Τι περιλαμβάνουν οι μπλε φάκελοι του Μεγάρου Μαξίμου
Πηγή Φωτογραφίας: ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)
Από την ερχόμενη Τρίτη, 2 Ιανουαρίου, θα δοθεί το σήμα για μια νέα αρχή και οι μηχανές της κυβέρνησης θα τρέξουν με αυξημένη ταχύτητα. Με στόχο την υλοποίηση του οδικού χάρτη για τη νέα χρονιά, τα νομοσχέδια του Μεγάρου Μαξίμου ευελπιστούν να βάλουν τη μεταρρυθμιστική σφραγίδα στο κυβερνητικό έργο, ακόμη και πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Το λεγόμενο “Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής” περιλαμβάνει 221 μικρές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις, 279 έργα και επενδύσεις και 2.000 δράσεις για όλα τα υπουργεία και τους φορείς σχετικά με το νομοθετικό έργο για το 2024, τον προγραμματισμό, την κατανομή των επενδύσεων και τις μεταρρυθμίσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανασυγκρότησης και Ανάκαμψης.
Ήδη από τον Ιανουάριο αναμένεται να τεθούν στη Βουλή τρεις από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις που προωθούνται. Πρόκειται για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα δώσουν το πράσινο φως για τη λειτουργία μη κερδοσκοπικών ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και τις αλλαγές στο δικαστικό σύστημα από τη σκοπιά του ποινικού δικαίου.
Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για μια σκληρή πολιτική αντιπαράθεση για το μέλλον των πανεπιστημίων, επισημαίνοντας ότι είναι ώριμη η ώρα για το επόμενο βήμα της ελληνικής κοινωνίας και η δημόσια συναίνεση στις αλλαγές που προωθείται ως “όπλο” αυτής της αντιπαράθεσης. Η επικείμενη συζήτηση αναμένεται να φέρει στο προσκήνιο το κεντρικό πολιτικό διακύβευμα για το Μαξίμου, το οποίο επικεντρώνεται στην απόδειξη της προοδευτικότητας και του εκσυγχρονισμού που διεκδικούν οι διάφορες πολιτικές δυνάμεις.
«Να τρέξουμε για να συγκλίνουμε με τον ευρωπαϊκό πυρήνα» είναι το μήνυμα, που στέλνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας, στον απόηχο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και των αποφάσεων του ECOFIN, ως βασικό ατού, που επιτρέπει στην κυβέρνηση του να περάσει στο επόμενο στάδιο της υλοποίησης κεντρικών πολιτικών, με άξονα τις βαθιές τομές στη λειτουργία του κράτους και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Στο πλαίσιο αυτό, τις αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις στο δημόσιο θα ακολουθηθούν από αύξηση του κατώτατου μισθού. Παράλληλα, τους επόμενους μήνες προγραμματίζονται δύο πολύ σημαντικά προγράμματα αναδιάρθρωσης στους τομείς της δικαιοσύνης και της υγείας, δύο από τις κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης.
Ένας νέος δικαστικός χάρτης με στόχο την επιτάχυνση της δικαστικής λειτουργίας και ένας νέος χάρτης για την υγεία με στόχο την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας θα αποτελέσουν τους ακρογωνιαίους λίθους των μελλοντικών μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών. Δράσεις για τη βελτίωση της αγοράς εργασίας όσον αφορά την απασχόληση των νέων και των γυναικών, η ψηφιοποίηση της οικονομίας με περαιτέρω απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών και η διαχείριση των αποβλήτων με τη δημιουργία περισσότερων χώρων ολοκληρωμένης διαχείρισης σε ολόκληρη τη χώρα είναι μεταξύ των αλλαγών που προωθούνται και προετοιμάζονται από τα αρμόδια υπουργεία.
Το “παζλ” των μεταρρυθμίσεων που προσπαθεί να πραγματοποιήσει η Κυβέρνηση έχει ένα κρίσιμο και καθοριστικό στοιχείο, το οποίο είναι καθοριστικό για τα αποτελέσματα και το αποτύπωμα του κυβερνητικού έργου. Τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου γνωρίζουν πως η θετική κατεύθυνση της ελληνικής οικονομίας, ο ρυθμός ανάπτυξής της και οι επενδύσεις στη χώρα, αλλά και σε επίπεδο κυβερνητικού έργου, οι αλλαγές που προωθούνται θα πρέπει να φτάσουν σε όλους τους πολίτες και να επηρεάσουν θετικά την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής τους.
Άλλωστε, αυτό είναι το κριτήριο με το οποίο οι ψηφοφόροι πηγαίνουν στις κάλπες για να ψηφίσουν, όπου κρίνουν την κυβέρνηση σε σύγκριση με τις υποσχέσεις και τις επιδόσεις της, καθώς και με τις αντιπροτάσεις και τις συμπεριφορές της αντιπολίτευσης.
Πράγματι, με τις πληθωριστικές πιέσεις να συνεχίζονται, ιδιαίτερα στον τομέα των τροφίμων, το “διακύβευμα” για την κυβέρνηση είναι πολύ συγκεκριμένο. Στις εκκρεμότητες του επόμενου έτους περιλαμβάνεται ένα ανοιχτό κοινωνικό ζήτημα που απασχόλησε πρόσφατα την επικαιρότητα και βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών συζητήσεων: ο γάμος και η τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Μεταξύ των θεμάτων που εκκρεμούν το επόμενο έτος είναι το ανοιχτό κοινωνικό ζήτημα του γάμου και της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, το οποίο βρέθηκε πρόσφατα στην επικαιρότητα και στο επίκεντρο πολλών συζητήσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει δημοσίως ότι το θέμα αυτό θα λυθεί μέχρι το τέλος της τετραετίας και ο ίδιος και το επιτελείο του αναζητούν τον κατάλληλο χρόνο.
Με δεδομένο ότι στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας διατυπώνονται δημοσίως και με ξεκάθαρο τρόπο ηχηρές διαφωνίες –χαρακτηριστική η θέση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ή του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ο οποίος έχει δηλώσει διατεθειμένος να παραιτηθεί ώστε να μην στηρίξει ένα τέτοιο νομοσχέδιο- είναι σαφές ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αναδεικνύεται σε θέμα «ειδικού χειρισμού» για τον πρωθυπουργό, ο οποίος και θα αποφασίσει τον χρόνο, που θα επιλέξει να το φέρει στο προσκήνιο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας