Γεωπολιτικά

Οι Ουκρανοί πεζοναύτες έχασαν 50 σκάφη σε έξι εβδομάδες στη μάχη του Δνείπερου

Εδώ και ενάμισή μήνα περίπου, από τότε δηλαδή που η 35η Ταξιαρχία Ουκρανών Πεζοναυτών διέσχισε για πρώτη φορά τον Δνείπερο και δημιούργησε ένα προγεφύρωμα στο Κρίνκι, στην αριστερή όχθη του ποταμού που ελέγχεται από τους Ρώσους, οι Ουκρανοί έχουν χάσει πολλά μικρά σκάφη

Το να συμμετέχεις στο πλήρωμα ενός μικρού σκάφους τον τελευταίο καιρό ήταν από τις πιο επικίνδυνες αποστολές που θα αναλάμβανες όντας μέλος των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Εδώ και ενάμισή μήνα περίπου, από τότε δηλαδή που η 35η Ταξιαρχία Ουκρανών Πεζοναυτών διέσχισε για πρώτη φορά τον Δνείπερο και δημιούργησε ένα προγεφύρωμα στο Κρίνκι, στην αριστερή όχθη του ποταμού που ελέγχεται από τους Ρώσους, οι Ουκρανοί έχουν χάσει πολλά μικρά σκάφη.

Πόσα; Περίπου 50 – που είτε υπέστησαν ζημιές είτε βυθίστηκαν, σύμφωνα με  υπολογισμούς του αναλυτή Andrew Perpetua.

Την παραμονή των Χριστουγέννων, οι Ουκρανοί είχαν ίσως την πιο περίεργη απώλεια. Ο ρωσικός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει ένα drone τους με εκρηκτικά να χτυπά ένα ουκρανικό BMK-T, πιθανόν κοντά στο Κρίνκι.

Το BMK-T είναι ένα ρυμουλκό μήκους 10 μέτρων, 460 ίππων, το οποίο η σοβιετική βιομηχανία κατασκεύασε ειδικά για τη μηχανοκίνητη τοποθέτηση τμημάτων μιας πλωτής γέφυρας. Οι Σοβιετικοί κατασκεύασαν δεκάδες BMK-T μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Μερικά εξ αυτών κατέληξαν στην Ουκρανία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Το γεγονός ότι οι Ουκρανοί χρησιμοποιούσαν ένα BMK-T στον Δνείπερο δεν σημαίνει ότι κατασκεύαζαν και πλωτή γέφυρα. Ο ουκρανικός στρατός έχει ένα ειδικό Σύνταγμα που κατασκευάζει πλωτές γέφυρες: το 808. Όμως το εν λόγω στράτευμα δεν έχει επιχειρήσει να διασχίσει τον ποταμό κοντά στην περιοχή του Κρίνκι.

Το πλάτος του Δνείπερου στο Κρίνκι είναι 300 μέτρα – απόσταση αρκετά μεγάλη, που αποθαρρύνει από την κατασκευή μιας πλωτής γέφυρας για σκοπούς επίθεσης. Επιπλέον, τα ρωσικά drones, οι ρωσικές βόμβες και η παρουσία του Πυροβολικού της Μόσχας καθιστούν σχεδόν απαγορευτική την κατασκευή μιας γέφυρας με ποντόνια.

Έτσι, ο ουκρανικός στρατός και οι Πεζοναύτες υποστηρίζουν την 35η Ταξιαρχία στο Κρίνκι με μικρές λέμβους, τεθωρακισμένα μικρά σκάφη και, σε περίπτωση ανάγκης, με ρυμουλκά BMK-T. Όσο περισσότερα σκάφη καταστρέφουν ή βυθίζουν οι Ρώσοι, τόσο μεγαλώνει η απελπισία των Ουκρανών και αναγκάζονται να επιστρατεύσουν “παράταιρα” σκάφη για την περιοχή, προκειμένου να συνεχίσουν να εφοδιάζουν τα στρατεύματα στο προγεφύρωμα του Κρίνκι.

Η κατάσταση στον Δνείπερο μπορεί να βελτιωθεί για τους Ουκρανούς. Αφού μετέφερε αεράμυνα μεγάλου βεληνεκούς στην περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία κατέρριψε, μέσα σε έναν μήνα, πέντε βομβαρδιστικά της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας νότια του Δνείπερου – ανάμεσά τους τρία Sukhoi-34 που φέρονται να ετοιμάζονταν να βομβαρδίσουν τους Ουκρανούς πεζοναύτες στο Κρίνκι.

Μετά το περιστατικό αυτό, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία ανέστειλε -τουλάχιστον προσωρινά- τις αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή του Κρίνκι, εξέλιξη που έδωσε ανάσα στα πληρώματα των ουκρανικών σκαφών.

Πηγή: forbes-forbesgreece.gr//David Axe

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο