Πολιτική

Στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου την Δευτέρα ο Κυριακός Μητσοτάκης

Στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου την Δευτέρα ο Κυριακός Μητσοτάκης

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Με την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson θα συναντηθεί την Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θα έχει συνάντηση με την Ευρωπαία επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον

Με την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson θα συναντηθεί την Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο, (Δευτέρα) στις 11:30, θα επισκεφθεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου θα έχει συνάντηση με την Ευρωπαία επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον και στη συνέχεια θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκές Λύσεις στην Κοινή Πρόκληση της Μετανάστευσης».

ΗΠΑ-Ελλάδα-Τουρκία: Ριψοκίνδυνη άσκηση ισορροπίας

Κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του πολέμου στην Ουκρανία και υπό τον φόβο μιας επιπλέον πιθανής σύγκρουσης που θα μπορούσε να ξεσπάσει στην ήδη ταραγμένη υφήλιο, πολλοί αναρωτιούνταν για τις δυνατότητες των Ηνωμένων Πολιτειών: Πόσα μέτωπα θα μπορούσε να διαχειριστεί ταυτοχρόνως η Ουάσινγκτον; Ενάμιση χρόνο μετά, τα πράγματα είναι παραπάνω από δύσκολα. Η κατάσταση στη ρωσο-ουκρανική εμπόλεμη ζώνη δεν εξελίσσεται όπως θα επιθυμούσαν οι Αμερικανοί, ενώ η διοίκηση Μπάιντεν βρίσκεται βαθιά αναμεμειγμένη στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς, από τον οποίο δεν δύναται ούτε να απεμπλακεί, ούτε όμως να τον σταματήσει. Τις τελευταίες ημέρες, δε, υφέρπει η αίσθηση ότι δεν απέχουμε και τόσο πολύ από μια ανεξέλεγκτη διεύρυνση της αραβο-ισραηλινής ρήξης.

Αν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 η επιστροφή των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή με στόχο να ορθωθεί μια δεύτερη ισχυρή γραμμή άμυνας έναντι του ρωσικού επεκτατισμού θεωρείτο δεδομένη, σήμερα θα πρέπει να χαρακτηριστική σχεδόν υποχρεωτική. Και αν τότε η ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ ήταν η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, σήμερα είναι το μεγαλύτερο διακύβευμα για τον πρόεδρο Μπάιντεν. Λίγους μήνες πριν από ακόμα μια αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ, ο 81 ετών ηγέτης της υπερδύναμης οφείλει να παρουσιάσει στους ψηφοφόρους τα απτά αποτελέσματα της ριψοκίνδυνης εξωτερικής πολιτικής του.

Να παραδώσει τη μεν χώρα του γεωπολιτικά κυρίαρχη, τη δε Δυτική Συμμαχία περισσότερο ενωμένη και πιο αποφασισμένη να δράσει στις νέες συνθήκες του σκληρού κόσμου που ξημέρωσε στον 21ο αιώνα. Αλλά κυρίως, ο Λευκός Οίκος πρέπει να εξασφαλίσει ότι, ανεξαρτήτως της τελικής έκβασης του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία θα αποδυναμωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε τις επόμενες δεκαετίες να παύσει να απειλεί τα αμερικανικά συμφέροντα. Ο Μπάιντεν μπορεί να περηφανευθεί ότι ενέπλεξε τους Ευρωπαίους πολύ βαθύτερα στην αντιμετώπιση του «ρωσικού κινδύνου» – κάτι που στη Γηραιά Ηπειρο και δη στη Γερμανία αρνούνταν πεισματικά εδώ και πολλά χρόνια να κάνουν. Οσον αφορά όμως το ΝΑΤΟ, αλλά και την περαιτέρω θωράκιση της Ανατολικής Μεσογείου, ο δρόμος για τους Αμερικανούς περνάει για ακόμα μία φορά από την Τουρκία. Μόνο αν η Ουάσιγκτον φέρει τον Ερντογάν στα μέτρα της –ή συρθεί αυτή στα δικά του– θα πετύχει ο Λευκός Οίκος το μέγιστο δυνατό και ευκταίο αποτέλεσμα: Επιπλέον 800 χιλιόμετρα νατοϊκά σύνορα με τη Ρωσία δια της Φιλανδίας, αλλά και ενίσχυση των συμμαχικών ενόπλων δυνάμεων με έναν τεχνολογικά πολύ προηγμένο στρατό, όπως είναι αυτός της Σουηδίας. Σε μια όχι και τόσο ειρωνική στιγμή της Ιστορίας, στην εξίσωση εμπλέκεται εμμέσως και η Ελλάδα. Το περασμένο καλοκαίρι, λίγες ώρες πριν ταξιδέψει στη Λιθουανία για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Μπάιντεν μίλησε ειλικρινά και –σε αντίθεση με σειρά αξιωματούχων του State Department– σύνδεσε ευθέως το ζήτημα της εισόδου της Σουηδίας στη Συμμαχία με την αναβάθμιση των τουρκικών F-16.

Αν, δηλαδή, η Αγκυρα συναινούσε στη διεύρυνση, τότε, κατόπιν της απαραίτητης έγκρισης του Κογκρέσου, θα προωθείτο η συμφωνία για τα μαχητικά. Ηταν, λοιπόν, απλώς θέμα χρόνου. Το μόνο που έμενε ήταν να ξεκινήσουν οι εργασίες της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Επτά μήνες μετά, ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει κάτι. Εκτός ίσως από την υπομονή των Αμερικανών, που αρχίζει να εξαντλείται. Οπως και ο χρόνος τους έως τις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου. Εντός αυτής της πιεστικής συγκυρίας για τις ΗΠΑ, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν επισκέφθηκε μέσα σε λίγες ώρες την Τουρκία, αλλά και την Ελλάδα. Με πρωταρχικό στόχο να πείσει τον Ερντογάν να κάνει το πρώτο βήμα με την έγκριση της εισδοχής της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αλλά και να εγγυηθεί στους Τούρκους ότι από εκεί και πέρα θα είναι ο Λευκός Οίκος αυτός που θα κάνει αυτά που απαιτούνται προκειμένου να αρθούν οι αντιρρήσεις σε Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων για τα F-16.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments