«Σύννεφα» και πάλι στη διεθνή οικονομία μετά το «μπλόκο» στην Ερυθρά Θάλασσα
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου,Καθυστερήσεις ή και ελλείψεις (προσωρινές στη φάση αυτή) στη διεθνή αγορά, κυρίως σε πρώτες ύλες, αλλά και σε διατροφικά ή άλλα αγαθά - Προβληματισμός στο ΥΠΟΙΚ για τις πιθανές επιπτώσεις - Σε συνθήκες του 18ου αιώνα επιστρέφει και πάλι το παγκόσμιο εμπόριο (πίνακες)
Νέες ανησυχίες για την πορεία των τιμών, την επάρκεια αγαθών και καυσίμων, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη και στη χώρα μας, προκαλεί η επέκταση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, από την Ανατολή Μεσόγειο και τη «γειτονιά» μας αρχικά (Ισραήλ και Λωρίδα της Γάζας), στην Ερυθρά Θάλασσα τις τελευταίες ημέρες.
Μετά τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία (ως αντίποινα για τις επιθέσεις στη Χαμάς) ενόπλων ομάδων Χούθι στα Στενά του Ορμούζ και στην «Πύλη των Δακρύων», προτεραιότητα είναι η προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας και η μεταφορά πετρελαίου, αερίου και άλλων φορτίων, ώστε να μπορούν να φτάνουν με ασφάλεια στην Ευρώπη από Κίνα, Ιράν, Κατάρ και άλλες χώρες, μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.
Εκτός από δυσχέρειες στον εφοδιασμό πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο περιορισμός διελεύσεων φορτηγών ή η αναζήτηση άλλων πιο μακρινών οδών μεταφοράς φορτίων, απειλεί να προκαλέσει καθυστερήσεις ή και ελλείψεις (προσωρινές στη φάση αυτή) στη διεθνή αγορά, κυρίως σε πρώτες ύλες, αλλά και σε διατροφικά ή άλλα αγαθά (σιτηρά κτλ). Με ό,τι μπορεί να σημαίνει ίσως και σε αυξήσεις τιμών στην αγορά.
Απειλεί επίσης τον τουρισμό και την κατανάλωση, αν «φρενάρει» η παραγωγή διεθνώς, αλλά και τις επενδύσεις που γίνονται ή θα γίνονταν, αν δεν είχε ενσκήψει νέα πηγή αναταραχής και ανωμαλίας εφοδιασμού των αγορών.
Επενδύσεις «στα κρύα του λουτρού»
Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη, αλλά και πριν ακόμα λάβει διαστάσεις, ανακύπτει σε μια χρονική στιγμή όπου το ΕΣΠΑ 2014-2021 κλείνει οριστικά (στις 31-12-2023) και δικαιούχοι που έπρεπε να ολοκληρώσουν πριν αλλάξει η χρονιά τις επενδύσεις τους, για να ελεγχθούν και να πιστοποιηθούν, δεν μπορούν να παραλάβουν τον εξοπλισμό και τα μηχανήματα που αγόρασαν και περίμεναν να παραλάβουν.
Ήδη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καταφτάνουν αιτήματα για χορήγηση παράτασης και μετά την 1η Ιανουαρίου. Κάτι όμως που δεν διαφαίνεται -επί τους παρόντος τουλάχιστον- στον ορίζοντα, καθώς τέτοιες αποφάσεις προσκρούουν στους Κανονισμούς με τους οποίους λειτουργούν τα Ευρωπαϊκά Ταμεία. Και άρα θα έπρεπε να δοθούν πανευρωπαϊκά από την Κομισιόν, και όχι με αποφάσεις μεμονωμένες.
Πηγή: newmoney.gr//Κωστής Πλάντζος
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας