Policy Briefs

Νίκη της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς το μεταναστευτικό νομοσχέδιο Μακρόν

Νίκη της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς το μεταναστευτικό νομοσχέδιο Μακρόν

Πηγή Φωτογραφίας: Bbc.com

Ο μεταναστευτικός νόμος, τον οποίο ψήφισαν ως ενιαίοι η Εθνική Συσπείρωση (RN) και οι Ρεπουμπλικάνοι (LR), είναι μέρος μιας νέας ευρωπαϊκής κατάστασης όπου τα παραδοσιακά κόμματα προσαρμόζονται σε συνασπισμούς και άλλες συμφωνίες με την ακροδεξιά. Ανατινάζεται ο υγειονομικός κλοιός στην Ευρώπη; Το νέο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, που ψηφίστηκε την Τρίτη (19 Δεκεμβρίου) μετά από σφοδρές διαμαρτυρίες, είναι […]

Ο μεταναστευτικός νόμος, τον οποίο ψήφισαν ως ενιαίοι η Εθνική Συσπείρωση (RN) και οι Ρεπουμπλικάνοι (LR), είναι μέρος μιας νέας ευρωπαϊκής κατάστασης όπου τα παραδοσιακά κόμματα προσαρμόζονται σε συνασπισμούς και άλλες συμφωνίες με την ακροδεξιά. Ανατινάζεται ο υγειονομικός κλοιός στην Ευρώπη;

Το νέο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, που ψηφίστηκε την Τρίτη (19 Δεκεμβρίου) μετά από σφοδρές διαμαρτυρίες, είναι πολύ πιο σκληρό από την αρχική πρόταση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το αντίγραφο που υιοθέτησαν οι βουλευτές και οι γερουσιαστές, τα δικαιώματα του εδάφους τίθενται υπό αμφισβήτηση. Η πρόσβαση σε κοινωνικά επιδόματα «μη ανταποδοτικού χαρακτήρα» είναι περιορισμένη ανάλογα με την εργασιακή κατάσταση κάθε μετανάστη. Οι προσωρινές θεωρήσεις εργασίας, η χορήγηση των οποίων θα έπρεπε να είναι αυτόματη υπό προϋποθέσεις για περίοδο ενός έτους, θα εκδίδονται πλέον κατά περίπτωση, κατά την κρίση του νομάρχη. Τέλος, τίθενται νέοι περιορισμοί για τους νέους που επιθυμούν να έρθουν να σπουδάσουν στη Γαλλία.

Αξιοσημείωτο γεγονός –και πηγή μεγάλης πολιτικής κρίσης– οι βουλευτές του LR και του RN τάχθηκαν υπέρ του νέου κειμένου, αφού επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό το περιεχόμενό του. Αρκετά για να ταρακουνήσουν την κυβέρνηση, ενώ περισσότεροι από πενήντα βουλευτές της πλειοψηφίας και πολιτικές ομάδες που συνδέονται με την Αναγέννηση καταψήφισαν.

Την ίδια στιγμή, η Μαρίν Λεπέν, πρόεδρος της ομάδας RN στην Εθνοσυνέλευση, πανηγύρισε μια «ιδεολογική νίκη» . Ο Olivier Marleix, επικεφαλής του ομίλου LR, δήλωσε ότι το “98%” του τελικού κειμένου αντικατόπτριζε τις ιδέες του κόμματός του.

Είναι αυτό, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, το τέλος του κλεισίματος, που θα ήθελε τα παραδοσιακά κόμματα να σχηματίσουν ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στην ακροδεξιά;

Για τα αριστερά κόμματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αυτό που συμβαίνει ενσαρκώνει τέλεια το τέλος ενός Ρεπουμπλικανικού φράγματος ενάντια στο RN.

«Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έσπασε το ανάχωμα ενάντια στην ακροδεξιά », δήλωσε η Μελανί Βόγκελ, συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Πρασίνων και Γαλλίδα γερουσιαστής, σε δήλωση την Τετάρτη (20 Δεκεμβρίου).

«Αυτό το κείμενο θα εφαρμόσει μέτρα που η ακροδεξιά υποστηρίζει εδώ και δεκαετίες », πρόσθεσε.

«Ο αποκλεισμός υπάρχει για να αποτρέψει την τοποθέτηση ριζοσπαστικών, ακροδεξιών πολιτικών στη νομοθετική ατζέντα. Εάν ανατινάξετε τον υγειονομικό κλοιό, ομαλοποιείτε την ακροδεξιά, κάτι που είναι άσχημα νέα για τη Γαλλία [και] την Ευρώπη », δήλωσε στο Euractiv.-democrat (S&D) ο Γερμανός ευρωβουλευτής Γκάμπι Μπίσοφ, αντιπρόεδρος της κοινωνικής κοινοβουλευτικής ομάδας.

Σε παρόμοιες δηλώσεις, ένας εκπρόσωπος της ομάδας της Αριστεράς είπε ότι ήταν «απογοητευμένος» από την ψήφο του RN. Η συμπρόεδρος της ομάδας, Μανόν Όμπρι, κατηγόρησε τον Μακρόν ότι πούλησε «την ψυχή του στον διάβολο» .

Κριτικές που δεν είναι του γούστου του ομίλου Renew Europe, που δημιουργήθηκαν από την αρχή από τον Emmanuel Macron κατά τις ευρωεκλογές του 2019 και με επικεφαλής τον Γάλλο Stéphane Séjourné.

“Δεν υπήρξαν διαπραγματεύσεις ή συμφωνία με την ακροδεξιά”, είπε ένας εκπρόσωπος στο Euractiv, καθώς “το κείμενο θα είχε εγκριθεί χωρίς τις ψήφους του RN”  – ένα επιχείρημα που έκανε τον γύρο πολιτικές δηλώσεις μετά την ψηφοφορία, αλλά που έγινε πρόσφατα υπονομεύτηκε. 

«Η απόφαση της κυρίας Λεπέν να ψηφίσει υπέρ του κειμένου ήταν μια καθαρή πολιτική τακτική », δήλωσε ο εκπρόσωπος του Renew.

Η κεντροδεξιά ομάδα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) και ο εθνικο-συντηρητικός ομόλογός του, οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (CRE) καθώς και η ακροδεξιά ομάδα Identity & Democracy (ID) δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχόλια από EURACTIV.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments