IGB: Πάνω από 15,5 εκατ. μεγαβατώρες φυσικού αερίου μεταφέρθηκαν το 2023
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου,Περισσότερες από 15,5 εκατομμύρια μεγαβατώρες φυσικού αερίου μεταφέρθηκαν το 2023 μέσω του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), ανακοίνωσε σήμερα η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος ICGB. Κατά το πρώτο έτος της λειτουργίας του ο αγωγός λειτούργησε αδιάκοπα επί 365 ημέρες.
Περισσότερες από 15,5 εκατομμύρια μεγαβατώρες φυσικού αερίου μεταφέρθηκαν το 2023 μέσω του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), ανακοίνωσε σήμερα η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος ICGB. Κατά το πρώτο έτος της λειτουργίας του ο αγωγός λειτούργησε αδιάκοπα επί 365 ημέρες.
Ο αγωγός
Ο αγωγός φυσικού αερίου έχει δυνατότητα μεταφοράς 3 δισεκ. κυβικών μέτρων αερίου τον χρόνο (bcm/y), καλύπτοντας περίπου τις μισές ανάγκες εγχώριας κατανάλωσης της Βουλγαρίας, ενώ επιτρέπει και τη μεταφορά αερίου σε άλλες χώρες της περιοχής. Περισσότεροι από 20 νέοι χρήστες του δικτύου εγγράφηκαν πέρσι. Με την προσθήκη της υποδομής στο Καρντζάλι, ο IGB προσφέρει ήδη πρόσβαση σε μια νέα πηγή φυσικού αερίου σε τοπικές κοινότητες και επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον διαχειριστή του συστήματος.
Οι δημοπρασίες
Το 2023 η ICGB πραγματοποίησε τις πρώτες ετήσιες δημοπρασίες για χωρητικότητα διασύνδεσης, με τις οποίες εξασφαλίστηκε άνω του 80% της δεσμευμένης χωρητικότητας για το νέο έτος αερίου (σ.σ. 1 Οκτωβρίου-30 Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους). Εισήχθησαν σχεδόν ετήσιες δημοπρασίες χωρητικότητας για να γίνει εφικτή η συμβολαιοποιημένη δυναμικότητα στο σημείο διασύνδεσης με το ελληνικό δίκτυο μεταφοράς. Αυτό το στρατηγικής σημασίας βήμα θα επιτρέψει στους εμπορευόμενους να αποκτήσουν πρόσβαση σε ποσότητες φυσικού αερίου από τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Αλεξανδρούπολης μόλις τεθεί σε λειτουργία. Αποτιμώντας το αυξανόμενο ενδιαφέρον της αγοράς για αυτήν τη νέα διαδρομή, η ICGB ξεκίνησε μια διαδικασία αύξησης της χωρητικότητας ώστε να επεκτείνει την τεχνική ικανότητα μεταφοράς του αγωγού στα 5 bcm/y. Η δεσμευτική φάση αυτής της διαδικασίας προγραμματίζεται για το καλοκαίρι του 2024, ανέφερε η εταιρεία.
Προς Μολδαβία και Ουκρανία
Ο Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας επέτρεψε τις ασφαλείς παραδόσεις φυσικού αερίου στη Μολδαβία και την Ουκρανία μέσω του αγωγού Trans-Balkan, ενδυναμώνοντας την ενεργειακή διασυνδεσιμότητα και τη διαφοροποίηση των πηγών στην Ευρώπη. Προς τον σκοπό αυτόν, η ICGB προωθεί την ιδέα της επέκτασης του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία) προς τη Μολδαβία και την Ουκρανία, με τη στήριξη γειτονικών συστημάτων μεταφοράς, καθώς η ανάπτυξη ενεργειακών υποδομών, σε συνεργασία με τις γειτονικές χώρες και εταίρους, είναι το κλειδί για έναν πιο βιώσιμο, ασφαλή ενεργειακό τομέα, είπε η ICGB.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας