EDITOR'S PICK

Boeing 737 MAX 9: Οι ΗΠΑ καθηλώνουν αεροπλάνα για ελέγχους ασφαλείας

Boeing 737 MAX 9: Οι ΗΠΑ καθηλώνουν αεροπλάνα για ελέγχους ασφαλείας

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay,Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές καθήλωσαν προσωρινά 171 αεροπλάνα Boeing 737 MAX 9, για ελέγχους ασφαλείας, μετά την αποκόλληση τμήματος της ατράκτου κατά τη διάρκεια πτήσης, που προκάλεσε αναγκαστική προσγείωση.

Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές καθήλωσαν προσωρινά 171 αεροπλάνα Boeing 737 MAX 9, για ελέγχους ασφαλείας, μετά την αποκόλληση τμήματος της ατράκτου κατά τη διάρκεια πτήσης, που προκάλεσε αναγκαστική προσγείωση.

Το απόγευμα της Παρασκευής αποκολλήθηκε κομμάτι της ατράκτου ενός Boeing 737 MAX 9 της Alaska Airlines, λίγα μετά την απογείωσή του από το Πόρτλαντ. Ο πιλότος επέστρεψε στο αεροδρόμιο και έκανε αναγκαστική προσγείωση. Στην πτήση υπήρχαν 171 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα.

Η απόφαση της αμερικανικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας (FAA) για την καθήλωση 171 αεροπλάνων δεν μπορεί να συγκριθεί με το γεγονός ότι Boeing MAX έμειναν στο έδαφος για δύο χρόνια, παγκοσμίως, έπειτα από δύο αεροπορικά δυστυχήματα. Ωστόσο, παραμένει ένα ισχυρό πλήγμα για την Boeing, που ακόμη προσπαθεί να επανέλθει από διαδοχικές κρίσεις σχετικές με την ασφάλεια, αλλά και την πανδημία. Με ανακοίνωσή της, η Boeing ανέφερε ότι συμφωνεί με την FAA και στηρίζει την απόφασή της να ξεκινήσει επιθεώρηση των 737 ΜΑΧ 9.

Η FAA δεν απέκλεισε περαιτέρω ενέργειες, καθώς ξεκίνησε την έρευνα για το τι συνέβη στην πτήση της Alaska Airlines, εταιρεία που ήδη είχε ανακοινώσει την καθήλωση των αεροπλάνων τέτοιου τύπου, μετά το περιστατικό, προκειμένου να γίνουν έλεγχοι. Η απόφαση για τη διακοπή πτήσεων αφορά Boeing 737 MAX 9 που έχουν συγκεκριμένη τροποποίηση σε πόρτα, τα οποία θα πρέπει να υποβληθούν αμέσως σε επιθεώρηση, προτού επιστρέψουν στους αιθέρες.

«Πολύ τυχεροί που δεν κατέληξε σε κάτι τραγικό» 

Κάποιοι επιβάτες της πτήσης της Alaska Airlines τραυματίστηκαν ελαφρά. Στις δύο θέσεις που βρίσκονται ακριβώς δίπλα στο κομμάτι που αποκολλήθηκε δεν καθόταν κανείς, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία ασφάλειας μεταφορών (NTSB).

«Είμαστε πάρα πολύ τυχεροί που αυτό δεν κατέληξε σε κάτι πιο τραγικό», τόνισε η επικεφαλής της υπηρεσίας, Τζένιφερ Χόμεντι. Από τη θέση που βρίσκεται δίπλα στην πόρτα λείπουν κομμάτια, μεταξύ των οποίων το προσκέφαλο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δήλωσε η Χόμεντι, το τμήμα που αποκολλήθηκε έπεσε πάνω από το Σένταρ Χιλς και ζήτησε από τους κατοίκους του προαστίου του Πόρτλαντ να αναφέρουν αν το βρουν. Ο Αμερικανός υπουργός Μεταφορών Πιτ Μπούτιτζετζ χαρακτήρισε «τρομακτικό» το περιστατικό, σε ανάρτησή του στα social media.

Το Σάββατο η Alaska Airlines ανακοίνωσε ότι «πάνω από το ένα τέταρτο» των 737 MAX 9 που διαθέτει ο στόλος της επιθεωρήθηκε μετά το ατύχημα. Μέχρι στιγμής, ανέφερε η εταιρεία, δεν έχει εντοπιστεί «κάτι ανησυχητικό».

Επίσης, η United Airlines ανακοίνωσε ότι καθήλωσε τα 46 αεροσκάφη Boeing 737 MAX 9 που διαθέτει και τα 33 από αυτά έχουν ήδη ελεγχθεί. Η Aeromexico πήρε την ίδια απόφαση, ενώ και η Copa Airlines ανέστειλε τη χρήση 21 αεροπλάνων. Η Turkish Airlines απέσυρε τα πέντε 737 MAX 9 που διαθέτει για έλεγχο, σύμφωνα με ανάρτηση του εκπροσώπου της στο Χ.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας υιοθέτησε την εντολή της FAA για τα 737 MAX 9, αλλά επεσήμανε ότι καμία χώρα μέλος της ΕΕ δεν διαθέτει τέτοια αεροπλάνα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, Reuters

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments