Γεωπολιτικά

Με ποια φρεγάτα συμμετέχει η Ελλάδα στην επιχείρηση Prosperity Guardian

Με ποια φρεγάτα συμμετέχει η Ελλάδα στην επιχείρηση Prosperity Guardian

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΑ FS GUEPRATTE ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ / EUROKINISSI)

Ποια φρεγάτα στέλνει η χώρα μας ενάντια στους Χούθι της Υεμένης.

Την ανάπτυξη φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο της επιχείρησης Prosperity Guardian υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που ξεκίνησε εναντίον των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε την ανάπτυξη φρεγατών στην Ερυθρά Θάλασσα, τονίζοντας πως η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη διατήρηση της ελευθερίας των θαλάσσιων οδών.

Ο τύπος της φρεγάτας που θα σταλεί στην Ερυθρά Θάλασσα θα καθοριστεί σε συνεννόηση με τη Συμμαχία των “10”.

Προς το παρόν, σύμφωνα με πληροφορίες, διεξάγονται συζητήσεις για να διαπιστωθούν οι ανάγκες της Συμμαχίας “10” με βάση τη συμβολή των πολεμικών πλοίων των συμμάχων. Εντός των επόμενων ημερών, μια ομάδα θα αναχωρήσει για το κέντρο συντονισμού της επιχείρησης “Prosperity Guardian”.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, είναι πιθανό να αποσταλεί φρεγάτα MEKO, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να αποσταλούν φρεγάτες του ολλανδικού ναυτικού. Όπως εξηγεί αρμόδια πηγή, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, καθώς οι δυνατότητες των φρεγατών MEKO δεν ξεπερνούν τη σημειακή αεράμυνα και όχι την αεράμυνα περιοχής. 

Με βάση πηγές, η απόφαση αναμένεται εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων σε επιχειρησιακό επίπεδο μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών της συμμαχίας (ΗΠΑ, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Μπαχρέιν, Καναδάς, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ισπανία, Ισπανία, Σεϋχέλλες και Ηνωμένο Βασίλειο). Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν η ιδέα της επιχείρησης Prosperity Guardian θα λάβει τον χαρακτήρα μιας διεθνούς αποστολής, δηλαδή υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ ή του ΝΑΤΟ.

Επισημαίνεται πως η πρωτοβουλία για την εν λόγω συμμαχία των «10», έρχεται μετά από πρωτοβουλία του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστν, για την αντιμετώπιση των επανειλημμένων επιθέσεων των σιιτών ανταρτών Χούθι της Υεμένης εναντίον πλοίων που κατ’ αυτούς «συνδέονται» με το Ισραήλ. 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments