Ελλάδα

Συστάσεις για εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων λόγω της έξαρσης covid – ιώσεων

Συστάσεις για εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων λόγω της έξαρσης covid – ιώσεων

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ Λ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Οι πληρότητες αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 100% σε παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές ανά την επικράτεια ενώ «ασφυξία» καταγράφεται και στις εφημερίες

Έκκληση να εμβολιαστούν, έστω και στο παρά πέντε, με το αντιγριπικό εμβόλιο τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες απευθύνουν οι επιστήμονες.

Και αυτό διότι μετά το κύμα του κορωνοϊού θα φουντώσει το ήδη εξελισσόμενο κύμα της εποχικής γρίπης παρατείνοντας την πίεση στο σύστημα υγείας.

Είναι ενδεικτικό πως το Σαββατοκύριακο έκλεισε με περισσότερους από 1.570 νοσηλευομένους με COVID-19 στα νοσοκομεία της χώρας, εκ των οποίων οι 270 και πλέον νοσηλεύονταν σε ειδικούς θαλάμους (ΜΕΘ, ΜΑΦ κ.α.).

Αστάθμητος παράγοντας, εν τω μεταξύ, αποτελεί και το άνοιγμα των σχολείων, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως είναι θέμα χρόνου να επελαύνουν στην κοινότητα και άλλες λοιμώξεις με πρωταγωνιστή τον στρεπτόκοκκο.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, το 60% των πολιτών 60+ ανά τη χώρα αναμένεται να έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό έναντι της γρίπης τις προσεχείς ημέρες.

Ομως, παρότι η πλειονότητα των ευάλωτων ατόμων δείχνει ισχυρά αντανακλαστικά στον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, υπάρχει ακόμη το περιθώριο να στηθεί υψηλότερη εμβολιαστική ασπίδα προστασίας.

«Δεν καταγράφεται πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείες ούτε επιδείνωση στους θανάτους.

Είναι όμως κρίσιμο να εμβολιαστούν οι πολίτες 60 ετών και άνω, τόσο με το αντιγριπικό εμβόλιο όσο και με εκείνο έναντι του κορωνοϊού, γιατί κάθε θάνατος που θα μπορούσε να αποφευχθεί δεν θα έπρεπε να συμβαίνει» υπογραμμίζει η ίδια μιλώντας στα «ΝΕΑ».

Τα κρούσματα

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί εκτιμούν πως η εορταστική περίοδος και το άνοιγμα των σχολείων στρώνουν το… χαλί στον SARS-CoV-2 εκτιμώντας πως η κορύφωση του ενδημικού κύματος θα σημειωθεί στα τέλη Ιανουαρίου και αναμένοντας 20% αύξηση στα κρούσματα τις επόμενες εβδομάδες.

Είναι ενδεικτικό πως το Σαββατοκύριακο έκλεισε με περισσότερους από 1.570 νοσηλευομένους με COVID-19 στα νοσοκομεία της χώρας, εκ των οποίων οι 270 και πλέον νοσηλεύονταν σε ειδικούς θαλάμους (ΜΕΘ, ΜΑΦ κ.α.).

Μοιραία, οι πληρότητες αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 100% σε Παθολογικές και Πνευμονολογικές κλινικές ανά την επικράτεια, ενώ «ασφυξία» καταγράφεται και στις εφημερίες.

Ακόμη όμως και όταν εξασθενήσει η φρενήρης κυκλοφορία του κορωνοϊού, τη σκυτάλη θα παραλάβει η γρίπη.

«Η γρίπη είναι πιθανόν να κορυφωθεί στα τέλη Φλεβάρη. Συνήθως όμως η κυκλοφορία της παρατείνεται και τον Μάρτιο» τονίζει στα «ΝΕΑ» η δρ Σταματούλα Τσικρικά, πνευμονολόγος στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και πρόεδρος Ενωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας.

Σημειώνει πάντως πως πιθανόν να καταγραφεί μια γεωγραφική ποικιλομορφία, δεδομένου πως δύναται στις βόρειες περιοχές της χώρας οι καιρικές συνθήκες να ευνοήσουν την κυκλοφορία της γρίπης νωρίτερα συγκριτικά με άλλες.

Και συνεχίζει:

«Ο κύριος υπότυπος της γρίπης που επικρατεί στη χώρα μας είναι το στέλεχος Α που καλύπτεται πλήρως από το αντιγριπικό εμβόλιο, οπότε ακόμη και τώρα, που έχει παρέλθει η ενδεδειγμένη εμβολιαστική περίοδος, δίνεται ισχυρή σύσταση να εμβολιαστούν οι ευαίσθητες και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού».

Το κοκτέιλ ιών

Δεδομένου δε πως τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων διαπιστώνεται ένα «κοκτέιλ» διαφορετικών ιών, η ειδικός δίνει πρακτικές συμβουλές ώστε να αποφευχθεί το… ντόμινο λοιμώξεων.

«Θα πρέπει να τονιστεί ότι όταν κανείς νοσήσει με κάποια ίωση του αναπνευστικού, καλό θα ήταν τις επόμενες ημέρες έως και εβδομάδες να υιοθετήσει ένα υγιεινό μοντέλο διατροφής και ύπνου, αποφεύγοντας παράλληλα το κάπνισμα, έτσι ώστε να δώσει στον οργανισμό του τη δυνατότητα να επανέλθει σε πλήρη ισορροπία.

Δεν είναι ασυνήθιστο μετά από μια ίωση κάποιος να νοσήσει πολύ γρήγορα για δεύτερη φορά επειδή δεν έχει φροντίσει επαρκώς τον οργανισμό του».

Υπό τις εξελίξεις αυτές, αυστηρές οδηγίες απηύθυνε και ο ΕΟΔΥ προς τις σχολικές μονάδες για την τήρηση των μέτρων που μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης των λοιμώξεων – καλός αερισμός, τακτικό πλύσιμο των χεριών, τήρηση φυσικών αποστάσεων κ.ά.

Παράλληλα όμως κρίνεται κρίσιμο οι μαθητές που εκδηλώνουν συμπτώματα να παραμένουν στο σπίτι τους έως ότου υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments