Τράπεζες: Στόχος η μείωση κόκκινων δανείων στο δεύτερο εξάμηνο
Πηγή Φωτογραφίας: ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Με στόχο την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων κινούνται οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών. Στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς μπορεί να έρθουν μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, επομένως οι τράπεζες αντιλαμβάνονται ότι μπορεί να αλλάξει το προφίλ των δανείων.
Έτσι, εργαλείο για τις τράπεζες ειδικά στο πρώτο εξάμηνο φέτος θα αποτελέσει η μείωση του κόστους και η μεγάλη μείωση των κόκκινων δανείων η οποία θα περιορίσει ρίσκο και επισφάλειες και θα απελευθερώσει κεφάλαια, αναμένοντας και τις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ στο δεύτερο εξάμηνο, που μπορούν να αλλάξουν το κλίμα για παλαιά και νέα δάνεια σε ΜμΕ και πολύ μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες.
Ήδη, μειώσεις των κόκκινων δανείων των τραπεζών σε όλο το φάσμα, ακόμα κι αν περιληφθούν στα στοιχεία αυτά και οι Συνεταιριστικές Τράπεζες, καταγράφονται από την Τράπεζα της Ελλάδος στην Ενδιάμεση Έκθεσή της, με στοιχεία τρίτου τριμήνου 2023. Έχουν μειωθεί επίσης σε μονοψήφια τα «επικίνδυνα δάνεια» (stage 2).
Καταγράφεται ακόμα μικρή θετική επίπτωση με ρυθμίσεις και θεραπεύσεις παλαιών κόκκινων δανείων τους τελευταίους μήνες, πριν ακόμα φανεί η αναμενόμενη σημαντική επίδραση από τις μεταρρυθμίσεις του νέου νόμου του ΥΠΕΘΟ, Κωστή Χατζηδάκη, και ενεργοποίηση του νέου Ηρακλή ΙΙΙ, ενώ τα κόκκινα δάνεια των συστημικών τραπεζών να υπολογίζεται ότι υποχώρησαν κοντά στο 5% αθροιστικά, στο τέλος του 2023. Τα κόκκινα δάνεια των συστημικών τραπεζών στο τέλος του τρίτου τριμήνου 2023 είχαν υποχωρήσει στο 5,7% από 6,4% κατά την έναρξη της χρονιάς.
Παρατηρείται σημαντική βελτίωση στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος στο γενικό επίπεδο των κόκκινων δανείων που υποχωρεί παρά τα αυξημένα επιτόκια και την καταγραφή, λιγότερων, νέων κόκκινων δανείων που «ισοφαρίζουν» όμως τα θεραπευμένα δάνεια.
Έτσι, μειώθηκε σε μονοψήφιο το ποσοστό των «επικίνδυνων δανείων» (stage 2) σε 9,6% από 10,7% στην αρχή της χρονιάς, ενώ ο δείκτης αθέτησης (default rate)έχει υποχωρήσει σε 0,4% από 0,5% στην αρχή του προηγούμενου έτους και παρέμενε στο επίπεδο αυτό στο τέλος του τρίτου τριμήνου πέρυσι.
Η μείωση των κόκκινων δανείων, είναι κομβικό σημείο της πολιτικής των τραπεζών ειδικά στο πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς καθώς στο δεύτερο εξάμηνο εκτιμάται ότι το κλίμα θα βελτιωθεί περισσότερο στα παλαιά επιχειρηματικά και επαγγελματικά δάνεια που έχουν και το μεγαλύτερο βάρος στην κατηγορία των κόκκινων ή καθυστερούμενων δανείων, ενισχύοντας τις τράπεζες, μειώνοντας κόστη και επισφάλειες και αυξάνοντας τα διαθέσιμα κεφάλαιά τους.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ τα κόκκινα δάνεια (ΜΕΔ), για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος περιλαμβάνοντας και στοιχεία από τις Συνεταιριστικές Τράπεζες, υποχώρησαν στο 7,9% στο τέλος του τρίτου τριμήνου πέρυσι από 9,7% τον προηγούμενο χρόνο και από 8,7% κατά την έναρξη της χρονιάς. Στις συστημικές τράπεζες τα ΜΕΔ υποχώρησαν στο τρίτο τρίμηνο σε 5,7% από 6,4%.
Βελτιώθηκε, επίσης, η εικόνα στις καθυστερήσεις καθώς μειώθηκαν σε 2,3% το Σεπτέμβριο από 3,2% στην αρχή του 2023, τα εξυπηρετούμενα δάνεια με καθυστέρηση κάτω των 90 ημερών. Οι περισσότερες καθυστερήσεις είναι στην κατηγορία από μία έως 30 ημέρες.
Το 66% των ΜΕΔ είναι επιχειρηματικά δάνεια, 25% στεγαστικά και 9% καταναλωτικά, ενώ περίπου μισά-μισά είναι τα δάνεια που έχουν ήδη καταγγελθεί από τις τράπεζες, και αυτά των δανείων αβέβαιης είσπραξης («unlikely to pay») και των δανείων σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών που δεν έχουν ακόμη καταγγελθεί. Μόλις το 0,2% από τα σύνολο των δανείων είναι σε καθεστώς νομικής προστασίας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας