Η πράσινη μετάβαση είναι ο πρωταγωνιστής των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, και η ψηφιακή μετάβαση ο ουραγός, σύμφωνα με την έκθεση τριμήνου από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής
Η πράσινη μετάβαση είναι ο πρωταγωνιστής των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, και η ψηφιακή μετάβαση ο ουραγός, σύμφωνα με την έκθεση τριμήνου από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, με αναφορά στον τρόπο που κατανέμονται τα ευρωπαϊκά κονδύλια ανάμεσα στους 4 πυλώνες. Ταυτόχρονα, παρατηρείται «φρενάρισμα» στις επιχορηγήσεις επενδύσεων μέσα στο 2023 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Αφού επισημάνει πως η αξιοποίηση του ΤΑΑ είναι στρατηγικής σημασίας για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας σε ένα εξωστρεφές παραγωγικό μοντέλο που θα ενσωματώνει τα πλεονεκτήματα της πράσινης μετάβασης, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ψηφιακής μεταρρύθμισης του κράτους και του δημοσίου, αλλά και την κοινωνική συνοχή, η έκθεση αναφέρει πως το επενδυτικό κενό σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης είναι ακόμα μεγάλο, παρά το γεγονός πως οι συνολικές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου παρουσιάζουν σημαντική αύξηση τα τελευταία 2 χρόνια.
Έτσι, όπως αναφέρεται στην έκθεση, στο σκέλος των επιχορηγήσεων, από τους 4 πυλώνες που αναφέρονται στο Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», η πράσινη μετάβαση έχει απορροφήσει μέχρι τώρα το μεγαλύτερο μέρος (συνολικά 1,53 δισ. ευρώ), ο πυλώνας της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής έχει απορροφήσει συνολικά 1,13 δισ. ευρώ, ο πυλώνας που αφορά τις ιδιωτικές επενδύσεις και τον μετασχηματισμό της οικονομίας 863 εκατ. ευρώ, ενώ 468 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Το μεγαλύτερο μέρος των επιχορηγήσεων αφορά το έτος 2022 (2,82 δισ. ευρώ), ενώ το 2023 (μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου) οι επιχορηγήσεις που καταβλήθηκαν από το ΤΑΑ είναι 849,5 εκατ. ευρώ.
Επισημαίνεται ακόμα πως η Ελλάδα μπορεί, μέχρι το 2026, να απορροφήσει επιχορηγήσεις της τάξης των 14,2 δισ. ευρώ.
Συνολικά, η συνεισφορά του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθορίστηκε αρχικά, στη βάση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», σε 16,68% του ΑΕΠ και συνίσταται σε 17,77 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 12,73 δισ. ευρώ σε μορφή δανείων, δηλαδή συνολικά 30,50 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2026.
Στη συνέχεια, μετά την αίτηση αναθεώρησης από την ελληνική πλευρά και τη σχετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (τον Νοέμβριο 2023) αυξήθηκε σε συνολικά 35,95 δισ. ευρώ, από τα οποία 17,73 αφορούν δάνεια και 18,22 επιχορηγήσεις. Μέχρι τώρα από το ΤΑΑ έχουν εκταμιευθεί 12,80 δισ. ευρώ.
Πηγή: insider.gr//Κώστας Αποστολόπουλος
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας