2024: Το μεταρρυθμιστικό ποδαρικό που σχεδιάζει η κυβέρνηση
Πηγή Φωτογραφίας: [364665] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να καθορίσει την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων για τις αρχές του 2024 και να ενισχύσει στους πολίτες το σταθερό πλέον αφήγημά του περί “σύγκλισης” με τα ευρωπαϊκά πρότυπα στους τομείς όπου η Ελλάδα υστερεί.
Το πρώτο πεδίο αντιπαράθεσης θα ανοίξει τους πρώτους μήνες του νέου έτους. Πριν από λίγες ημέρες, ο πρωθυπουργός έκανε την χαρακτηριστική δήλωση ότι “σύντομα θα αποκαλυφθεί ποιος είναι πραγματικά προοδευτικός και ποιος πραγματικά εκσυγχρονιστής”, και σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση είναι πιθανό να ασκήσει πιέσεις προς το προοδευτικό κέντρο, όπως διεκδικούν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ.
Το “εναρκτήριο λάκτισμα” του 2024 αναμένεται να γίνει με τρία μεγάλα νομοσχέδια, τα οποία θα περάσουν από τη Βουλή μέχρι τον Ιανουάριο ή το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου. Το ένα είναι ο νέος Ποινικός Κώδικας. Ένα άλλο είναι η εισαγωγή της επιστολικής ψήφου, με άμεση ισχύ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024, η οποία θα είναι υποχρεωτική για τους ψηφοφόρους εκτός επικρατείας και προαιρετική για τους ψηφοφόρους εντός της χώρας. Το τρίτο είναι ένα νομοσχέδιο για τη λειτουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων.
Δύο άλλες βασικές πρωτοβουλίες επιδιώκεται να συμβάλουν στο μεταρρυθμιστικό αφήγημα της Κυβέρνησης, σύμφωνα με τα λόγια του Πρωθυπουργού, σε αυτό που ονομάζεται “πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός”, ενώ απειλούν τους αντιπάλους εντός και εκτός Κοινοβουλίου. Πρόκειται για δύο διαφορετικούς “χάρτες”, ο ένας για την υγειονομική περίθαλψη και ο άλλος για τη δικαιοσύνη. Και οι δύο επιδιώκεται να καταστούν εφικτοί μέσω του Ταμείου Ανασυγκρότησης.
«Οδηγός» για τα κυβερνητικά στελέχη είναι το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής (οι γνωστοί υπουργικοί «μπλε φάκελοι»), το οποίο παρουσίασε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο του 2023 και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί πλήρες τις επόμενες ημέρες. Σε αυτό υπάρχουν 221 μικρές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις, 279 έργα και επενδύσεις και πάνω από 2.000 δράσεις – όλα προγραμματισμένα για το 2024.
Ταυτόχρονα υπάρχουν 49 μεταρρυθμίσεις και 168 επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, που ασκούν πίεση προς τους υπουργούς, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για παραβίαση των χρονοδιαγραμμάτων.
Παράλληλα, το “στοίχημα” του 2024 είναι επίσης ένα “στοίχημα” για την κυβέρνηση στην καθημερινότητα. σε θέματα που αφορούν την πλειοψηφία του πληθυσμού. Το κυρίαρχο ζήτημα είναι σαφώς ο πληθωρισμός, τον οποίο η κυβέρνηση αξιολογεί πως έχουμε δει τα χειρότερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ακρίβεια στο ράφι των τροφίμων δεν αναγνωρίζεται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της κοινωνίας.
«Δεν ισχυρίζομαι προφανώς ότι λύθηκαν όλα μας τα προβλήματα, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε -για να είμαι ακριβής πρέπει να τρέξουμε- για να συγκλίνουμε σε όλα τα πεδία με τον ευρωπαϊκό πυρήνα, για να θεραπεύσουμε υστερήσεις και διαχρονικές παθογένειες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας