Τα δύο εμπόδια στην πορεία της Κυβέρνησης
Πηγή Φωτογραφίας: [365980] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Μπορεί η κυβέρνηση να έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή μια σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων και μπορεί να στοχεύει στην ολοκλήρωση ενός οδικού χάρτη αποτελούμενου από 221 δράσεις μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά υπάρχουν δύο εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν. Αν και πολύ διαφορετικά ως προς την προέλευση, το υπόβαθρο και το περιεχόμενο, μοιράζονται τον κοινό κίνδυνο να προκαλέσουν κοινωνική και πολιτική αναστάτωση. Έχουν εντοπιστεί άλλα δύο εμπόδια: η αντιμετώπιση του αυξανόμενου προβλήματος της έλλειψης τιμών στην κατηγορία των ειδών πρώτης ανάγκης και η δεδηλωμένη πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να θεσμοθετήσει τον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, με όλα τα συναφή δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της τεκνοθεσίας.
Σε όλες τις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν τους τελευταίους τέσσερις μήνες, η κοινή γνώμη ανέδειξε το ζήτημα της ακρίβειας ως βασικό ζήτημα, ενώ η ικανοποίηση της κοινής γνώμης από την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης αναδείχθηκε ως ο τομέας με τη μικρότερη ικανοποίηση.
Μετά το οριστικό τέλος των κάθε μορφής προσωρινών μέτρων στήριξης, η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει τον συνδυασμό των οικονομικών παραμέτρων, αφενός ενεργοποιώντας τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, όπως ο μόνιμος έλεγχος της αγοράς και η επιβολή προστίμων στις μεγάλες επιχειρήσεις που διαπιστώθηκε ότι αύξησαν υπερβολικά τις τιμές των προϊόντων τους, και αφετέρου αυξάνοντας μόνιμα το εισόδημα.
Οι αυξήσεις στους μισθούς του δημόσιου τομέα, μετά από 14 χρόνια, η αύξηση των συντάξεων, το «ξεπάγωμα» των τριετιών και η επικείμενη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, δημιουργούν ένα ευνοϊκότερο οικονομικό περιβάλλον για τους πολίτες, που όμως δεν καταφέρνει να καλύψει στο σύνολό τους τις απώλειες από τις πληθωριστικές πιέσεις.
Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια στους ευάλωτους πολίτες, αλλά γνωρίζουν ότι τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους είναι περιορισμένα και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να παραγκωνιστούν. Το καλό σενάριο, επιμένουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, είναι ότι τα χειρότερα έχουν περάσει και περιμένουν να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για να ξεπαγώσουν οι τιμές.
Στον άγνωστους παράγοντες «Χ» αυτής της δυσεπίλυτης εξίσωσης για την κυβέρνηση, και η ενέργεια, με τα δύο πολεμικά μέτωπα σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και να διατηρούν ζωντανό τον φόβο μιας νέας ενεργειακής κρίσης.
Σε μια περίοδο που η αντιμετώπιση της φτώχειας αποτελεί το “στοίχημα” της κυβέρνησης για την αποφυγή κοινωνικών αναταραχών, η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη θεσμοθέτηση του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια και την υλοποίηση δικαιωμάτων όπως η τεκνοθεσία που αυτή η θεσμοθέτηση συνεπάγεται, θα μπορούσε να έχει μετρήσιμο αντίκτυπο προς δύο κατευθύνσεις, τόσο στην κοινή γνώμη όσο και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.
Ενώ το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι η κοινωνία είναι αρκετά ώριμη για να ανταπεξέλθει σε μια τέτοια εξέλιξη, η οποία αποτελεί τον κανόνα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μια σημαντική μερίδα των πολιτών, ιδίως εκείνων που αποτελούν τον πυρήνα του εκλογικού σώματος της Νέας Δημοκρατίας, είναι διστακτική απέναντι στην προτεινόμενη ρύθμιση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.
Από το Μέγαρο Μαξίμου είχε διαμηνυθεί σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις εμβληματικών νομοσχεδίων, ότι δε μπορεί παρά να ισχύει κατά την ψήφισή τους, η τήρηση κομματικής γραμμής, όπως έγινε για παράδειγμα στο σχέδιο νόμου για την εργασία των μεταναστών.
Ωστόσο, στην περίπτωση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, δεν είναι σαφές αν απαιτείται παρόμοια κομματική γραμμή, αν και θεωρείται δεδομένη, τουλάχιστον από τους υπουργούς. Οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρθηκαν στο ζήτημα, λέγοντας ότι “αργά ή γρήγορα θα μάθουμε”. Αντιθέτως, η απάντηση στις ενστάσεις της Εκκλησίας είναι ήδη ξεκάθαρη, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που θα νομοθετήσει.
Όταν έρθει προς συζήτηση το νομοσχέδιο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έρθει αντιμέτωπος με σοβαρές αντιδράσεις. Μόλις συνεδριάσει η Βουλή για το συγκεκριμένο θέμα, η κυβέρνηση αναμένεται να κερδίσει τη στήριξη της αριστεράς και να ενισχύσει τη διείσδυσή της στο κέντρο, αλλά θα βρεθεί μπροστά στην αντίθεση των δεξιών πολιτικών δυνάμεων.
Με δεδομένο ότι αυτή την ώρα δεν υπάρχει καμία σαφής ένδειξη για το πότε θα γίνει το επόμενο βήμα, η σφοδρή πολιτική σύγκρουση αναμένεται να επικεντρωθεί μέσα στον Ιανουάριο στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που θα δίνει το «πράσινο φως» στη λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ξένων πανεπιστημίων στη χώρα. Ένα ζήτημα, το οποίο πρόκειται να αναδείξει εκ νέου τις διαχωριστικές γραμμές, στο οποίο, όμως, η πλειοψηφία της κοινής γνώμης συντάσσεται με την υφιστάμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας