Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Οι προοπτικές για το 2024

Ελληνοτουρκικά: Οι προοπτικές για το 2024

Πηγή Φωτογραφίας: [365629] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Θετικό κλίμα και εντός του 2024;

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έκαναν ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός το 2023 σε ένα ταξίδι που ξεκίνησε με τη “διπλωματία των σεισμών” τον Φεβρουάριο και ολοκληρώθηκε “πανηγυρικά” με την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου και τη διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στην Αθήνα.

Η Διακήρυξη των Αθηνών περιγράφεται ως πολιτική δέσμευση για την αποφυγή εντάσεων.

Το 2023, έμεινε μια δήλωση για το θετικό κλίμα και την ανάγκη διατήρησής του. Υπήρξε επίσης μεγάλη συζήτηση για την ανάγκη οικοδόμησης εμπιστοσύνης ως απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση του διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς και για την αποφυγή απειλών και εμπρηστικών δηλώσεων. Οι διερευνητικές συνομιλίες εντάχθηκαν στον εν εξελίξει πολιτικό διάλογο μεταξύ της Υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ, προκειμένου να γίνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση του διαλόγου, υπό την εποπτεία των Υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν και υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. ‘Αν οι συνθήκες το επιτρέψουν’, θα κάνουν ένα βήμα στο δύσκολο θέμα των διαφορών για τις υφαλοκρηπίδες και τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες.

Με διπλωματικούς όρους, πρόκειται για “εποικοδομητική ασάφεια”, που δίνει χώρο και χρόνο και στις δύο πλευρές. Η Διακήρυξη των Αθηνών, που υπογράφουν ο Μητσοτάκης και ο Ερντογάν, ήρθε σε μια στιγμή που όλοι χρειάζονταν ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός, ωστόσο υπήρχαν πολλοί “πρόθυμοι” που εξέφραζαν ανησυχίες και προσπαθούσαν να την υπονομεύσουν.

Και τώρα έχουμε εισέλθει επίσημα σε μια διαφορετική φάση αναμονής όσον αφορά τις σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας. Οι μακροχρόνιες εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν καθιστούν προφανές το τέλος της καχυποψίας. Αντιθέτως. Η τοξική ρητορική που δημιουργείται και στις δύο πλευρές ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων εντάσεων, ενώ ευνοεί την εθνικιστική ρητορική, δεν επιτρέπει το τέλος της καχυποψίας. Σε αυτό το στάδιο της αναμονής, και οι δύο πλευρές έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν έχουν υποχωρήσει από μια σταθερή και σταθερή θέση. Η θέση αυτή είναι η συνεχής ανταλλαγή απόψεων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, η οποία είναι η αιτία της τεταμένης και εν πολλοίς συγκρουσιακής ατμόσφαιρας.

Οι διαφωνίες αυτές δεν πρέπει να οδηγήσουν σε κρίσεις, όπως έχουν επανειλημμένα δηλώσει κυβερνητικοί αξιωματούχοι και των δύο χωρών. Η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα, το casus belli, η “γαλάζια πατρίδα”, το τουρκο – λιβυκό μνημόνιο, οι “γκρίζες ζώνες”, η επιμονή στην αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, το Κυπριακό κ.ά. είναι μερικά μόνο από τα σύννεφα που παραμένουν στο προσκήνιο και θα μπορούσαν πάντα να αποτελέσουν αφορμή για νέες επιθετικές ρητορικές.

Με τα «καρφιά» να υπάρχουν σε επιλεγμένες στιγμές, για να υπενθυμίζουν ότι οι λύσεις δεν έχουν έρθει ακόμα. Η Αγιά Σοφιά και το Κυπριακό, είναι αυτά που δεν μπορούν μεν να διαλύσουν το καλό κλίμα απαντούν ωστόσο στις επικρίσεις που δέχεται ο Ερντογάν για την πολιτική του απέναντι στην Ελλάδα, με μικρές δόσεις «υπενθυμίσεων».

Ο Ερντογάν , γυρίζοντας στην Άγκυρα από την Αθήνα, υπογράμμισε την πρόθεση του να μπει τέλος στις «αερομαχίες». Με τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις να παραμένουν στο μηδέν, με ελάχιστες εξαιρέσεις, το 2023 μετά από τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία.

Με τον «πάγο» στις προκλήσεις να μην σημαίνει ωστόσο και ηρεμία διαρκείας, όσο δεν συνοδεύεται από λύσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments