Σε παράλληλες τροχιές κυβέρνηση και αντιπολίτευση
Πηγή Φωτογραφίας: [365962] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα και η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Άντονι Μπλίνκεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα Χανιά άλλαξαν για αρκετές ώρες την πολιτική ατζέντα, υπενθυμίζοντας τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και τον ρόλο που προσπαθεί να παίξει η Ελλάδα. Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, που δύο μέτωπα είναι ανοιχτά – η Μέση Ανατολή και η Ουκρανία – το τι μπορεί να συνεπάγεται η επίσκεψη για τις μελλοντικές ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν αποτέλεσε αυτή τη φορά αντικείμενο πολιτικής συζήτησης. Ωστόσο, από το πρωί της Δευτέρας, οι πολιτικές δυνάμεις επανέρχονται σε θέσεις εκκίνησης με χρονικό ορίζοντα τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.
Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει ήδη ετοιμάσει ένα “σχέδιο δράσης” για τους επόμενους μήνες, το οποίο όχι μόνο προωθεί την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη αποφασιστεί, αλλά και αντιμετωπίζει τα ζητήματα της καθημερινότητας πιο δυναμικά και αποτελεσματικά, όπως απαιτείται. Επιπλέον, οι αλλαγές στις κυβερνητικές δομές αναμένεται να δώσουν το έναυσμα για ένα νέο ξεκίνημα. Η αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα έχει παρόμοιο τόνο, με το επόμενο κυβερνητικό σχέδιο να καταρτίζεται με κορυφαίες προτεραιότητες στην ημερήσια διάταξη την υγεία, την παιδεία και την ασφάλεια. Αυτό είναι κάτι σαν ατού για την κυβέρνηση, αφού δείχνει πως μπορεί να θέτει ακόμη την πολιτική ατζέντα και την πολιτική αντιπαράθεση.
Το επόμενο “πεδίο δράσης” αναμένεται να είναι το Κοινοβούλιο, με τέσσερα νομοσχέδια να κατατίθενται τον Ιανουάριο. Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για την ίδρυση μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων – το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, οπότε θα μάθουμε επιτέλους αν θα ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου – αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, νέος ποινικός κώδικας και επιστολική ψήφος.
Ένα κεντρικό θέμα εξακολουθεί να βρίσκεται ανοιχτά στο τραπέζι για την κυβέρνηση. Το μείζον ζήτημα της ακρίβειας και των πληθωριστικών πιέσεων, που χρήζουν περαιτέρω μέτρων και πολιτικών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαμηνύει ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα στήριξης των ευάλωτων, παράλληλα με τον στόχο της μόνιμης ενίσχυσης των εισοδημάτων και με το αρμόδιο υπουργείο να προαναγγέλει εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά. Στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει ο προβληματισμός για την επάρκεια των μέτρων που λαμβάνονται έως τώρα, με τους αρμόδιους να αναζητούν λύσεις για το πρόβλημα, που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε «ωρολογιακή βόμβα».
Από την άλλη πλευρά του φάσματος, είναι δύσκολο να δοθεί μια γενική εικόνα της κίνησης της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας, γίνεται πιο εσωστρεφής και φαίνεται να επανέρχεται στην επικαιρότητα για όλους τους λάθος λόγους. Μετά την πρόσκληση του Στέφανου Κασσελάκη σε τριήμερη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας στο σπίτι του στις Σπέτσες, η οποία προκάλεσε κατακραυγή στο εσωτερικό του κόμματος, έγινε και πάλι αντικείμενο αντιπαράθεσης, με αφορμή το προσωπικό “δάνειο” προς το κόμμα, το οποίο οδήγησε σε δηλώσεις ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα προτείνει προεδρικό υπουργικό συμβούλιο το 2019.
Στον απόηχο όλων αυτών, που έλαβαν χώρα μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, η προσοχή στρέφεται και πάλι στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του επόμενου Σαββατοκύριακου, όπου υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Διονύσης Τεμπονέρας θα αναλάβει πρωτοβουλία για την “αναδιαμόρφωση του χώρου”. Μέχρι τότε, η αντιπολιτευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ θα μειωθεί περαιτέρω και το επερχόμενο συνέδριο του κόμματος θα λάβει και πάλι κομβικό χαρακτήρα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας