Μετά από ένα έτος ρεκόρ για τα μεγέθη της ένδυσης και της κλωστοϋφαντουργίας, το 2023 έφερε την πλήρη αντιστροφή της τάσης τόσο σε ό,τι αφορά την παραγωγή όσο και το ισοζύγιο εισαγωγών/εξαγωγών, προβληματίζοντας τους επιχειρηματίες των κλάδων κι επαναφέροντας τα πάγια αιτήματα τους για μεγαλύτερη στήριξη εντός κι εκτός ελληνικών συνόρων στο προσκήνιο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Έτοιμου Ενδύματος, οι εξαγωγές συνολικά της αλυσίδας ένδυσης/κλωστοϋφαντουργίας κατέγραψαν πτώση της τάξεως του 18%, τους πρώτους δέκα μήνες του 2023, διαμορφούμενες σε 1,56 δισ. ευρώ, ποσό πολύ μακριά από τις επιδόσεις του 2022, οπότε συνολικά στο έτος η αξία των εξαγωγών είχε υπερβεί τα 2,3 δισ. ευρώ, ανοδικά κινούμενη κατά 8,8% συγκριτικά με το 2022.
Επιπρόσθετα, παρά το γεγονός ότι οι εγχώριες λιανικές πωλήσεις στο δεκάμηνο του 2023 αποτελούν τον μόνο δείκτη που κινήθηκε ανοδικά, ενισχυόμενες κατά 12% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, στα 2,65 δισ. ευρώ, εκπρόσωποι του κλάδου προειδοποιούν για δύσκολες συνθήκες και μέσα στο τρέχον έτος εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία, εξαιτίας του πληθωρισμού.
Κατ’ αναλογία, η μειωμένη ζήτηση από τις μεγαλύτερες αγορές του εξωτερικού για τα ελληνικά ενδύματα είχε συνέπεια τη μείωση της παραγωγής τους κατά 10,7% στο δεκάμηνο του 2023, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Όπως σημειώνουν επιχειρηματίες του κλάδου, η μείωση της ζήτησης δεν φαίνεται να αντιστρέφεται νωρίτερα από το δεύτερο εξάμηνο του 2024, τάση που ισχύει και για τα κλωστοϋφαντουργικά είδη, με βάση την εξέλιξη των παραγγελιών στο τέλος του 2023. Σημειώνουν μάλιστα ότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο, με την παραγωγή τόσο στην γειτονική μας Τουρκία όσο και στο μακρινό Βιετνάμ να εμφανίζει μείωση της δυναμικότητας σε ποσοστό 50%, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μείωση της ζήτησης.
Στα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, προστίθεται η κατακόρυφη άνοδος του κόστους ενέργειας, λόγω της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, καθώς και ο αποκλεισμός πολλών εταιρειών από το τραπεζικό σύστημα, βάσει παλιών στρεβλώσεων. Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών, έχει επανειλημμένως ζητήσει διά του προέδρου του, κ. Ελ. Κούρταλη, να αναθεωρήσουν οι τράπεζες τις χρηματοδοτικές τους πολιτικές, έναντι ενός δυναμικού κλάδου που συνεχώς αναδιαρθρώνεται, εκσυγχρονίζεται και καινοτομεί. Επιπλέον, έχει εκφράσει την ανάγκη ευρύτερης συμμετοχής του κλάδου στους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, για τον σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και τη διαφοροποίηση της παραγωγής, ώστε να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα του κλάδου.
Την ίδια στιγμή πάντως, τα δεδομένα διεθνώς αλλάζουν την εικόνα που είχαμε έως σήμερα για την ευρωπαϊκή παραγωγή. Έτσι, αν στο κοντινό παρελθόν -αυτό της διετίας των περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας- η Ελλάδα μπορούσε να επωφεληθεί από την εγγύτητα με την ευρωπαϊκή αγορά για την γρήγορη εξυπηρέτηση των μεγάλων πελατών, σήμερα η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, με τα πρώτα κινέζικα εργοστάσια παραγωγής ενδυμάτων να κάνουν την εμφάνιση τους επί ευρωπαϊκού εδάφους.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του κινεζικού κολοσσού Shanghai Jingqingrong Garment, βασικού προμηθευτή μερικών από τις μεγαλύτερες εταιρείες fast fashion, όπως οι H&M, Cos και Uniqlo, ο οποίος θα ανοίξει την προσεχή άνοιξη το πρώτο του εργοστάσιο εκτός κινεζικού εδάφους, στην Καταλονία της Ισπανίας, με την υποστήριξη της τοπικής κυβέρνησης.
Η ιδέα είναι τοπική παραγωγή, για γρήγορη εξυπηρέτηση των μεγάλων πελατών από Ευρώπη, ΗΠΑ και Καναδά, με πρώτες ύλες από την Κίνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο εργοστάσιο, θα απασχολήσει περί τα 2.000 άτομα, έχει δυναμικότητα παραγωγής 800.000 ενδυμάτων τον μήνα, με εξαγωγική αξία που αγγίζει τα 25 εκατ δολάρια ετησίως. Περισσότερες από 115 θυγατρικές κινεζικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της κλωστοϋφαντουργίας έχουν επενδύσει περισσότερα από 1 δισ. ευρώ την τελευταία πενταετία στην ευρύτερη περιοχή της Καταλονίας, σε μία χώρα που έχει εξειδίκευση στην παραγωγή πλεκτών ενδυμάτων, αναδεικνύοντας το αναδυόμενο soft power της Κίνας.
Πηγή: businessdaily.gr//Μαίρη Λεμπέση
Το σχόλιο σας