Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Νέο κύκλο εσωστρέφειας ανοίγουν οι πρωτοβουλίες Κασσελάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Νέο κύκλο εσωστρέφειας ανοίγουν οι πρωτοβουλίες Κασσελάκη

Πηγή Φωτογραφίας: [365927] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ ΣΤΟ DIGITAL ECONOMY FORUM 2023 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Πολιτικές πρωτοβουλίες του Διονύση Τεμπονέρα.

Η εσωστρέφεια χτυπάει ξανά την πόρτα της Κουμουνδούρου και ο Στέφανος Κασσελάκης αντιμετωπίζει βαρύ κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά το τριπλό “χτύπημα” που υπέστη κατά τη διάρκεια της δεκαπενθήμερης απουσίας του στις ΗΠΑ.

Καθώς ξεκινά η εβδομάδα που θα κρίνει την τύχη της “Διάσκεψης των Σπετσών”, οι περισσότεροι βουλευτές αρνούνται να μπουν στις παρουσιάσεις PowerPoint και στη διαδικασία της στοχευμένης αξιολόγησης, αλλά είναι πρόθυμοι να πάνε στο σπίτι του Στ. Κασσελάκη και να περάσουν δύο μέρες στη βίλα του προέδρου για brainstorming και bonding, όπως τους έχει ζητήσει ο πρόεδρος.

Η ενόχληση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη και από το ότι για μία ακόμη φορά ο κ. Κασσελάκης παίρνει πρωτοβουλίες ερήμην των βουλευτών, οι οποίοι στη συνέχεια καλούνται να τοποθετηθούν δημόσια, τις περισσότερες φορές χωρίς επιτυχία. Ακόμη και το ζήτημα του δανείου εκλαμβάνεται από στελέχη της Κουμουνδούρου ως προβληματικό.

Από τη στιγμή που στάλθηκε το email της κ. Τζάκρη, ο εκνευρισμός που εκφράστηκε παρασκηνιακά ήταν διάχυτος. Το πρώτο “όχι” είχε ήδη ειπωθεί από την Κυριακή Μάλαμα, ενώ είχε επαναληφθεί και η απόφαση της Έλενας Ακρίτα να αδειάσει την προεδρία. Όσοι κλήθηκαν να σχολιάσουν δημοσίως τη συνεδρίαση του κύκλου της κοινοβουλευτικής ομάδας στις Σπέτσες ήταν σε δύσκολη θέση να την υπερασπιστούν. Εξίσου δύσκολο να υπερασπιστούν ήταν και οι διαρροές στα κομματικά ΜΜΕ για το “προεδρικό” δάνειο, ιδίως η ιστορία που αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πολιτικός διευθυντής Μανώλης Καπνισάκης, για τον επικείμενο διορισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη ως υπουργού το 2019.

Μεγάλος εκνευρισμός έχει ήδη εκφραστεί από το προεδρικό στρατόπεδο, το οποίο βλέπει όλο και περισσότερο την ηγεσία να αυτονομείται και να φέρνει σε συνενοχή υψηλόβαθμα στελέχη και βουλευτές. Η “παλαιά φρουρά” του Αλέξη Τσίπρα αρχίζει να κινείται εν μέσω του θορύβου στο δρόμο προς το συνέδριο του κόμματος στα τέλη Φεβρουαρίου και η αντιπαράθεση με τη νέα ηγεσία είναι πιθανό να κορυφωθεί.

Σε κάθε περίπτωση, τα στελέχη θα ζητήσουν εξηγήσεις μετά το τριπλό χτύπημα του Κασσελάκη, με τους περισσότερους να εκφράζουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις «τι άλλο κρύβει;» ο κ. Κασσελάκης σε σχέση με το παρελθόν του ως υποστηρικτής του Κυριάκου Μητσοτάκη και τις σχέσεις που ανέπτυξε μαζί του. 

Την Τετάρτη, ωστόσο, ο Διονύσης Τεμπονέρας αναμένεται να κάνει την πρώτη του κίνηση εκ μέρους του Δικτύου της Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς. Με ένα κείμενο-πλατφόρμα που θα κατατεθεί στην Κεντρική Επιτροπή, ο κ. Τεμπονέρας θα επιχειρήσει να ανοίξει μια συζήτηση για την κεντροαριστερά εντός του ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει της επόμενης ημέρας των ευρωεκλογών.

Η πρωτοβουλία αυτή δεν έχει τον χαρακτήρα της υπέρβασης του κόμματος στην παρούσα φάση, αλλά αποσκοπεί στην προετοιμασία του ΣΥΡΙΖΑ για τον ρόλο του στη φάση που, όπως εκτιμούν πολλά στελέχη, η συζήτηση για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς θα ξεκινήσει επίσημα μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Η πλατφόρμα αυτή έχει δύο πυλώνες. Αυτοί οι πυλώνες είναι: η αμφίδρομη σχέση για τον συνδιαμόρφωση της κοινωνίας και της πολιτικής και η διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματος από τα ενεργά μέλη του, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ένα κόμμα που δεν στηρίζεται στον αυταρχισμό, σε αντίθεση με τις βασικές αρχές του κ. Κασσελάκη.

Μιλώντας το Σαββατοκύριακο σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, ο Διονύσης Τεμπονέρας έτεινε χείρα φιλίας προς το ΠΑΣΟΚ, αλλά και προς άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Έδωσε μάλιστα το παράδειγμα της Αυτοδιοίκησης και τη σύμπλευση δυνάμεων όπως έγινε στην Αθήνα μεταξύ του δημάρχου Χάρη Δούκα και του Κώστα Ζαχαριάδη, με σημαντικά αποτελέσματα, όπως είπε. Σημείωσε, μάλιστα, πως είναι πολλά και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία ανταποκρίνονται θετικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments