Άδωνις: Καταργούνται τα πρόστιμα σε ηλικιωμένους που δεν εμβολιάστηκαν [vid]
Πηγή Φωτογραφίας: [366336] ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Την τεράστια σημασία του εμβολιασμού τόσο για τη γρίπη όσο και για την Covid – 19 τόνισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδη κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού, μαζί με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ και Καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χρήστο Χατζηχριστοδούλου και την Καθηγήτρια Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας.
Ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας σημείωσε πως το υπουργείο θα κάνει μεγάλη καμπάνια – Η μία θα απευθύνεται σε γιατρούς που θα συστήνουν τον εμβολιασμό στους ασθενείς και η άλλη στους πολίτες – για να πείσει για την αξία για τη δημόσια υγεία να κάνει κάποιος το εμβόλιο. «Θα σκεφτούμε όλους τους τρόπους για να φτάσει σε όλους το εμβόλιο» είπε ο υπουργός
Επίσης, ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της εθνικής συμφιλίωσης πρότεινε και εγκρίθηκε η προώθηση νομοθετικής πρωτοβουλίας για να καταργηθούν τα πρόστιμα στους ηλικιωμένους που δεν εμβολιάστηκαν. Τα πρόστιμα είπε ο υπουργός ήταν τη συγκεκριμένη στιγμή ύστατο μέτρο και πλέον δεν είμαστε σε αυτή τη φάση.
Υπενθυμίζεται ότι η νομοθεσία προέβλεπε διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ για τους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν είχαν εμβολιαστεί έως τις 17 Ιανουαρίου 2022.
«Τείνουμε κλάδο ελαίας. Διαγράφουμε με νομοθετική ρύθμιση τα πρόστιμα στους συμπολίτες μας που δεν είχαν εμβολιαστεί. Το εμβόλιο δεν γίνεται με το ζόρι. Ο covid ήρθε εδώ για να μείνει», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ο ετήσιος εμβολιασμός, όπως κάνουμε με την γρίπη, θα πρέπει να γίνει ρουτίνα».
Ακόμα, συμπλήρωσε, θα χρησιμοποιηθούν όλα τα εμβολιαστικά κανάλια όπως και για το εμβόλιο της γρίπης, αν είναι δυνατόν και τα φαρμακεία.
Σύμφωνα με την κ. Αγαπηδάκη, λειτουργούν 657 εμβολιαστικά κέντρα και έχουν εμβολιαστει 210.000 πολίτες για covid, ενώ έχουν κλειστεί 60.000 ραντεβού. Παρουσιάζεται είπε αύξηση και τόνισε ότι το καλύτερο κανάλι ενημέρωσης του πληθυσμού είναι οι γιατροί. Σχετικά με την γρίπη έχει εμβολιαστεί το 60% των άνω των 60 ετών.
Η κ. Κοτανίδου μίλησε για μικρή πίεση στο σύστημα υγείας σε απλές κλίνες που παρουσιάζει σημεία αποκλιμάκωσης. Χθες για πρώτη φορά είχαμε περισσότερες εξαγωγές από εισαγωγές. Επίσης οι αιτήσεις για χορήγηση αντιικής θεραπείας παρουσιάζουν μείωση. Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού αποτυπώνονται στους νοσηλευόμενους σε κλίνες ΜΕΘ και όπως είπε η κ. Κοτανίδου σε 90 ασθενείς που βρίσκονται σε ΜΕΘ μόνο οι 2 είναι εμβολιασμένοι.
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε ότι από τους 1.028 θανάτους από τον Σεπτέμβριο μόνο 2 ήταν εμβολιασμένοι και από τους 378 που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ το ίδιο διάστημα, μόνο δύο ήταν εμβολιασμένοι. Μίλησε επίσης, για σταθεροποίηση των σκληρών δεικτών.
Οι συμμετέχοντες στη συνέντευξη κατέληξαν ότι ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει και θα πρέπει να συμβιώνουμε μαζί του. Έχουμε όπλα να τον αντιμετωπίσουμε και δεν πρέπει να χάνονται ζωές, τόνισαν.
Άλμα κρουσμάτων Covid-19, γρίπης και RSV
Την Τρίτη (9/1) πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή της διοίκησης του ΕΟΔΥ, και με αντικείμενο τη λήψη μέτρων όπως η υποχρεωτική επαναφορά μάσκας στα νοσοκομεία, λόγω της τριπλής επίθεσης Covid-19, γρίπης και RSV, λόγω της οποίας έχει αυξηθεί ο αριθμός των νοσηλειών.
Με τους ειδικούς να προβλέπουν ορίζοντα κορύφωσης της τριπλής εποχιακής επιδημίας σε δύο έως τρεις βδομάδες και την αποκλιμάκωση να αναμένεται εντός του Φεβρουαρίου, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης συνέστησε να μην υπάρξει πανικός, αλλά ούτε και εφησυχασμός, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και της αναμενόμενης αύξησης της πίεσης που δέχεται το σύστημα Υγείας.
Οι εκπρόσωποι του ΕΟΔΥ επεσήμαναν εκ νέου την υψηλή μεταδοτικότητα της νέας υποπαραλλαγής του κορονοϊού, η οποία ωστόσο έχει ηπιότερα συμπτώματα και προς το παρόν δεν ασκεί πιέσεις στο σύστημα, εκτός του συνωστισμού στα εξωτερικά ιατρεία των εφημερευόντων νοσοκομείων.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, εξετάζεται η επαναφορά υποχρεωτικής χρήσης μάσκας με εισήγηση της Επιτροπής Λοιμώξεων, ειδικά στα αντικαρκινικά, και έχει ήδη εφαρμοστεί το μέτρο σε κάποια νοσοκομεία.
Σε ό,τι αφορά στα παιδιά, αυτά έχουν αναπτύξει καθώς φαίνεται αντισώματα στον κορονοϊό με αποτέλεσμα να είναι περιορισμένα τα περιστατικά που προσέρχονται στα νοσοκομεία Παίδων. Αντίθετα, πλήττονται από τον συγκυτιακό ιό και τη γρίπη, ειδικά την τύπου Αλφα, στα οποία είναι ευάλωτη και η τρίτη ηλικία.
Συνεπώς, η σύσταση των επιστημόνων είναι τα παιδιά να φορούν μάσκα όταν έρχονται σε επαφή με ηλικιωμένους για να τους προστατεύουν.
Άδ. Γεωργιάδης: Η αύξηση των εμβολιασμών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας
«Η αύξηση των εμβολιασμών, ιδιαιτέρως στις ευπαθείς ομάδες, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας», όπως τόνισε την Τρίτη (9/1) ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Γεωργιάδης είχε αναφέρει ότι «πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας για τον εμβολιασμό. Έχουμε μείνει λίγο πίσω. Κάπως ξεχάσαμε ως κοινωνία την πανδημία, αλλά η πανδημία είναι παρούσα».
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για την COVID 19, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, όλων των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών και των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα».
Δ. Σαρηγιάννης: Θα φτάσουμε πάνω από 7.000 κρούσματα την ημέρα
Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει κορύφωση διασποράς τόσο στον κορoνοϊό όσο και στις άλλες λοιμώξεις, τόνισε ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ.
Μάλιστα, τόνισε ότι σύμφωνα με τα μοντέλα προβλέπεται η κορύφωση θα σημειωθεί μέχρι τις 22-23 Ιανουαρίου, περίοδο κατά την οποία θα καταγράφονται ως και 7.200 την ημέρα.
Μετά θα ακολουθήσει αργή αποκλιμάκωση, ανέφερε συνιστώντας προσοχή καθώς υπάρχουν όπως είπε κι άλλες γιορτές, όπως οι Απόκριες μέσα στον Φεβρουάριο.
Τόνισε ότι οι αρχικοί υπολογισμοί πριν από τα Χριστούγεννα προέβλεπαν ότι θα φτάναμε μέχρι και 8.800 κρούσματα ημερησίως στην κορύφωση της διασποράς, αλλά υπάρχει αυτή η σημαντική διόρθωση προς τα κάτω λόγω αλλαγής συμπεριφοράς του κόσμου: «Αρχίσαμε να προσέχουμε, φοράμε λίγο παραπάνω τη μάσκα, κάνουμε τεστ, γίνεται συνείδηση ότι πρέπει να προσέξουμε» είπε ο κ. Σαρηγιάννης.
Πρόσθεσε ότι έχει αρχίσει ο κόσμος να κάνει και εμβόλια, «ακόμη προλαβαίνουμε, αν δράσουμε τώρα» όπως είπε.
«Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη», όπως είπε.
Μ. Παγώνη για κορονοϊό: Η νέα υποπαραλλαγή που κυριαρχεί δεν κάνει πνευμονίες
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΑΝΤ1 υπογράμμισε ότι η έξαρση του κορονοϊού και γενικότερα των αναπνευστικών λοιμώξεων ήταν αναμενόμενη ιδίως για τους 3 χειμερινούς μήνες.
«Ο κορονοϊός είναι εδώ, ποτέ δεν έφυγε», είπε η κυρία Παγώνη και συμπλήρωσε πως «η νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού που κυριαρχεί δεν επηρεάζει το κατώτερο αναπνευστικό και δεν κάνει πνευμονίες».
Αναφερόμενη ειδικά στα μικρά παιδιά, τόνισε πως οι μητέρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τους παιδίατρους μόλις τα παιδιά θα εμφανίσουν το πρώτο σύμπτωμα, ακόμη κι αν δεν έχουν πυρετό.
«Ο στρεπτόκοκκος ειδικά εμφανίζει πονόλαιμο», είπε η κυρία Παγώνη και πρόσθεσε πως «αν δοθεί αγωγή άμεσα δεν υπάρχει κίνδυνος για τα παιδιά». Επίσης, η κυρία Παγώνη ανέφερε πως έχουμε μείνει πίσω στο πρόγραμμα του εμβολιασμού και ειδικά το εμβόλιο της γρίπης καλό θα ήταν να γίνει ακόμη και τώρα, καθώς η γρίπη θα μας προβληματίζει σίγουρα μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας