Οι Κοσοβάροι γιορτάζουν την ένταξη στη ζώνη Σένγκεν της Ευρώπης
Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay,Το Κοσσυφοπέδιο ήταν η μόνη χώρα στα Δυτικά Βαλκάνια της οποίας οι πολίτες εξακολουθούσαν να χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν στην ΕΕ, πολλά από τα μέλη της οποίας συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Εκατοντάδες Κοσοβάροι έσπευσαν στο αεροδρόμιο της Πρίστινα για να ταξιδέψουν σε χώρες της ΕΕ τη Δευτέρα, μετά την άρση της βίζας για την ανοιχτή ζώνη Σένγκεν της Ευρώπης.
Το Κοσσυφοπέδιο ήταν η μόνη χώρα στα Δυτικά Βαλκάνια της οποίας οι πολίτες εξακολουθούσαν να χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν στην ΕΕ, πολλά από τα μέλη της οποίας συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
“Νιώθω ελεύθερος σαν πουλί τώρα που μπορώ να ταξιδέψω σε όλη (την Ευρώπη)”, είπε ο Χαμπίμπ Σπαχίου που ταξίδευε με τον γιο του για μια διήμερη επίσκεψη στη Βιέννη.
Ήταν μέλος μιας ομάδας 50 ατόμων που κέρδισαν ένα κρατικό λαχείο, το οποίο πληρώθηκε από την κυβέρνηση, κάνοντας το ταξίδι για να σηματοδοτήσει τη διαδικασία χωρίς βίζα.
Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι υποδέχθηκε τους ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο. “Περιμέναμε πολύ καιρό, αυτό ήταν μια μακρά αδικία, αλλά τελικά τα καταφέραμε”, είπε ο Κούρτι.
Ο χώρος Σένγκεν επιτρέπει σε περισσότερους από 400 εκατομμύρια ανθρώπους να ταξιδεύουν ελεύθερα μεταξύ των χωρών μελών χωρίς να περάσουν από συνοριακούς ελέγχους.
Οι σκληρές απαιτήσεις από τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι εσωτερικές διαφορές έχουν καθυστερήσει τη διαδικασία για πολλά χρόνια. Το 2018 η ΕΕ είπε ότι πληρούνταν όλες οι απαιτήσεις, αλλά η Γαλλία και οι Κάτω Χώρες ανέστειλαν την απόφαση φοβούμενοι ένα νέο κύμα μετανάστευσης.
Το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, αλλά εξακολουθεί να αγωνίζεται να γίνει μέλος του ΟΗΕ λόγω των αντιρρήσεων από τη Σερβία, τη Ρωσία και την Κίνα.
Η κρατική του υπόσταση αναγνωρίζεται από περισσότερες από 110 χώρες, αλλά τα 1,8 εκατομμύρια πολίτες θα μπορούσαν να ταξιδέψουν σε λιγότερες από 20 πολιτείες χωρίς βίζα.
Το Κοσσυφοπέδιο εξακολουθεί να παραμένει μια από τις φτωχότερες χώρες στην Ευρώπη και πολλοί βλέπουν την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης ως ευκαιρία για να βρουν δουλειά.
“Πηγαίνω στη Γερμανία για λίγες μέρες μόνο για να δω για δουλειά και θα επιστρέψω ξανά για να υποβάλω αίτηση για βίζα εργασίας”, είπε ένας οικοδόμος, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει το όνομά του, περιμένοντας να πάρει την κάρτα επιβίβασής του.
Η κυβέρνηση ζήτησε από τους πολίτες να μην κάνουν κατάχρηση των κανόνων Σένγκεν, οι οποίοι ορίζουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να μείνουν για 90 ημέρες από τις 180 ως τουρίστες αλλά όχι να εργαστούν.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας