Τεχνολογία

Αυτά είναι τα πραγματικά χρώματα των πλανητών Ποσειδώνα και Ουρανού

Αυτά είναι τα πραγματικά χρώματα των πλανητών Ποσειδώνα και Ουρανού

Πηγή Φωτογραφίας: nasa,Εικόνες από μια διαστημική αποστολή τη δεκαετία του 1980 έδειξαν ότι ο πλανήτης Ποσειδώνας έχει ένα βαθύ μπλε χρώμα και ο Ουρανός, αντίστοιχα, πράσινο. Ωστόσο, μια νέα μελέτη ανακάλυψε ότι οι δύο πλανήτες έχουν παρόμοιες αποχρώσεις του πρασινομπλέ.

Η ιδέα που είχαμε για τα χρώματα του πλανήτη Ποσειδώνα και Ουρανού ήταν λάθος τόσα χρόνια, αποκαλύπτει έρευνα με επικεφαλής Βρετανούς αστρονόμους.

Εικόνες από μια διαστημική αποστολή τη δεκαετία του 1980 έδειξαν ότι ο πλανήτης Ποσειδώνας έχει ένα βαθύ μπλε χρώμα και ο Ουρανός, αντίστοιχα, πράσινο. Ωστόσο, μια νέα μελέτη ανακάλυψε ότι οι δύο πλανήτες έχουν παρόμοιες αποχρώσεις του πρασινομπλέ.

Όπως προέκυψε, οι παλαιότερες εικόνες του Ποσειδώνα είχαν υποστεί αλλοιώσεις και βελτιώσεις για να δείχνουν λεπτομέρειες της ατμόσφαιρας του πλανήτη, οι οποίες άλλαξαν το πραγματικό του χρώμα. «Έκαναν κάτι που νομίζω ότι όλοι στο Instagram θα έχουν κάνει κάποια στιγμή στη ζωή τους, άλλαξαν τα χρώματα», δήλωσε στο BBC Radio 4’s Today η καθηγήτρια Catherine Heymans, αστρονόμος και καθηγήτρια αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

«Τόνισαν το μπλε μόνο και μόνο για να αποκαλύψουν τα χαρακτηριστικά που μπορείτε να δείτε στην ατμόσφαιρα του Ποσειδώνα, και γι’ αυτό η εικόνα φαίνεται πολύ μπλε, αλλά στην πραγματικότητα, ο Ποσειδώνας είναι αρκετά παρόμοιος με τον Ουρανό», όπως είπε.

Οι αστρονόμοι γνώριζαν εδώ και καιρό ότι οι περισσότερες σύγχρονες εικόνες των δύο πλανητών δεν αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τα αληθινά τους χρώματα, σύμφωνα με τον καθηγητή Patrick Irwin του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας. «Αν και το τεχνητά έντονο χρώμα ήταν γνωστό εκείνη την εποχή μεταξύ των επιστημόνων και οι εικόνες κυκλοφόρησαν με λεζάντες που το εξηγούσαν, αυτή η διάκριση είχε χαθεί με την πάροδο του χρόνου».

Ο δρ Robert Massey, αναπληρωτής διευθυντής της Royal Astronomical Society, εξήγησε ότι η βελτίωση των εικόνων ήταν φυσιολογική διαδικασία στην αστρονομική έρευνα. «Θα ήταν ανόητο να κοιτάξετε μια εικόνα αστρονομίας και να μην πιστεύετε ότι έχει υποστεί επεξεργασία. Πρέπει να ενισχυθεί η εικόνα, γιατί έτσι τις επεξεργαζόμαστε για να δούμε τα πράγματα εκεί. Δεν είναι ότι υπήρξε κάποια συνωμοσία για να το κρατήσει η κοινότητα κρυφό από το κοινό!».

Ο καθηγητής Irwin και η ομάδα του επεξεργάστηκαν τα αρχικά δεδομένα για να παράγουν αυτό που ισχυρίζονται ότι είναι «η πιο ακριβής αναπαράσταση μέχρι τώρα» του χρώματος τόσο του Ποσειδώνα όσο και του Ουρανού. Η αρχική παρανόηση προέκυψε επειδή οι εικόνες και των δύο πλανητών από την αποστολή του διαστημικού σκάφους Voyager 2 της Nasa κατέγραψαν τις εικόνες της σε τρία ξεχωριστά χρώματα. Αυτές οι πρώτες εικόνες καταστράφηκαν και ανασυνδυάστηκαν για να δημιουργηθούν οι σύνθετες έγχρωμες εικόνες, οι οποίες δεν ήταν πάντα ισορροπημένες. Η αντίθεση ενισχύθηκε επίσης έντονα για να αναδείξει λεπτομέρειες στα σύννεφα, τις ζώνες και τους ανέμους των πλανητών. Στην περίπτωση του Ποσειδώνα, και οι δύο διαδικασίες τον έκαναν πιο μπλε από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments