Πολιτική

Ευρωεκλογές: Το κρίσιμο τεστ για την Κεντροαριστερά

Ευρωεκλογές: Το κρίσιμο τεστ για την Κεντροαριστερά

Πηγή Φωτογραφίας: [364805] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Εκλογές - ορόσημο για τις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις.

Οι αναλύσεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι οι επερχόμενες ευρωεκλογές αποτελούν ορόσημο για την ευρύτερη κεντροαριστερά και τα κοινοβουλευτικά της κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Αντίστοιχα, είναι και σημείο καμπής για τα αριστερά κόμματα εντός και εκτός κοινοβουλευτικού τείχους, η συγκρότηση των οποίων θα καθορίσει αν θα μπορέσουν να επωφεληθούν από την κρίση που εκδηλώνεται στην κεντροαριστερά.

Με βάση την ανοδική πορεία που κατέγραψαν οι πολιτικές ομάδες της κομμουνιστογενούς αριστεράς στις πρώτες εκλογές του 2023, οι ευρωεκλογές, με βάση την πιο “χαλαρή” ψήφο που τις χαρακτηρίζει, αλλά και το πολιτικό πλαίσιο, ευνοούν ορισμένες δυνάμεις για την περαιτέρω εκλογική τους άνοδο.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η περίοδος διακυβέρνησης της ΝΔ, η οποία, παρά το γεγονός ότι έχει κερδίσει πολύ μεγάλο ποσοστό στις εκλογές του 2023, παρέχει μια εξαιρετική ευκαιρία σε διάφορα τμήματα της επηρεαζόμενης κοινωνίας να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους για τις ακολοθούμενες πολιτικές.

Στις εκλογές του Μαΐου, το ΚΚΕ αύξησε το ποσοστό του κατά 1,93%, που αντιστοιχεί σε 127.120 ψήφους σε απόλυτους αριθμούς, και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου κέρδισε σε έξι δήμους, αυξάνοντας το συνολικό ποσοστό του σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.

Τέσσερα κόμματα και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς που κατέβηκαν στις εκλογές του Μαΐου είδαν αύξηση του απόλυτου αριθμού των ψήφων που έλαβαν, ενώ τρία από αυτά αύξησαν το ποσοστό τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι δήμοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με τις εκλογές του 2019, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έλαβε 0,54, ποσοστό αυξημένο κατά 0,13%, και συνολικά 8.507 ψήφους παραπάνω σε σχέση με το 2019. Το ΚΚΕ (μ-λ) έλαβε 0,22% από 0,14% στις προηγούμενες εκλογές και αύξησε τις ψήφους του κατά 5.013. Από την άλλη πλευρά το Μ-Λ ΚΚΕ έλαβε 0,07%, ποσοστό αυξημένο κατά 0,02% και συνολικά 1.220 ψήφους παραπάνω, ενώ η ΟΚΔΕ έλαβε το ίδιο ποσοστό με τις εκλογές του 2019 (0,03) αλλά έλαβε 374 ψήφους παραπάνω.

Η πολιτική κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά από τις τελευταίες εκλογές: ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη βαριές ήττες, ο πρόεδρος αντικαταστάθηκε με την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα κατέρρευσε μετά από μια μακρά περίοδο κρίσης. Όσοι αποσχίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι λεγόμενες ομάδες Αχτσιόγλου – Χαρίτση και “Ομπρέλα”, σχημάτισαν τη Νέα Αριστερά.

Με βάση τις δράσεις του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Στέφανο Κασσελάκη και την προσπάθειά του να φέρει νέα ακροατήρια στο κέντρο της πολιτικής σκηνής, δημιουργήθηκε ένα κενό από το οποίο οι σχηματισμοί αυτοί προσπάθησαν να αποκτήσουν πλεονέκτημα.

Το ΚΚΕ θα προσπαθήσει δυναμικά να αυξήσει τα εκλογικά του ποσοστά. Στόχος του είναι να απευθυνθεί σε μεγαλύτερο ακροατήριο από το υπάρχον, γι’ αυτό και ο Δημήτρης Κουτούμπας προσκάλεσε πρόσφατα απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ από τη Θεσσαλονίκη.

Τέλος, η Νέα Αριστερά, από την άλλη πλευρά, έχει ανασυγκροτηθεί και έκτοτε έχει καταφέρει να ξεπεράσει το εμπόδιο του 3%. Αναμένεται να συμμαχήσει με τις “πράσινες” και οικολογικές δυνάμεις στις ευρωεκλογές. Υπάρχουν πέντε οργανώσεις ή ομάδες με τις οποίες μπορεί να συνεργαστεί η Νέα Αριστερά, αλλά δεν έχουν όλες σημαντικό αποτύπωμα στην καταμέτρηση των ψήφων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments