Podcasts | Pagenews Politics #9
Τσάπαλος: Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι οριζόντια και αφορά τους πάντες
Ο προϋπολογισμός του 2024 είναι ένας προϋπολογισμός που μας ανεβάζει πιο ψηλά σαν οικονομία και σαν κοινωνία
29.12.2023 | 17:14
Συνέντευξη για όλα τα ζητήματα που άπτονται της οικονομικής επικαιρότητας παραχώρησε ο κ. Όμηρος Τσάπαλος, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο Pagenews και την δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου.
Ιδιαίτερα, ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν απέναντι στο πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο, ο κύριος Τσάπαλος απάντησε πως «υπήρξαν κάποιες δικαιολογημένες αντιδράσεις από μερίδα επαγγελματιών. Υπήρξαν όμως και αδικαιολόγητες αντιδράσεις. Το νομοσχέδιο δεν ήταν για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Το νομοσχέδιο περιελάμβανε μια σειρά από μέτρα και δράσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».
Αναφερόμενος στο γεγονός πως δόθηκε η εντύπωση πως το φορολογικό νομοσχέδιο στρέφεται εναντίον παραδοσιακών ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών επισήμανε πως «ο κόσμος μας δεν μας ψήφισε για να προστατεύουμε το εκλογικό μας ακροατήριο. Μας ψήφισε για να αμβλύνουμε χρόνιες αδικίες και στο οικονομικό και στο φορολογικό κομμάτι και στην κοινωνία συνολικά. Όλοι πρέπει να δεχθούμε και να αντιμετωπίσουμε το ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν μπορεί να έχει κατώτερες απολαβές από τον υπάλληλο που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Διαφορετικά, θα είμαστε μια κυβέρνηση που «χαϊδεύει αυτιά». Δεν έχουμε εκλεγεί για αυτόν τον λόγο».
«Κάναμε πολιτική με βάση συγκεκριμένους αριθμούς», συνέχισε ο κ. Τσάπαλος, «και οι αριθμοί είναι αντιπροσωπευτικοί στην προκειμένη περίπτωση της πραγματικότητας σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Ο μέσος φόρος που πληρώνει ο μισθωτός στη χώρα μας είναι 1160 ευρώ το χρόνο. Ο μέσος φόρος που πληρώνει ο συνταξιούχος στη χώρα μας είναι 840 – 850 ευρώ. Και ο μέσος φόρος που πληρώνει ο ελεύθερος επαγγελματίας στη χώρα μας είναι 860 ευρώ. Επομένως, ο μισθωτός και ο συνταξιούχος είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τους φόρους τους για μια ζωή κανονικά, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες, των οποίων μεγάλο κομμάτι φοροδιαφεύγει, θα πρέπει να μείνει στο απυρόβλητο. Για αυτόν τον λόγο, ερχόμαστε και με ένα πάρα πολύ ήπιο τρόπο βάζουμε το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, «το τεκμήριο ελάχιστης αμοιβής «ακουμπά» εκείνους που συστηματικά ή για πολλά χρόνια δήλωναν πολύ χαμηλό εισόδημα ή ζημιές. 170.000 ελεύθεροι επαγγελματίες συνεχόμενα κατά τα τελευταία πέντε χρόνια δηλώνουν ζημιές ή μηδενικά εισοδήματα. Και γεννάται το ερώτημα: Πώς γίνεται ένας ελεύθερος επαγγελματίας ή μια επιχείρηση να δηλώνει μηδενικά εισοδήματα ή ζημιές και να επιβιώνει; Ο μέσος οδηγός ταξί δηλώνει 220 ευρώ για τον εαυτό του το μήνα. Η συμμετοχή των ελεύθερων επαγγελματιών στα συνολικά φορολογικά έσοδα της χώρας είναι στο 0,8% του ΑΕΠ. Με τη ρύθμιση που προωθούμε δεν πάμε να εκτινάξουμε τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά να πάμε από το 0,8% στο 1,1% του ΑΕΠ. Επομένως, όσοι λένε πως πάμε να εξοντώσουμε τους ελεύθερους επαγγελματίες, τα νούμερα είναι εδώ και μπορούμε να αποδείξουμε πως δεν βάζουμε τη θηλιά στο λαιμό του ελεύθερου επαγγελματία. Ζητάμε τα απολύτως λογικά και αυτονόητα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Στη συνέχεια, ερωτηθείς από την κ. Χύτου για το πώς αντιμετωπίζει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών όσους «ξέχασαν» να δηλώσουν τα πραγματικά τους εισοδήματα (π.χ.: Instagramers), ο κ. Όμηρος Τσάπαλος απάντησε πως «η ΑΑΔΕ προχωρά σε ηλεκτρονικούς ελέγχους και σε ηλεκτρονικές διασταυρώσεις. Έλεγξε 3.8 εκατομμύρια ΑΦΜ και κατέληξε πως περίπου 20.000 συμπολίτες μας υποδηλώνουν τα εισοδήματά τους με τρόπο ακραίο και υπερβολικό συγκριτικά με τις δαπάνες που έκαναν το προηγούμενο έτος. Η πλειονότητα αυτών των 20.000 πολιτών είναι «μεγάλα ψάρια», δεν είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Δεν είναι άνθρωποι του μεροκάματου. Είναι άνθρωποι που κάνουν χλιδάτη ζωή και υπέρογκες δαπάνες. Ξοδεύουν απίστευτα χρήματα και την ίδια στιγμή εμφανίζονται σαν χαμηλοεισοδηματίες.
Για περιπτώσεις όπως οι influencers, έχει συσταθεί ειδικό τμήμα στην ΑΑΔΕ για τέτοιου είδους περιπτώσεις. Ήδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε τρεις από τους μεγαλύτερους influencers στη χώρα μας. Και αυτά τα χρήματα ήρθαν και τα πλήρωσαν «ντούκου», επί τόπου, προκειμένου να υπάρχει καθαρό ΑΦΜ.
Η μάχη για τη φοροδιαφυγή είναι οριζόντια και αφορά τους πάντες. Δεν αφορά μόνο τον μεροκαματιάρη της διπλανής πόρτας μόνο. Αφορά τους πάντες. Και με το σύστημα φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών που προωθήσαμε απελευθερώνονται άτομα από την ΑΔΑΕ για να επικεντρωθούν στα «μεγάλα ψάρια» και στις περιπτώσεις ακραίου πλουτισμού και αδήλωτων εισοδημάτων.
Σε σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024, επισημάνθηκε ότι «αν τον δει κανείς αντικειμενικά, θα διαπιστώσει πως ο προϋπολογισμός του 2024 είναι ένας προϋπολογισμός που μας ανεβάζει πιο ψηλά σαν οικονομία και σαν κοινωνία. 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ θα επιστραφούν στους πολίτες. Ενδεικτικά, δίνουμε αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους, ενώ τρίτη μόνιμη ενίσχυση είναι το youth pass.
Μακροοικονομικά, υπάρχει αύξηση των επενδύσεων κατά 15%. Υπάρχει ραγδαία αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους. Υπάρχει σημαντική αύξηση του ΑΕΠ. Και βέβαια, έχουμε τις θετικές κρίσεις από τους οίκους αξιολόγησης και περιμένουμε την αξιολόγηση από τον οίκο Moody’s. Όλα αυτά δείχνουν πως η οικονομία μας πηγαίνει καλά και κινείται σε σωστό δρόμο».
Τέλος, αναφερόμενος στο ακανθώδες ζήτημα της ακρίβειας, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών υποστήριξε ότι «όλοι πηγαίνουμε στο super market. Όλοι είμαστε στην ίδια μοίρα. Ως υπουργείο Οικονομικών φροντίζουμε να δίνουμε ενισχύσεις στο εισόδημα των πολιτών. Θα πρέπει να χτυπήσουμε στη ρίζα του το φαινόμενο της αισχροκέρδειας, το φαινόμενο του αθέμιτου ανταγωνισμού, το οποίο υπάρχει και μάλιστα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ως χώρα έχουμε κάνει τους περισσότερους και τους αυστηρότερους ελέγχους, που έχουν αποφέρει χρήματα που ξεπερνούν τα 12 εκατομμύρια ευρώ. Και οι έλεγχοι δεν θα πρέπει να φτάσουν σε ένα σημείο εξόντωσης. Και αυτό, γιατί αν φτάσουμε στο σημείο εξόντωσης, τότε οι επιχειρήσεις θα προχωρήσουν σε απολύσεις εργαζομένων ή θα αποφασίσουν να εγκαταλείψουν την εγχώρια αγορά. Η κυβέρνηση είναι δίπλα στους πολίτες. Δεν έχουμε αυτοκτονικές τάσεις να είμαστε στο πλευρό ορισμένων βιομηχάνων ή βιοτεχνών για να τους κάνουμε τα χατίρια. Αυτό μπορεί να το βρούμε μπροστά μας με το χειρότερο δυνατό τρόπο. Ψηφιζόμαστε και εκλεγόμαστε από την πλειοψηφία και πρέπει να έχουμε πάντα στο νου μας τους πολίτες. Και στην προκειμένη περίπτωση, οι πολίτες έχουν δίκιο», κατέληξε ο κ. Όμηρος Τσάπαλος.