Πολιτική

Ο πρωθυπουργός εγκαινιάζει τον διάλογο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Ο πρωθυπουργός εγκαινιάζει τον διάλογο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Πηγή Φωτογραφίας: [365228] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΕΠΕΚΛΗ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ο Κ. Μητσοτάκης θα παραχωρήσει τηλεοπτική συνέντευξη.

Παρά τις αντικρουόμενες πληροφορίες των τελευταίων ημερών σχετικά με το “πάγωμα” των νομοθετικών πρωτοβουλιών για τον γάμο και την τεκνοθεσία από άτομα του ιδίου φύλου, ο πρωθυπουργός φέρεται να αποφάσισε να επιταχύνει τις σχετικές συζητήσεις και να θέσει το θέμα ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη. Σύμφωνα, δε, με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρήσει επί μακρόν συνέντευξη στη δημόσια τηλεόραση, προκειμένου να απαντήσει σε όλες τις απορίες που έχουν διατυπωθεί.

Αυτό πιστεύουν πολλοί από την πρόσφατη αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο περιθώριο της τελετής ορκωμοσίας των νέων υπουργών στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου συμβούλευσε όσους διαμαρτύρονται ανοιχτά να μην “βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο”. Η δήλωση αυτή προκάλεσε αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει πρώτα η επίσημη συζήτηση εντός της κυβέρνησης και στη συνέχεια να ακολουθήσει μια περίοδος ανοιχτού διαλόγου για να ακουστούν όλες οι απόψεις. Ωστόσο, η περίοδος που προηγήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου έστειλε και ένα μήνυμα προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να μη βιαστούν να πάρουν θέση και να περιμένουν την τελική διατύπωση που θα προκύψει και από τη δημόσια διαβούλευση για το θέμα.

Πέρα από την εμπλοκή σε έναν ευρύ διάλογο για την καταστολή των αντιδράσεων, στόχος της κυβέρνησης είναι η επίλυση των υπαρχόντων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ομόφυλα ζευγάρια και κυρίως τα δικαιώματα των παιδιών.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού εξηγούσαν ότι με την κυβερνητική πρωτοβουλία δεν τίθεται θέμα «διάλυσης» της παραδοσιακής οικογένειας, αλλά να αναγνωριστεί η γονεϊκότητα του μη βιολογικού γονέα.

Φέρνουν μάλιστα το παράδειγμα μονογονεϊκών οικογενειών, οι οποίες έχουν υιοθετήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο –και είναι ομόφυλα ζευγάρια- όπου αν ο βιολογικός γονέας χάσει τη ζωή του ή αδυνατεί να ασκήσει γονική μέριμνα, στον έτερο γονέα δεν αναγνωρίζεται κανένα δικαίωμα ως προς την ανατροφή του παιδιού, το οποίο περιέρχεται στις προνοιακές δομές και υπηρεσίες.

Στη συνέντευξή του, ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του θα περιγράψει τους βασικούς άξονες του νομοθετήματος που θα έρθει το επόμενο διάστημα και το οποίο έχει ως κεντρική ιδέα στον πυρήνα του την επέκταση του δικαιώματος του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια και τη συνακόλουθη επέκταση του δικαιώματος τεκνοθεσίας.

Για τους βουλευτές που έχουν ερείσματα στην Εκκλησία και στηρίζονται στις ψήφους των πιστών, υπάρχουν ζητήματα που έχουν έντονα εσωκομματικό χαρακτήρα. Σε αυτό το πλαίσιο, η ηγεσία της ΝΔ καλείται, μεταξύ άλλων, να εξακριβώσει τις προθέσεις ορισμένων μελών του κόμματος σχετικά με την τροποποίηση του οικογενειακού δικαίου. Ταυτόχρονα, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού πιστεύουν ότι η “τιμωρία” των υπουργών είναι όχι μόνο απαραίτητη αλλά και αυτονόητη, ενώ η επιβολή κομματικών κανόνων στους υπουργούς και όχι στους βουλευτές είναι επίσης ανοιχτά προβληματική.

Ήδη έχει καταγραφεί η ανοιχτή διαφωνία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αλλά και του Μάκη Βορίδη, ενώ άλλοι βουλευτές, όπως οι Θ. Πλεύρης, Κ. Καραγκούνης, Στ. Πέτσας, Γ.Κεφαλογιάννης, Κ. Κυρανάκης και Μ. Κεφαλά, διατυπώνουν αντιρρήσεις ή περιμένουν τις τελικές διατυπώσεις στο νόμο για να διαμορφώσουν την τελική τους στάση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments