Ουρές για δάνεια στο Ταμείο Ανάκαμψης, ποιοι έχουν πάρει τα μεγαλύτερα
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου,Οι ελληνικές επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρομεσαίες, σχηματίζουν... ουρές για τα φθηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, που δίνονται με μέσο επιτόκιο περίπου 2%, όταν το μέσο επιτόκιο των δανείων για τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις ξεπερνά το 6%.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρομεσαίες, σχηματίζουν… ουρές για τα φθηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, που δίνονται με μέσο επιτόκιο περίπου 2%, όταν το μέσο επιτόκιο των δανείων για τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις ξεπερνά το 6%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν υποβληθεί ήδη περισσότερα από 20.000 επενδυτικά σχέδια, ο προϋπολογισμός των οποίων, που περιλαμβάνει χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και των τραπεζών, όπως και ίδια κεφάλαια των επιχειρήσεων, προσεγγίζει τα 21 δισ. ευρώ.
Μπροστά σε αυτή την ανταπόκριση που έχει υπερβεί τις αρχικές προσδοκίες και, εν μέρει, είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων έχει αυξήσει πολύ το κόστος χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και τις στρέφει σε αναζήτηση φθηνότερων λύσεων, η κυβέρνηση ζήτησε -και έχει ήδη εγκριθεί από τις Βρυξέλλες, μεγάλη αύξηση του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Αρχικά, είχαν κατανεμηθεί 12,73 δισ. ευρώ στο δανειακό σκέλος του ΤΑΑ για την περίοδο 2021 – 2026, αλλά το ποσό έχει ήδη αυξηθεί κατά 5 δισ. ευρώ, στα 17,73 δισ. ευρώ, με βάση την έγκριση που δόθηκε τον Νοέμβριο από την Κομισιόν στο σχετικό, ελληνικό αίτημα.
Όπως φαίνεται από τα νεότερα σχετικά στοιχεία που παραθέτει στην τριμηνιαία έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, η ζήτηση για δάνεια είναι πολύ μεγάλη:
- Στο δανειακό σκέλος του ΤΑΑ, από την ελληνική πλευρά έχουν κατατεθεί 20.575 επενδυτικά σχέδια με τον συνολικό προϋπολογισμό του να αγγίζει τα 20,9 δισ. ευρώ. Τα σχέδια αυτά προέρχονται τόσο από μεγάλες (43%) όσο και από μικρές και πολύ μικρές (42%) επιχειρήσεις.
- Από αυτά 8,6 δισ. ευρώ αφορούν δανεισμό από το ΤΑΑ, 7,2 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε δάνεια από τις εγχώριες τράπεζες και 5,1 δισ. ευρώ θα αντληθούν από ίδια κεφάλαια.
- Έχουν εγκριθεί 248 επενδυτικά σχέδια με συνολικό προϋπολογισμό 9,5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι για τα 244 εγκεκριμένα σχέδια, το μέσο επιτόκιο δανεισμού είναι 2,3% και η περίοδος αποπληρωμής τα 14 έτη.
Το ΓΠΚΒ σημειώνει μάλιστα ότι όχι μόνο οι επιχειρήσεις εκδηλώνουν μεγαλύτερη ζήτηση από το αναμενόμενο, αλλά και οι τράπεζες επιδιώκουν να δανείσουν περισσότερα από τα ποσά που τους αναλογούν με βάση τη σχέση που έχει καθορισθεί για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων (50% Ταμείο Ανάκαμψης, 30% τράπεζες, 20% επιχειρήσεις). Όπως αναφέρει το ΓΠΚΒ,
- Η απορρόφηση του σκέλους των δάνειων του ΤΑΑ είναι εξαιρετική, με τη ζήτηση για αυτά τα δάνεια να είναι πολύ ισχυρή, και το συνολικό χρηματοδοτικό μείγμα να προσελκύει περισσότερα, του ελαχίστου ποσοστού, κεφάλαια από τον τραπεζικού τομέα.
- Συγκεκριμένα, το μείγμα περιέχει, 42,06% δάνεια ΤΑΑ (αντί 50%), 24,09% ίδια κεφάλαια (αντί 20%), και 33,84% (αντί 30%) συγχρηματοδότηση από τον τραπεζικό τομέα.
Το μείγμα των δανείων, όπως τονίζεται, είναι επίσης σύμφωνο με τη σχετική βαρύτητα που δίνεται στους επιμέρους πυλώνες, αφού τα εγκεκριμένα σχέδια αφορούν κατά 43,5% τον πυλώνα της πράσινης μετάβασης (ελάχιστο απαιτούμενο συνολικά 37%), κυρίως μέσα από την ενίσχυση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κατά 23% τον πυλώνα του ψηφιακού μετασχηματισμού (ελάχιστο απαιτούμενο 20%).
Ενθαρρυντικό προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του παραγωγικού μετασχηματισμού της χώρας, όπως επισημαίνει το ΓΠΚΒ, είναι το γεγονός ότι τα εγκεκριμένα δανειακά σχέδια αφορούν μεγάλες (53%), αλλά και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (46%).
Επίσης, αφορούν πληθώρα κλάδων της ελληνικής οικονομίας (29% αφορά την παραγωγή ενέργειας, 26% σχετίζονται με τον τουρισμό, 20% με τη βιομηχανία, 11% αφορά εμπορικές δραστηριότητες, 2% τηλεπικοινωνίες και 12% άλλες υπηρεσίες).
Ποιοι έχουν πάρει τα μεγαλύτερα δάνεια
Όπως φαίνεται από τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών για τους μεγαλύτερους αποδέκτες επιχορηγήσεων και δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης (μέχρι τις 30/6/2023), κορυφαίες επιχειρήσεις της χώρας έχει ήδη εγκριθεί να λάβουν πολύ μεγάλα δάνεια.
Το μεγαλύτερο από αυτά (χωρίς να υπολογίζονται και σχετικές επιχορηγήσεις, τις οποίες το υπουργείο αθροίζει συνολικά στον σχετικό πίνακα), έχει εγκριθεί για τη ΔΕΗ και τη θυγατρική της, Οπτικές Επικοινωνίες, δηλαδή την εταιρεία που θα «στήσει» το δίκτυο τηλεπικοινωνιών οπτικής ίνας της ΔΕΗ. Μαζί με τις επιχορηγήσεις, τη μεγαλύτερη συνολική χρηματοδότηση θα λάβει ο ΑΔΜΗΕ.
Μετά τη ΔΕΗ, ακολουθεί σε ύψος δανεισμού η Ελληνικός Χρυσός, με 200 εκατ. ευρώ. Μεγάλα δάνεια για την ανανέωση του στόχου των οχημάτων τους (200 και 150 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα), έχουν εξασφαλίσει οι Olympic (AVIS) και η Autohellas. Ανάμεσα στα επιχειρηματικά ονόματα που έχουν ήδη λάβει δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης συγκαταλέγονται, επίσης κορυφαίες επιχειρήσεις της χώρας από τους τομείς της ενέργειας και των φαρμάκων.
Πηγή: businessdaily.gr//Νώντας Χαλδούπης
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας