Επενδύσεις 141 εκατ. ευρώ πρόκειται να πραγματοποιήσει έως το 2027 η ΕΔΑ Αττικής για την αναβάθμιση και την επέκταση του δικτύου διανομής αερίου στο Λεκανοπέδιο, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2023-2027 της εταιρείας, το οποίο πήρε το «πράσινο φως» από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Αποβλήτων και Υδάτων.
Από το ποσό αυτό, τα 65,5 εκατ. περίπου προορίζονται για την αναβάθμιση και την επέκταση του δικτύου, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στο καύσιμο ακόμη περισσότεροι καταναλωτές. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Διαχειριστής προγραμματίζει μέχρι το 2027 να εγκαταστήσει 480 χιλιόμετρα νέων αγωγών χαμηλής πίεσης.
Όπως επισημαίνει η ΡΑΑΕΥ στην εγκριτική της απόφαση, από την αξιολόγηση του Προγράμματος Ανάπτυξης, προκύπτει ότι η ΕΔΑ Αττικής επιδιώκει εν γένει τη στοχευμένη ανάπτυξη νέου Δικτύου Διανομής καθώς και την «πύκνωση» των συνδέσεων – παροχών πάνω στο ήδη ενεργό Δίκτυο Διανομής φυσικού αερίου, ώστε να επιτευχθεί αύξηση του βαθμού αξιοποίησής του και να διασφαλιστεί η οικονομική αποτελεσματικότητα των νέων έργων.
Παράλληλα, η ΕΔΑ Αττικής σε συνεργασία με το ΔΕΣΦΑ μελετά και προωθεί την ανάπτυξη Δικτύου Διανομής στον Δήμο Μεγαρέων – Νέας Περάμου. Σύμφωνα με τη ΡΑΑΕΥ, παρά τον μικρό αριθμό συνδέσεων που αναμένεται αρχικά, βάσει της εισήγησης του Διαχειριστή, το έργο αυτό έχει στρατηγικό χαρακτήρα συνεργασίας με τον ΔΕΣΦΑ και την τοπική αυτοδιοίκηση με στόχο την ανάπτυξη υποδομών στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής, προς όφελος της πρωτογενούς παραγωγής και των κατοίκων.
92.400 νέες συνδέσεις
Σύμφωνα με την ΕΔΑ Αττικής, στο ίδιο χρονικό διάστημα εκτιμάται ότι θα υλοποιηθούν 92.400 νέες συνδέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο Λεκανοπέδιο. Η συνολική διανεμόμενη ποσότητα φυσικού αερίου για την πενταετία 2023-2027 εκτιμάται σε 26.002.443 MWh (Μεγαβατώρες) φυσικού αερίου.
Παράλληλα, στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης προβλέπεται ότι σε όλες τις υφιστάμενες συνδέσεις, οι υφιστάμενοι αναλογικοί μετρητές κατανάλωσης θα αντικατασταθούν σε «έξυπνους» μετρητές. Υπενθυμίζεται ότι σε όλες οι καινούριες συνδέσεις εγκαθίστανται «έξυπνοι» μετρητές, κάτι που σημαίνει πως έως το 2027 θα αποτελούν παρελθόν τα αναλογικά «ρολόγια» από όλο το δίκτυο αερίου στην Αττική.
Ο προϋπολογισμός της σχετικής δράσης θα ανέλθει σε 9,33 εκατ. ευρώ. Τα ευφυή ρολόγια θα επιτρέψουν την εξ αποστάσεως λήψη των μετρήσεων, μειώνοντας το λειτουργικό κόστος της ΕΔΑ Αττικής και λύνοντας όλα τα υφιστάμενα προβλήματα στην καταγραφή των καταναλώσεων – ξεκινώντας από τη δυσκολία που υπάρχει σε πολλές περιπτώσεις για πρόσβαση στον μετρητή από τα συνεργεία του Διαχειριστή. Παράλληλα, η ακριβής καταγραφή των μετρήσεων θα δώσει τη δυνατότητα και για ακριβή τιμολόγηση από τις εταιρείες προμήθειας, με συνέπεια οι καταναλωτές να πληρώνουν σε κάθε λογαριασμό τόσες θερμικές κιλοβατώρες όσες πραγματικά «έκαψαν».
Την ίδια στιγμή, οι «έξυπνοι» μετρητές θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να εξορθολογίσουν τη χρήση του αερίου. Επίσης, θα ανοίξουν τον δρόμο για τη διάθεση καινούριων υπηρεσιών από τους προμηθευτές, αλλά και νέων εμπορικών συμβολαίων. Έτσι, για παράδειγμα, θα μπορούν να διατεθούν προϊόντα με προκαθορισμένα «πακέτα» συγκεκριμένων θερμικών κιλοβατώρων, τα οποία θα καλύπτουν καλύτερα τις ανάγκες συγκεκριμένων κατηγοριών καταναλωτών.
«Όχι» σε δράση επιδότησης
Αξίζει να σημειωθεί ότι με την έγκρισή της η ΡΑΑΕΥ βάζει «απαγορευτικό» στην υλοποίηση δράσης για την επιδότηση εγκαταστάσεων θέρμανσης σε οικιακούς καταναλωτές. Το επιχείρημα της Αρχής είναι πως με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθούν στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας, λόγω της επιδότησης συγκεκριμένων τρόπων θέρμανσης.
Από την άλλη πλευρά, στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης περιλαμβάνεται και ένα πιλοτικό πρότζεξκτ για το «πρασίνισμα» του δικτύου. Το πρότζεκτ αφορά την έγχυση και διανομή μείγματος φυσικού αερίου,υδρογόνου και βιομεθανίου, ενώ θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Δήμο Ραφήνας και το Εργαστήριο Θαλάσσιων Μεταφορών της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Πηγή: insider.gr//Κώστας Δεληγιάννης