Πολιτική

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Πιθανή η επίσπευση της ρύθμισης

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Πιθανή η επίσπευση της ρύθμισης

Πηγή Φωτογραφίας: [362406] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ / 3η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Σοβαρές οι αντιδράσεις στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας.

Μόνιμη μέριμνα της κυβέρνησης είναι η βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών της σε όλες τις πτυχές της και, σε αυτό το πλαίσιο, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι προτείνουν όλο και περισσότερο να προχωρήσουν στην καθιέρωση του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Το θέμα τίθεται στη βάση της βελτιστοποίησης της ζωής και της καθημερινότητας των ζευγαριών αυτών, παρέχοντάς τους δικαιώματα και, κατ’ επέκταση, ίσες ευκαιρίες με τα ετερόφυλα ζευγάρια.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ενισχύεται η άποψη ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να επισπεύσει την κατάθεση της σχετικής νομοθεσίας, η οποία, όπως έχει δηλώσει, θα κατατεθεί εντός της τρέχουσας τετραετίας και πριν από την κάλπη των ευρωεκλογών. Ωστόσο, όπως προκύπτει ήδη από τον πολιτικό και κοινωνικό διάλογο, πρόκειται για ένα θέμα που ενίοτε διχάζει όχι μόνο την κοινωνία αλλά και την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Για τον λόγο αυτό, το θέμα συζητείται και επεξεργάζεται εδώ και καιρό, περιμένοντας την πολιτικά κατάλληλη στιγμή για να κατατεθεί το εν λόγω νομοσχέδιο και να ψηφιστεί με μια ευρεία κοινοβουλευτική συναίνεση που θα καλύπτει και τις όποιες διαρροές μπορεί να προκύψουν στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και από βουλευτές που εξακολουθούν να απαιτούν την κατάθεση του νομοσχεδίου. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η εκτίμηση στο νομοσχέδιο Μαξίμου συγκλίνει στο γεγονός ότι, παρά τις ανησυχίες που έχουν κατά καιρούς εκφραστεί, η ελληνική κοινωνία είναι πολύ πιο έτοιμη και ώριμη. Άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει επαναλάβει κατά καιρούς ότι “όσα είπα πριν και μετά τις εκλογές ισχύουν απολύτως. Είναι ένα πρόβλημα που αυτή η κυβέρνηση θα λύσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια”.

Εάν κατατεθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, τα ζευγάρια αυτά θα μπορούν να παντρεύονται και στην Ελλάδα μέσω πολιτικών ενώσεων, αλλά το νομοσχέδιο πιθανότατα θα αναγνωρίζει όλα τα άλλα δικαιώματα που απορρέουν από τη βασική σχέση του γάμου, μόνο με διεύρυνση του ορισμού. Ωστόσο, το κατά πόσον το νομοσχέδιο θα αφορά τις γεννήσεις ομόφυλων ζευγαριών, στις οποίες η Εκκλησία εξακολουθεί να αντιτίθεται, εξετάζεται προς το παρόν και δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό.

Εντούτοις, οι μέχρι σήμερα πληροφορίες υποδηλώνουν ότι η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί στη μετατόπιση της συζήτησης στον τομέα των δικαιωμάτων, ιδίως των δικαιωμάτων των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών, τα οποία σήμερα υφίστανται διακρίσεις όσον αφορά τα δικαιώματα γονικής εξάρτησης. Σύμφωνα με πηγές, η Κυβέρνηση θεωρεί ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών είναι θέμα ισότητας και προστασίας των παιδιών και δεν απειλεί ούτε μεταβάλλει τον πυρήνα της παραδοσιακής οικογένειας.

Παρά τις διαβεβαιώσεις πάντως, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος εξακολουθούν και διατυπώνουν από επιφυλάξεις έως κάθετη διαφωνία με το επίμαχο νομοσχέδιο, ανάγοντάς το σε ταυτοτικό και αξιακό θέμα και δηλώνοντας ήδη πως όταν κατατεθεί στη Βουλή, θα το καταψηφίσουν. Μεταξύ αυτών, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος υποστηρίζει ότι πρέπει να στηριχθεί η “πυρηνική οικογένεια, όπου υπάρχουν γονεϊκά πρότυπα και των δύο φύλων”.

Κατηγορηματικά εναντίον έχουν ταχθεί επίσης οι βουλευτές της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, Ανδρέας Κατσανιώτης και Μάξιμος Χαρακόπουλος, αλλά και ο Υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ενώ ξεκάθαρη θέση δεν έχει πάρει ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος εκτιμά ότι “Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει έναν ειδικό χαρακτήρα. Έχει στην πραγματικότητα τελείως συνειδησιακή προσέγγιση. Δεν μπορείς εύκολα να καταργήσεις την συνείδηση ενός ανθρώπου. Άρα εκεί τα περιθώρια δεν είναι ακριβώς όπως σε κάθε άλλο νομοσχέδιο”. Παρά τις διαβεβαιώσεις πάντως, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος εξακολουθούν και διατυπώνουν από επιφυλάξεις έως κάθετη διαφωνία με το επίμαχο νομοσχέδιο, ανάγοντάς το σε ταυτοτικό και αξιακό θέμα και δηλώνοντας ήδη πως όταν κατατεθεί στη Βουλή, θα το καταψηφίσουν. Μεταξύ αυτών, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος υποστηρίζει ότι πρέπει να στηριχθεί η "πυρηνική οικογένεια, όπου υπάρχουν γονεϊκά πρότυπα και των δύο φύλων". Κατηγορηματικά εναντίον έχουν ταχθεί επίσης οι βουλευτές της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, Ανδρέας Κατσανιώτης και Μάξιμος Χαρακόπουλος, αλλά και ο Υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ενώ ξεκάθαρη θέση δεν έχει πάρει ο Υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος εκτιμά ότι "Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει έναν ειδικό χαρακτήρα. Έχει στην πραγματικότητα τελείως συνειδησιακή προσέγγιση. Δεν μπορείς εύκολα να καταργήσεις την συνείδηση ενός ανθρώπου. Άρα εκεί τα περιθώρια δεν είναι ακριβώς όπως σε κάθε άλλο νομοσχέδιο".

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments