Οι πληρωμές μερισμάτων ακολούθησαν έτος κερδών ρεκόρ για τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου
Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay,Οι πέντε μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο αναμένεται να ανταμείψουν τους επενδυτές τους με μερίσματα ρεκόρ άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2023
Οι πέντε μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο αναμένεται να ανταμείψουν τους επενδυτές τους με μερίσματα ρεκόρ άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2023 με την οργή της κοινής γνώμης να αυξάνεται για τα κέρδη από ορυκτά καύσιμα.
Οι Big-5, οι πέντε εταιρείες κολοσσοί του πετρελαϊκού κλάδου – BP, Shell, Chevron, ExxonMobil και TotalEnergies – προσέφεραν στους μετόχους πληρωμές μερισμάτων και επαναγορές μετοχών αξίας 104 δισεκατομμυρίων δολαρίων το ημερολογιακό έτος 2022, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ενεργειακής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης (IEEFA).
Οι πληρωμές μερισμάτων ακολούθησαν ένα έτος κερδών ρεκόρ για τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που αναστάτωσε τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, προκαλώντας αύξηση της διεθνούς τιμής του αργού Brent και τιμές ρεκόρ στο φυσικό αέριο σε όλη την Ευρώπη.
Οι οικονομικοί αναλυτές της IEEFA δήλωσαν ότι οι εταιρείες είναι πιθανό να πληρώσουν ακόμη μεγαλύτερες διανομές μετόχων φέτος παρά τις ασθενέστερες τιμές στην αγορά εμπορευμάτων που οδηγούν σε χαμηλότερα κέρδη. Οι πληρωμές θα ακολουθήσουν επίσης μια χρονιά που αναμένεται να είναι πιο ζεστή από κάθε άλλη καταγεγραμμένη, με την κλιματική κρίση να οδηγεί σε μια σειρά από ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ο Trey Cowan, αναλυτής στην IEEFA, δήλωσε: «Με τον τρέχοντα ρυθμό διανομών μέσω εξαγορών μετοχών και μερισμάτων, αυτές οι πέντε μεγάλες εταιρείες θα μπορούσαν να σημειώσουν ρεκόρ διανομών στους μετόχους τους το 2023, ξεπερνώντας τα 104 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν κατά το ημερολογιακό έτος 2022 .»
Οργή για τη Shell
Η Shell εξόργισε τους αγωνιστές για το κλίμα τον Νοέμβριο, καθώς ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να καταβάλει στους μετόχους τουλάχιστον 23 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, παρά τα μειωμένα κέρδη. Το ποσό είναι περισσότερο από έξι φορές το ποσό που σχεδίαζε να ξοδέψει η Shell για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πέρυσι.
Το απροσδόκητο επενδυτικό κέρδος της Shell ακολουθεί ένα από τα μεγαλύτερα ετήσια κέρδη στην εταιρική ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2022, όταν η εταιρεία πετρελαίου αποκάλυψε κέρδη 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά οι χαμηλότερες τιμές στην αγορά εμπορευμάτων το 2023 εκτιμάται ότι θα περιορίσει κάπως τα κέρδη της σε ετήσια βάση.
Η BP χρησιμοποίησε τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου πέρυσι για να προετοιμάσει τους μετόχους να αναμένουν αύξηση μερίσματος 10% το 2023, πολύ πάνω από το αρχικό guidance Η εταιρεία είχε υποσχεθεί να αυξήσει το μέρισμα κατά 4% κάθε χρόνο και να επαναγοράσει περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια μετοχών, υποθέτοντας ότι η τιμή του πετρελαίου ήταν περίπου 60 δολάρια το βαρέλι, αλλά τα προηγούμενα τέσσερα τρίμηνα η BP είχε επαναγοράσει μετοχές 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και είχε αυξήσει το μέρισμά της κατά 20%.
Οι εταιρείες πετρελαίου συνεχίζουν να προσφέρουν γενναιόδωρες «δωρεές» τους μετόχους τους καθώς οι επενδυτές αντιμετωπίζουν αυξανόμενη πίεση να εκχωρήσουν τις μετοχές τους. Οι διαμαρτυρίες που στοχεύουν τις γενικές συνελεύσεις και τα συνέδρια των εταιρειών πετρελαίου έχουν γίνει ολοένα και πιο ενοχλητικές τα τελευταία χρόνια, καθώς οι ακτιβιστές απαιτούν πιο φιλόδοξη δράση για το κλίμα.
Αντιμετώπισαν επίσης εχθρότητα από διάφορες περιβαλλοντικές καμπάνιες και ακτιβιστές που κατηγόρησαν τις εταιρείες πετρελαίου ότι επωφελήθηκαν από τον πόλεμο της Ρωσίας, ενώ εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν βυθιστεί στην ακρίβεια και την κρίση κόστους ζωής λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους.
«Tεράστια αρπαγή μετρητών»
Η Άλις Χάρισον, ακτιβίστρια στην Global Witness, είπε στον Guardian: «Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση ήταν μια τεράστια αρπαγή μετρητών για τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων. Και αντί να επενδύουν τα κέρδη ρεκόρ τους σε καθαρή ενέργεια, αυτές οι εταιρείες διπλασιάζουν τις αμοιβές στους μετόχους των βιομηχανιών πετρελαίου και φυσικού αερίου.
«Και πάλι εκατομμύρια οικογένειες δεν θα μπορούν να αντέξουν οικονομικά να θερμάνουν τα σπίτια τους αυτόν τον χειμώνα και χώρες σε όλο τον κόσμο θα συνεχίσουν να υποφέρουν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της κλιματικής κατάρρευσης. Αυτή είναι η οικονομία ορυκτών καυσίμων και είναι στημένη υπέρ των πλουσίων».
Ορισμένες περιβαλλοντικές οργανώσεις πιστεύουν ότι οι προσοδοφόρες ανταμοιβές των μετόχων χρησιμοποιούνται για να αποσπάσουν την προσοχή των επενδυτών από τη δημόσια αντίδραση κατά της βιομηχανίας πετρελαίου και μια οριστική αλλαγή στις κυβερνητικές πολιτικές μακριά από τα ορυκτά καύσιμα.
Αλλά ο Dieter Helm, καθηγητής οικονομικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και πρώην κυβερνητικός σύμβουλος, πιστεύει ότι οι πληρωμές δείχνουν ότι ο κλάδος παραμένει σίγουρος για τη μελλοντική του κερδοφορία.
Οι πληρωμές ρεκόρ μερισμάτων στους επενδυτές της πετρελαϊκής βιομηχανίας έχουν ενισχυθεί σε μεγάλο βαθμό από την απότομη αύξηση των εξαγορών μετοχών, σύμφωνα με αναλυτές της S&P Global Market Intelligence (SPMI), η οποία παίζει κάποιο ρόλο στις μελλοντικές πληρωμές εταιρειών πετρελαίου.
Οι εξαγορές μετοχών επιτρέπουν στις εταιρείες να μοιράζονται ένα κύμα κερδών με επενδυτές χωρίς τη μακροπρόθεσμη δέσμευση αλλαγής της μερισματικής πολιτικής. Βοηθούν επίσης στη μείωση του αριθμού των μετοχών στην αγορά, γεγονός που θα έκανε τις μελλοντικές μερισματικές πολιτικές «φθηνότερες» να εκπληρωθούν.
«Στις ΗΠΑ, η Chevron ηγείται ενός προγράμματος επαναγοράς μετοχών αξίας 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ακολουθούμενο από τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια της ExxonMobil. Στην Ευρώπη, η Eni και η Equinor έχουν αυξήσει μαζικά τις εξαγορές μετοχών έως και το 20% των ταμειακών ροών από δραστηριότητες, αν και τα μερίσματα παρέμειναν ως προτεραιότητά τους. Προβλέπουμε ότι η Shell και η BP θα διαθέσουν το 15-18% των ταμειακών ροών σε μερίσματα και περίπου το 25% σε εξαγορές το 2024», ανέφερε η SPMI.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου θα εγκαταλείψει τη θέση της ως ο τομέας που πληρώνει τα μεγαλύτερα μερίσματα το 2024, πέφτοντας στη δεύτερη θέση πίσω από τις τράπεζες.
Πηγή: ot.gr//Δημήτρης Σταμούλης
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας