Γεωπολιτικά

Δεύτερες σκέψεις για την επιχείρηση “Φύλακας Ευημερίας”

Δεύτερες σκέψεις για την επιχείρηση “Φύλακας Ευημερίας”

Πηγή Φωτογραφίας: Reddit.com

Συζητείται ακόμη και το ενδεχόμενο αναστολής της επιχείρησης.

Η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επιχείρηση Prosperity Guardian (=Φύλακας Ευημερίας), η οποία αποσκοπεί στην προστασία της εμπορικής ναυτιλίας από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση ήδη πριν από την έναρξή της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει ήδη εκφράσει τη βούλησή της να συμμετάσχει στην επιχείρηση αυτή δια στόματος του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια και με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters την Πέμπτη, το Πεντάγωνο ανέφερε ότι περισσότερες από 20 χώρες έχουν ήδη συμφωνήσει να συμμετάσχουν στην επιχείρηση Prosperity Guardian.  Ωστόσο, ορισμένες χώρες δεν έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους, ενώ άλλες έχουν ξεκαθαρίσει ότι η δράση για την προστασία των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα αποτελεί μέρος μιας υπάρχουσας συμφωνίας και όχι μέρος μιας επιχείρησης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε σχέδια για τη δημιουργία πολυεθνικού συνασπισμού με την ονομασία “Επιχείρηση Prosperity Guardian” για την προστασία της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μέση Ανατολή, ο υπουργός Όστιν δήλωσε ότι στην επιχείρηση θα συμμετέχουν το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, οι Σεϋχέλλες, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία, σύμφωνα με το Reuters. Την Πέμπτη, ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα και η Αυστραλία θα λάβουν επίσης μέρος στην επιχείρηση, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των χωρών που συμμετέχουν σε 20.

Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές που δημιουργούν μια νέα κατάσταση.

Ιδιαίτερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το γαλλικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και τα γύρω ύδατα και ήδη επιχειρεί στην περιοχή. Ωστόσο, δήλωσε ότι τα γαλλικά σκάφη παραμένουν υπό γαλλική διοίκηση και δεν ανέφερε Η Γαλλία διαθέτει ναυτική βάση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και 1.500 στρατιώτες που σταθμεύουν στο Τζιμπουτί. Οι φρεγάτες του Languedoc βρίσκονται επί του παρόντος στην Ερυθρά Θάλασσα. Ωστόσο, το ιταλικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η φρεγάτα Virginio Fasan θα αναπτυχθεί στην Ερυθρά Θάλασσα για την προστασία των εθνικών συμφερόντων, ανταποκρινόμενο σε συγκεκριμένο αίτημα Ιταλού πλοιοκτήτη. Σημείωσε ότι πρόκειται για μέρος μιας υφιστάμενης επιχείρησης και όχι για μέρος της επιχείρησης Prosperity Guardian. 

Το ισπανικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η Μαδρίτη θα συμμετάσχει μόνο σε επιχειρήσεις υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ ή σε επιχειρήσεις που συντονίζονται από την ΕΕ. Δήλωσε ότι “δεν θα συμμετάσχει μονομερώς σε επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα”. Υπήρξαν πολλές αναφορές στο διαδίκτυο ότι η Prosperity Guardian ναυάγησε λόγω της γαλλικής, ιταλικής και ισπανικής στάσης. Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι το αντιτορπιλικό HMS Diamond θα συμμετάσχει στην επιχείρηση Prosperity Guardian. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι ο συνασπισμός θα επιχειρήσει ως μέρος της υπό την ηγεσία των ΗΠΑ CMF.

Ομοίως, η Ελλάδα ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα στείλει μια φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα για να συμμετάσχει στην επιχείρηση Prosperity Guardian. Η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι θα στείλει δύο αξιωματικούς και η Νορβηγία 10 αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού στο Μπαχρέιν, το διοικητήριο της CMF. Η Δανία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα στείλει έναν αξιωματικό για να συμμετάσχει στην επιχείρηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια διεθνής επιχείρηση στην οποία συμμετέχουν ναυτικά από διάφορες χώρες για την προστασία των ναυτιλιακών οδών στην περιοχή αυτή, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των πλοίων από τους πειρατές. 

Μεταξύ αυτών των επιχειρήσεων είναι η πολυμερής ναυτική σύμπραξη υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, η Κοινή Ναυτική Δύναμη (CMF), η οποία έχει 39 μέλη, συμπεριλαμβανομένων χωρών του ΝΑΤΟ, ευρωπαϊκών χωρών και περιφερειακών χωρών. Μία από τις αποστολές της είναι η Combined Task Force 153 (CTF 153), η οποία επιχειρεί στην Ερυθρά Θάλασσα και θα έχει επικεφαλής τον Prosperity Guardian, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί στην Αθήνα έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τη συμμετοχή σε αυτή την επιχείρηση. Ο γερασμένος ναυτικός στόλος επιβάλλει σαφώς υποστηρικτικό ρόλο στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και στην οντότητα που θα βρίσκεται υπό τη διοίκησή της, εάν πραγματοποιηθεί η επιχείρηση. Σύμφωνα με ναυτικές πηγές, αυτό που αναμένεται είναι μια ενημέρωση για το ποιος θα είναι υπεύθυνος για την επιχείρηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments