Μήνυμα επανεκκίνησης
Πηγή Φωτογραφίας: [366209] ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΠτΔ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Το υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης θα πραγματοποιηθεί με νέα σύνθεση και “αλλαγή φρουράς” σε τρία βασικά χαρτοφυλάκια, γεγονός που αναμένεται να στείλει μήνυμα για ένα νέο ξεκίνημα της κυβέρνησης και αύξηση της ταχύτητας του κυβερνητικού έργου. Ουσιαστικά, ο “μίνι ανασχηματισμός” είναι μια έμμεση αλλά πολύ σαφής παραδοχή ότι το rotation που αποφάσισε να εφαρμόσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη μετεκλογική σύνθεση της κυβέρνησής του δεν ήταν τόσο επιτυχές όσο ήλπιζε.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι “στοχευμένες διορθωτικές κινήσεις” ήταν απαραίτητες για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος και ήταν μια αναγκαία αλλαγή για να δοθεί στην κυβέρνηση η ώθηση που απαιτούσε όχι μόνο ο πρωθυπουργός αλλά και η κοινή γνώμη. Οι πρώτοι μήνες της δεύτερης θητείας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ήταν, άλλωστε, χαμηλότεροι από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως και μεταρρυθμίσεις όπως η επιλογή νέων διοικητικών οργάνων, ο νέος εργασιακός νόμος και το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν είχαν την εμβέλεια που θα ήθελε η κυβέρνηση.
Οι λόγοι γι’ αυτό ήταν αφενός τα έκτακτα γεγονότα του καλοκαιριού -καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες- και αφετέρου τα τραγικά γεγονότα και οι αστοχίες που ο κρατικός μηχανισμός δεν κατάφερε να αποτρέψει, όπως για παράδειγμα η εισβολή εκατοντάδων χούλιγκαν από την Κροατία στην Αθήνα, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός μικρού παιδιού. Η κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών υποτίθεται ότι θα αποτελούσε σημείο καμπής για την έναρξη των μεταρρυθμίσεων και την επιστροφή στην εύρυθμη λειτουργία του κράτους. Η κατάσταση στον βασικό τομέα της ασφάλειας δεν βελτιώθηκε, οι δημοσκοπήσεις άρχισαν να αποτυπώνουν τα προβλήματα και οι πολίτες αξιολόγησαν την κατάσταση ως σοβαρή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε με τον «μίνι ανασχηματισμό» να έχει ένα «καθαρό» πολιτικό χρόνο, με την έλευση της νέας χρονιάς και μέχρι το επόμενο ορόσημο, τις κάλπες των Ευρωεκλογών, τον Ιούνιο. Ο λόγος προφανής, καθώς το διακύβευμα της πολιτικής σταθερότητας δεν μπορεί να τεθεί στους πολίτες παρά μόνο όταν το κυβερνητικό έργο είναι αυταπόδεικτο και ο κίνδυνος να διαταραχθεί έχει πραγματική ουσία. Όσοι ιχνηλατούν και αναλύουν τις τάσεις της κοινής γνώμης, επισημαίνουν, άλλωστε, ότι το πολιτικο-κοινωνικό σκηνικό, που έχει πλέον διαμορφωθεί έχει αντιστρέψει κατά κάποιο τρόπο τα δεδομένα. Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατύπωνε το 2019 στους πολίτες την πρότασή του για την ανάγκη αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, καλούνται να πείσει για την αναγκαιότητά τους. Τέσσερα χρόνια αργότερα, είναι οι πολίτες, που απαιτούν από την κυβέρνηση να «τρέξει» τις μεταρρυθμίσεις, να αντιμετωπίσει τις διαχρονικές παθογένειες του κράτους, να αλλάξει τα κακώς κείμενα στην υγεία, την παιδεία, την δικαιοσύνη, να ενισχύσει τα εισοδήματα επιστρέφοντας στους πολίτες την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, να βελτιώσει την καθημερινότητα σε κάθε πτυχή της.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση καλείται να ανταποκριθεί στα αιτήματα των πολιτών και να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορίζει ως “πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό”. Για τους πολίτες, η αντιπαράθεση και η σύγκριση δεν γίνεται μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, τουλάχιστον όχι ακόμα. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση δεν έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα σοβαρές αντιδράσεις, ακόμη και όταν οι μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν έπληξαν ή “έσωσαν” επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες, όπως για παράδειγμα οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Σε αυτό το πολιτικό σκηνικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί του καλούνται να αξιοποιήσουν αυτό το περιβάλλον στη δεύτερη θητεία τους, για να κριθούν από τα αποτελέσματα που θα παράγουν. Παράλληλα, η κυβέρνηση πρέπει να είναι πιο πειστική, γιατί καλείται να αντιμετωπίσει πειστικά το μεγάλο θέμα της “ακρίβειας”, το οποίο διαπερνά όλο τον πληθυσμό και αποτελεί το νούμερο ένα “στοίχημα” για να κερδίσει. Όταν το έργο αυτής της κυβέρνησης αρχίσει να παράγει αποτελέσματα, θα ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για τις επόμενες ημέρες της χώρας, το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο και την ελληνική οικονομία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας