Politico: Πιο ενεργό ρόλο στις σχέσεις Ισραηλινών-Παλαιστινίων εξετάζουν οι ΗΠΑ
Πηγή Φωτογραφίας: alfavita.gr, Με μια τέτοια κίνηση, το επιτελείο του Μπάιντεν ευελπιστεί να μειώσει την καθημερινή πίεση προς τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος δέχεται πολλές κριτικές ότι κάνει πολύ λίγα για να περιορίσει τις ισραηλινές πολεμικές επιχειρήσεις, παρά τις συχνές αναφορές για τον τερματισμό των επιθέσεων σε αμάχους.
Πιο ενεργός είναι ο ρόλος που η Ουάσιγκτον επιθυμεί να έχει στη Μέση Ανατολή, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Politico. Με πηγές από την αμερικανική κυβέρνηση, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σκέφτεται να διορίσει ένα κορυφαίο διπλωμάτη για να ασχοληθεί με τις μακροπρόθεσμες σχέσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και να μην εστιάζει μόνο στο θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως κάνει μέχρι τώρα.
Με μια τέτοια κίνηση, το επιτελείο του Μπάιντεν ευελπιστεί να μειώσει την καθημερινή πίεση προς τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος δέχεται πολλές κριτικές ότι κάνει πολύ λίγα για να περιορίσει τις ισραηλινές πολεμικές επιχειρήσεις, παρά τις συχνές αναφορές για τον τερματισμό των επιθέσεων σε αμάχους.
Σε μια σειρά από ευαίσθητες συνομιλίες στους κόλπους της κυβέρνησης Μπάιντεν συζητήθηκε η ανάληψη ενός διευρυμένου ρόλου στην περιοχή του πολέμου, αν και υπήρξαν διάφορες γνώμες για το ποιος θα είναι αυτός ο ρόλος και τι θα συνεπάγεται για το μέλλον. Αυτό επιβεβαιώνουν στο Politico δύο νυν και δύο πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον, υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Το Ισραήλ έχει ήδη ανακοινώσει ότι ο πόλεμος πιθανόν να διαρκέσει αρκετούς μήνες ακόμη και φαίνεται να μεταβαίνει σε μια λιγότερο έντονη φάση των επιχειρήσεων, όμως με έναν ρυθμό πιο αργό από αυτόν που θα επιθυμούσαν οι ΗΠΑ. Εν μέσω όλο και περισσότερων κριτικών στο Δημοκρατικό Κόμμα για τις ενέργειες του ισραηλινού στρατού, ένας από τους πρώην Αμερικανούς αξιωματούχους σχολίασε ότι αυτό το κλίμα «δεν συνιστά κάποια πολιτική νίκη για τον Τζο Μπάιντεν» και ισχυρίστηκε ότι το επιτελείο το προέδρου θα προχωρούσε στη δημιουργία μιας ισχυρής θέσης για να ασχοληθεί με το θέμα, αν με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να το βγάλει από την καθημερινή ατζέντα του προέδρου σε μια χρονιά που είναι και εκλογική.
Αυτή τη στιγμή, η θέση που έχει δημιουργηθεί από την αμερικανική κυβέρνηση μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου είναι αυτή του «ειδικού απεσταλμένου για ανθρωπιστικά θέματα της Μέσης Ανατολής» και κατέχεται από τον Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, ένα βετεράνο διπλωμάτη και ειδικό στα μεσανατολικά θέματα, ο οποίος παρά τη συνταξιοδότησή του, επέστρεψε στην κυβέρνηση για αυτό το ρόλο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας