλλαγές στα ταμειακά διαθέσιμα. Τέλος, επισημαίνεται πως το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί κατά 3,268 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρει ο ΟΔΔΗΧ, η Ελλάδα ευνοείται και από την δομή του χρέους της αλλά και από την διάρκεια ωρίμανσης η οποία μειώνει τους κινδύνους αναχρηματοδότησης ακόμη και κάτω από πολύ συντηρητικά σενάρια.
Εν τω συνόλω, στα θετικά προστίθεται το γεγονός πως οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα παραμείνουν κάτω από το όριο 10% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα, ακόμα και κάτω από συντηρητικά σενάρια. Υπενθυμίζεται άλλωστε, πως και η Κομισιόν χθες σε έκθεση της έκανε λόγο για χαμηλούς κινδύνους βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους σε μακροπρόθεσμη βάση.
Eπίσης, τονίζεται πως ο λόγος του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνει σε σταθερή πτωτική τροχιά, στηριγμένος στην ισχυρή ονομαστική ανάπτυξη, στα σταθερά πρωτογενή πλεονάσματα και στο χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης χρέους.
Το πραγματικό έμμεσο κόστος του χρέους αναμένεται να παραμείνει αρνητικό μεσοπρόθεσμα. Σαν αποτέλεσμα, το φαινόμενο της «χιονοστιβάδας» θα μειώνει το χρέος στον ορίζοντα πρόβλεψης.
Πώς λειτούργησε ο δανεισμός του 2023
Κάνοντας μία ανασκόπηση στο πώς «κινήθηκε» το πρόγραμμα δανεισμού του 2023 ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, κάνει λόγο για ευέλικτη και προληπτική διαχείριση με φόντο την επενδυτική βαθμίδα σε ένα διεθνές περιβάλλον προκλήσεων.
Επισημαίνει πως η στρατηγική χρηματοδότησης είχε ως στόχο να αδράξει τα ευνοϊκά «παράθυρα» της αγοράς και να αξιοποιήσει τη βελτίωση της εμπιστοσύνης όσον αφορά την επιστροφή της Ελληνικής Δημοκρατίας σε επενδυτική βαθμίδα, η οποία επιτεύχθηκε τελικά το 3ο τρίμηνο 2023. Περισσότερα από 11 δισ. ευρώ έχουν συγκεντρωθεί μέσω της έκδοσης ομολόγων με ανταγωνιστικούς όρους, επαρκείς για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του 2023. Επιπλέον, η διαχείριση του χρέους παρέμεινε προληπτική, προχωρώντας με πρόωρες αποπληρωμές του επίσημου χρέους για περαιτέρω μείωση του βραχυπρόθεσμου όρους εξυπηρέτησης του χρέους και εξομάλυνση του προφίλ εξαγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, τα 5,3 δισ. ευρώ δανείων GLF, αποπληρώθηκαν στις 15 Δεκεμβρίου.
Οι κινήσεις στην αγορά εισήγαγαν νέα ομόλογα σε όλη την καμπύλη αποδόσεων με βασικά σημεία λήξης το 2028 (5ετία), το 2033 (10ετία) και το 2038 (15ετία).
Οι στοχευμένες εκδόσεις αύξησαν τη ρευστότητα σε όλη την καμπύλη αποδόσεων υποστηρίζοντας τη σταδιακή ανατιμολόγηση των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε κατάσταση επενδυτικής βαθμίδας ενώ επέτρεψαν να αυξηθεί η δραστηριότητα της αγοράς κατά μήκος της καμπύλης αποδόσεων, εξασφαλίζοντας ένα ακόμη πιο ομαλό προφίλ εξαγοράς.
Τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του ελληνικού χρέους σε συνδυασμό με την απομείωση του μεταξύ του 2020 και 2023 κατά σχεδόν 50 ποσοστιαίες μονάδες, έχουν ενισχύσεις την αξιοπιστία του αξιόχρεου της χώρας, σύμφωνα πάντα με τον ΟΔΔΗΧ.
Πηγή: insider.gr//Κώστας Αποστολόπουλος
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας