Nέα της αγοράς

Η ευρωπαϊκή οικονομία θα βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο το 2024

Η ευρωπαϊκή οικονομία θα βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο το 2024

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου,Η γερμανική τράπεζα βλέπει την οικονομία να ξεκινά τη χρονιά σε ήπια ύφεση/ευρεία στασιμότητα αλλά να αναπτύσσεται ξανά κατά το 2ο εξάμηνο του 2024.

Η γερμανική τράπεζα βλέπει την οικονομία να ξεκινά τη χρονιά σε ήπια ύφεση/ευρεία στασιμότητα αλλά να αναπτύσσεται ξανά κατά το 2ο εξάμηνο του 2024

Η ευρωπαϊκή οικονομία θα βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο το 2024, αλλά δεν θα φτάσει σύντομα στη νέα της ισορροπία. Ωστόσο, η κατεύθυνση του ταξιδιού είναι θετική, σύμφωνα με την Deutsche Bank.

Η γερμανική τράπεζα βλέπει την οικονομία να ξεκινά τη χρονιά σε ήπια ύφεση/ευρεία στασιμότητα αλλά να αναπτύσσεται ξανά κατά το 2ο εξάμηνο του 2024. Αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει προς το στόχο γρήγορα καθώς οι κραδασμοί της προσφοράς εξαφανίζονται, με την ΕΚΤ να αναμένεται να αρχίσει να μειώνει γρήγορα τα επιτόκια.

Ωστόσο, οι μεσοπρόθεσμες έως μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές επιπτώσεις της πανδημίας, του πολέμου, της γεωπολιτικής και της κλιματικής αλλαγής/πράσινης μετάβασης παραμένουν αβέβαιες. Η ορατότητα για το πού θα φτάσει η ευρωπαϊκή ανάπτυξη και ο πληθωρισμός μετά το 2024 και μεσοπρόθεσμα θα παραμείνει περιορισμένη.

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, οι επενδυτές θα πρέπει να εστιάσουν σε τρεις βασικούς παράγοντες που θα επηρεάσουν την πορεία της οικονομίας και της πολιτικής στο μέλλον: νομισματική μετάδοση, αγορά εργασίας και ανταγωνιστικότητα. Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι η μετάδοση που βασίζεται σε εγχώριες τράπεζες αρχίζει να κορυφώνεται, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που προσθέτουν αβεβαιότητα.

Το αν η συσσώρευση θέσεων εργασίας είναι ισχυρή ή αδύναμη πιθανότατα θα καθορίσει εάν η αγορά εργασίας είναι πιο πιθανό να επιβραδύνει την ανάπτυξη ή να τονώσει τον πληθωρισμό. Κατά την Deutsche Bank το πρώτο σενάριο έχει μεγαλύτερες πιθανότητες.

Επίσης, η ανταγωνιστικότητα έχει πέσει στα χαμηλά όλων των εποχών, παρά το γεγονός ότι οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν βελτιωθεί, αποκαλύπτοντας επί της ουσίας ένα περίπλοκο και ευρείας βάσης πρόβλημα βιωσιμότητας.

Το πώς θα ανταποκριθεί η πολιτική σε αυτό θα είναι συνάρτηση των εκλογών του 2024, αναφέρει η Deutsche Bank.

Εκτιμήσεις

Αναφορικά με τους τρεις καταλύτες της πορείας της ευρωπαϊκής οικονομίας, η Deutsche Bank αναφέρει τις εξής εκτιμήσεις.

Πρώτον, δηλώνει πιο απαισιόδοξη από τη συναίνεση και την ΕΚΤ για την ανάπτυξη, τουλάχιστον στα πρώτα στάδια του 2024. Η νομισματική μετάδοση ήταν ισχυρή και η αγορά εργασίας αποδυναμώνεται περισσότερο από ό,τι αναμενόταν. Πιστεύει ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ βρισκόταν σε ήπια ύφεση το 2ο εξάμηνο του 2023 και αυτό συνεχίζεται στο 1ο τρίμηνο του 2024 με την ανάπτυξη να παραμένει ασθενής/στάσιμη μέχρι τα μέσα του έτους.

Δεύτερον, αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο του 2% έως τα μέσα του 2024. Αυτό είναι νωρίτερα από τη συναίνεση και ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι αναμένει η ΕΚΤ. Οι δείκτες του υποκείμενου πληθωρισμού υποδηλώνουν ότι ο ρυθμός αποπληθωρισμού ήταν ισχυρότερος από τον αναμενόμενο το 2ο εξάμηνο του 2023. Η γερμανική τράπεζα πιστεύει ότι η αύξηση των μισθών κορυφώνεται και ότι ο πληθωρισμός θα εκπλήξει την ΕΚΤ καθοδικά το 2024 καθώς τα περιθώρια συμπιέζονται.

Τρίτον, από τα παραπάνω προκύπτει ότι αναμένεται από την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια πολιτικής πριν από τα μέσα του 2024. Η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει πολλές περικοπές και οι προσδοκίες είναι πιθανό να αποδειχθούν ευαίσθητες σε κάθε ανοδικό κίνδυνο πληθωρισμού. Ωστόσο, πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Απρίλιο και θα μειώσει γρήγορα τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης για να αποτρέψει την ταχεία άνοδο των πραγματικών επιτοκίων και να αποφύγει να κολλήσει η οικονομία σε μια εκτεταμένη ύφεση. Η Deustche Bank αναμένει περικοπές 150 μ.β. το 2024 και 50 μ.β. το 2025.

Πηγή: ot.gr//Αλεξάνδρα Τόμπρα

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments