Σκότωσαν τον υπαρχηγό της Χαμάς και τις ελπίδες των συγγενών των ομήρων
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου,Η φονική επίθεση με drone που εξαπέλυσε το Ισραήλ στην πρωτεύουσα του Λιβάνου και προκάλεσε την εξόντωση του υπαρχηγού της Χαμάς Σαλέχ αλ Αρούρι
Η φονική επίθεση με drone που εξαπέλυσε το Ισραήλ στην πρωτεύουσα του Λιβάνου και προκάλεσε την εξόντωση του υπαρχηγού της Χαμάς Σαλέχ αλ Αρούρι και ομάδας συνεργατών του, απειλεί να διευρύνει τον πόλεμο μεταξύ των δύο πλευρών, που διεξάγεται στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, στο βορρά του Ισραήλ, όπως είναι σαφές από τις δηλώσεις και την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας. Ταυτόχρονα, μοιάζει να καθιστά ανέφικτη κάθε διαπραγμάτευση για απελευθέρωση περισσότερων ισραηλινών ομήρων που κρατά η Χαμάς.
«Αυτό το έγκλημα δεν θα παραμείνει αναπάντητο ή ατιμώρητο», διεμήνυσε η λιβανέζικη Χεζμπολάχ, σύμμαχος της Χαμάς. Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, ο Νατζίμπ Μικάτι, από την πλευρά του κατηγόρησε το Ισραήλ πως έχει βαλθεί να σύρει τον Λίβανο στη «νέα φάση της σύγκρουσης».
Ο 57χρονος αλ Αρούρι θεωρείτο ο υπαρχηγός του πολιτικού τμήματος της Χαμάς και εκ των ιδρυτών του στρατιωτικού της τμήματος, των Ταξιαρχιών Κασάμ. Παρέμενε στο Λίβανο αφού πρώτα υπήρξε φυλακισμένος στο Ισραήλ για 15 χρόνια. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένζαμιν Νετανιάχου έχει επανειλημμένα απειλήσει ότι η χώρα του θα τον εξόντωνε. Το τελευταίο διάστημα, ως εκπρόσωπος Τύπου της Χαμάς, είχε τονίσει πως δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη διαπραγμάτευση για την απελευθέρωση ομήρων, όσο δεν σταματά οριστικά η ισραηλινή εισβολή στη Γάζα.
Τις τελευταίες ημέρες είχε ανακοινωθεί σταδιακή αποχώρηση ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων από τη Γάζα, καθώς το Ισραήλ υποστηρίζει πως ολοκληρώθηκε και η δεύτερη φάση των επιχειρήσεών του κατά της Χαμάς. Συγκεκριμένα, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου αντέδρασε πρώτα με καταιγιστικούς βομβαρδισμούς στην πυκνοκατοικημένη με 2,3 εκατ. Παλαιστίνιους περιοχή, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε χερσαία εισβολή. Τον Ιανουάριο, διακηρύσσεται ότι θα συνεχιστούν τα αεροπορικά πλήγματα και στοχευμένες χερσαίες επιχειρήσεις, ώστε να εμποδιστεί η Χαμάς να ανακτήσει στρατητικές δυνατότητες να απειλήσει το Ισραήλ.
Η ανακοίνωση αυτή είχε αναθερμάνει τις ελπίδες για νέες διαπραγματεύσεις ώστε να υπάρξει απελευθέρωση περισσότερων ισραηλινών ομήρων. Η εκτέλεση του αλ Αρούρι μοιάζει να εξόντωσε αυτές τις ελπίδες, τόσο των οικείων των ομήρων όσο και μεγάλης μερίδας της ισραηλινής κοινής γνώμης που αντιτίθεται στην σαρωτική στρατιωτική επιχείρηση της κυβέρνησης Νετανιάχου κατά των Παλαιστινίων.
Ταυτόχρονα, με βάση τις αντιδράσεις τόσο από την Χαμάς στην Γάζα όσο και από την Χεζμπολάχ στο Λίβανο, πυροδοτείται περαιτέρω η κατάσταση, καθώς θεωρείται από πολλούς δεδομένο ότι θα υπάρξει σκληρή αντίδραση. Μία τέτοια κλιμάκωση, ακόμη και με εμπλοκή του Λιβάνου στην σύγκρουση (η εκτέλεση από το Ισραήλ έγινε στην πρωτεύουσα της χώρας), μπορεί να οδηγήσει σε ανάφλεξη μεγαλύτερο τμήμα της Μέσης Ανατολής.
Ήδη, ηγέτες στη Δύση και όχι μόνο καλούν όλες τις πλευρές σε συγκράτηση. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ισραηλινό υπουργό Μπένι Γκαντς, μέλος της κυβέρνησης πολέμου του Μπενιαμίν Νετανιάχου, τονίζοντας πως είναι «απαραίτητο να αποφευχθεί κάθε συμπεριφορά που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση, ειδικά στον Λίβανο» και κάλεσε ξανά σε προσπάθεια να κηρυχθεί «διαρκής κατάπαυση του πυρός» ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, «με τη βοήθεια όλων των περιφερειακών και διεθνών εταίρων», κατά τη γαλλική προεδρία.
Η επίθεση ταυτόχρονα μεταθέτει την προσοχή της κοινής γνώμης για μία ακόμη φορά, από όσα συμβαίνουν στη Γάζα αλλά και στο εσωτερικό του Ισραήλ. Ο Μπένζαμιν Νετανιάχου έχει υποστεί καθίζηση της δημοτικότητάς του, με μόλις 15% των πολιτών να θέλουν να παραμείνει στην εξουσία μόλις τελειώσει ο πόλεμος. Το 23% προτιμά να τον διαδεχθεί ο Μπένι Γκαντς. Σημειώνεται ότι ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει σειρά δικαστικών ερευνών εις βάρος του, ταυτόχρονα με τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι προσπαθεί να χειραγωγήσει την Δικαιοσύνη.
Την άλλη εβδομάδα, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο πρόκειται να ξεκινήσει η ακρόαση για την διαδικασία που ξεκίνησε η Νότιος Αφρική κατά του Ισραήλ, αναφορικά με εγκλήματα σχετικά με γενοκτονία στη Γάζα.
Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή του πολέμου, η Ιορδανία επιχείρησε να διοργανώσει στο Αμάν διεθνή συνάντηση για άμεση αποκλιμάκωση. Υπό την αιγίδα του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντουλάχ και παρουσία του Αιγύπτιου προέδρου Αλ Σίσι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα καθόταν στο ίδιο τραπέζι με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.
Ωστόσο, το μακελειό με τους εκατοντάδες νεκρούς από τον ισραηλινό βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ Αχλί στη Γάζα, οδήγησε σε ακύρωση αυτής της προσπάθειας.
Τώρα, μία ακόμη φονική επίθεση, δείχνει ικανή να συντηρήσει το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα στη Μέση Ανατολή, ενώ το μακελειό στη Γάζα συνεχίζεται.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας