Nέα της αγοράς

Οι πωλήσεις μεταχειρισμένων ρούχων στο ίντερνετ αυξάνονται ραγδαίως

Οι πωλήσεις μεταχειρισμένων ρούχων στο ίντερνετ αυξάνονται ραγδαίως

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ online.gr, Η Vinted, η Depop και άλλες πλατφόρμες πώλησης και αγοράς μεταχειρισμένων ρούχων είναι υποχρεωμένες να δίνουν στοιχεία για τα έσοδα που έχουν οι χρήστες από τις ιστοσελίδες τους. Οι πληροφορίες που θα συλλέγουν οι βρετανικές αρχές θα μπορούν να μοιραστούν με άλλες χώρες, αν κάποιοι χρήστες διαμένουν εκτός Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με τα μέτρα από την HM Revenue & Customs(HMRC).

Όπως υποστηρίζουν από την HMRC ο στόχος είναι να φορολογηθούν άτομα που ζουν από αυτά τα εισοδήματα και όχι όσοι επιλέγουν να πουλήσουν ρούχα που πιάνουν χώρο στις ντουλάπες τους

Η Vinted, η Depop και άλλες πλατφόρμες πώλησης και αγοράς μεταχειρισμένων ρούχων είναι υποχρεωμένες να δίνουν στοιχεία για τα έσοδα που έχουν οι χρήστες από τις ιστοσελίδες τους. Οι πληροφορίες που θα συλλέγουν οι βρετανικές αρχές θα μπορούν να μοιραστούν με άλλες χώρες, αν κάποιοι χρήστες διαμένουν εκτός Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με τα μέτρα από την HM Revenue & Customs(HMRC).

Κάθε εισόδημα άνω των 1.000 λιρών (1.267 δολάρια) πρέπει να αναφέρεται και μπορεί να υπόκειται σε φορολόγηση τονίζουν από την HMRC. Οι ίδιοι κανονισμοί θα ισχύουν και για την παροχή άλλων αγαθών ή υπηρεσιών σε ψηφιακές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των Airbnb και Etsy.

Όπως υποστηρίζουν από την HMRC ο στόχος είναι να φορολογηθούν άτομα που ζουν από αυτά τα εισοδήματα και όχι όσοι επιλέγουν να πουλήσουν ρούχα που πιάνουν χώρο στις ντουλάπες τους.

Οι ΗΠΑ είχαν ήδη δείξει το δρόμο

Πριν από μερικά χρόνια και συγκεκριμένα το 2022 κάτι αντίστοιχο είχαν κάνει και οι ΗΠΑ. Μια αλλαγή στους κανονισμούς προέβλεπε ότι τα έσοδα άνω των 600 δολαρίων ετησίως από πλατφόρμες τρίτων θα πρέπει να δηλώνονται από τους φορολογούμενους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο όριο σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν 20.000 δολάρια.

Επειδή το όριο των 600 δολαρίων ήταν αρκετά χαμηλό, δεν επηρέασε άμεσα τη φορολογία εισοδήματος. Ο στόχος των αμερικανικών αρχών ήταν να έχει ευκολότερη πρόσβαση στην παρακολούθηση των χρημάτων που λαμβάνουν οι χρήστες από τις πλατφόρμες.

Τα μέτρα που παίρνουν χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης παγκόσμιας τάσης. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης δημοσίευσε ορισμένα πρότυπα κανόνων αναφοράς σε αυτή την ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία που οι χρήστες κερδίζουν χρήματα από πώληση μεταχειρισμένων ρούχων ή υπηρεσιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι από πέρυσι, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανταλλάσουν πληροφορίες σχετικά με τα εισοδήματα που αποκτούν οι πωλητές σε ψηφιακές πλατφόρμες.

Δεν ανησυχούν οι πλατφόρμες

Οι νέοι κανόνες στη Βρετανία δύσκολα θα επηρεάσουν τους περισσότερους χρήστες των πλατφορμών. «Αναμένουμε ότι οι περισσότεροι από τους πωλητές είναι απίθανο να πρέπει να πληρώσουν φόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις πωλήσεις τους στο Vinted», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας που θεωρείται η μεγαλύτερη στον τομέα της μεταχειρισμένης μόδας στην Ευρώπη.

Η επιχείρηση με έδρα τη Λιθουανία ξεπέρασε το eBay το 2021 με ακαθάριστη αξία εμπορευμάτων ύψους 2,75 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της ευρωπαϊκής αγοράς, σύμφωνα με την ένωση εμπορίου Cross-Border Commerce Europe. Η Vinted δήλωσε επίσης ότι η βρετανική νομοθεσία είναι παρόμοια με εκείνη που εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και θα ενημερώσει τους πωλητές σχετικά με τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν.

H Depop, δημοφιλής πλατφόρμα αγοράς και πώλησης μεταχειρισμένων ρούχων από την Βρετανία, επίσης δεν αναμένει οι νέοι κανόνες να επηρεάσουν πολλούς από τους χρήστες της. Το 2021 η Depop εξαγοράστηκε από την αμερικανική Etsy έναντι 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Έκρηξη στην αγορά μεταχειρισμένων ρούχων

Οι κινήσεις για παρακολούθηση εισοδημάτων από πλατφόρμες όπως η Vinted και η Depop έρχονται εν μέσω μιας έκρηξης της μεταχειρισμένης μόδας. Το ενδιαφέρον των καταναλωτών για «value for money» αγορές και η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για τη βιωσιμότητα έχουν δώσει μεγάλη ώθηση για την άνθηση του κλάδου. Αυτό έχει οδηγήσει και πολλές μάρκες να δημιουργούν τα δικά τους «κανάλια» μεταπώλησης ρούχων.

Οι καταναλωτές αγοράζουν επίσης ρούχα από ιδιώτες, χωρίς να μεσολαβεί κάποιος τρίτος. Η συγκεκριμένη αγορά στην Ευρώπη έχει αξία 15 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 και θα μπορούσε να αυξηθεί σε 21 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2026, ξεπερνώντας κατά πολύ την ανάπτυξη της συνολικής αγοράς μόδας και ομορφιάς, σύμφωνα με έκθεση της Cross-Border Commerce Europe.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments