Θετικές εξελίξεις για τα F-35: Έως τον Φεβρουάριο το ελληνικό αίτημα
Πηγή Φωτογραφίας: ΧΑΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΕΞ ΤΩΝ ΗΠΑ Α. ΜΠΛΙΝΚΕΝ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / EUROKINISSI)
Σε διάστημα τριών έως πέντε εβδομάδων με ορίζοντα τα τέλη Ιανουαρίου έως τα μέσα του Φεβρουαρίου θα εξεταστεί το ελληνικό αίτημα για τα F-35 από το αμερικανικό Κογκρέσο, σύμφωνα με πηγή του ΣΚΑΊ.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο προκύπτει από τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση που είχαν το απόγευμα του Σαββάτου στα Χανιά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, που πραγματοποιεί μια ακόμα περιοδεία στη Μέση Ανατολή λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα.
Στο πλαίσιο αυτό θα δρομολογηθούν δύο βήματα: η αποστολή της επιστολής της αμερικανικής κυβέρνησης προς την ελληνική κυβέρνηση για την αποδοχή του αιτήματος για την αγορά των F-35 και ταυτόχρονα προς την ολομέλεια του αμερικανικού Κογκρέσου προκειμένου να εγκρίνει τη διαδικασία της εκκίνησης.
Οι ίδιες πηγές είπαν στον ΣΚΑΊ ότι ο Άντονι Μπλίνκεν δεν έκανε αναφορά σε χρονοδιάγραμμα κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ωστόσο επισήμαναν ότι η φιλοσοφία της συζήτησης ήταν πως το ελληνικό αίτημα δεν μπορεί να περιμένει άλλο και θα προωθηθεί σύντομα.
Δεν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο ελληνικό αίτημα για τα F-35 με τα F-16 της Τουρκίας
Παράλληλα, η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο ελληνικό αίτημα για τα F-35 με τα F-16 της Τουρκίας, αλλά η διαδικασία αφορά σε γραφειοκρατικά ζητήματα της αμερικανικής διοίκησης.
Ήδη από χθες μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν όταν ερωτήθηκαν για το ζήτημα των F-35 ότι “η Ελλάδα, ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί”.
Το στίγμα της ταχείας δρομολόγησης του ελληνικού αιτήματος προς έγκριση στο αμερικανικό Κογκρέσο έδωσε και ο πρωθυπουργός χθες.
Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης αμέσως μετά τη συνάντηση δήλωσε “κάναμε μια συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Επιβεβαιώσαμε ότι στο πλαίσιο του εξαιρετικού επιπέδου τους θα υπάρξουν περαιτέρω θετικά βήματα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας”.
Από την πλευρά του ο Άντονι Μπλίνκεν αναχωρώντας από την Κρήτη για τον επόμενο σταθμό της περιοδείας του σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελλάδας ως του πλέον αξιόπιστου συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην περιοχή και ως του πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας εν μέσω δύο πολέμων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας