Πέτσας για γάμο ομοφύλων: Βαθιά αξιακό ζήτημα η τοποθέτηση επί του νομοσχεδίου [vid]
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου), Την άποψη ότι δεν είναι απαραίτητο να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας ως προς τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, διατύπωσε, σε σημερινή τηλεοπτική συνέντευξή του στο Action24 ο κ. Στέλιος Πέτσας.
Την άποψη ότι δεν είναι απαραίτητο να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας ως προς τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, διατύπωσε, σε σημερινή τηλεοπτική συνέντευξή του στο Action24 ο κ. Στέλιος Πέτσας.
Ειδικότερα, ερωτηθείς για το εάν ο ίδιος έχει συνειδησιακό πρόβλημα να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος απάντησε: «Περιμένω να δω τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο. Δεν μπορώ να είμαι πρόχειρος. Περιμένω να δω τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού το βράδυ και τη μετέπειτα εξειδίκευση για το τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο. Ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούσαν τη δημόσια συζήτηση όλο το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή αυτό της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μέσω παρένθετης μητέρας, φαίνεται να έχει φύγει από το τραπέζι. Μένουν τα άλλα ζητήματα. Αν, για παράδειγμα, ο γάμος σημαίνει αυτόματα και υιοθεσία/τεκνοθεσία με όποια μορφή. Αυτά είναι λεπτά συνταγματικά και νομικά θέματα και περιμένω να δω πώς τα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Ακούω απόψεις, νομικές και πολιτικές, ότι γάμος και τεκνοθεσία πηγαίνουν μαζί».
Άλλο ζήτημα ο ελεύθερος προσανατολισμός του καθενός και άλλο θέμα τα δικαιώματα των παιδιών
Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στη στάση του απέναντι στο εξ αντανακλάσεως δικαίωμα της τεκνοθεσίας, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε: «Αυτό με προβληματίζει. Γιατί είναι άλλο ζήτημα τα δικαιώματα και η ελεύθερη βούληση του καθενός να έχει όποιον προσανατολισμό θέλει και άλλο πράγμα είναι τα δικαιώματα των παιδιών. Επίσης, αναφερόμενοι στο ζήτημα της υιοθεσίας – τεκνοθεσίας, πρέπει να δούμε το συνολικό πλαίσιο. Παρά τις βελτιώσεις που έγιναν το 2019, το υπάρχον πλαίσιο υιοθεσίας/τεκνοθεσίας είναι πολύ αργό και δύσκολο ακόμη και για τα ετερόφυλα ζευγάρια. Άρα, είναι ένα συνολικότερο ζήτημα αντιμετώπισης και περιμένω να δω την πρωτοβουλία της κυβέρνησης».
Ένα βαθιά αξιακό ζήτημα
Ερωτηθείς για το εάν συμμερίζεται τους προβληματισμούς βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που είναι αρνητικοί στο νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια, ο κύριος Πέτσας απάντησε: «Είναι βαθιά αξιακό ζήτημα. Για αυτό το λόγο, είναι πρόχειρο να τοποθετηθώ πριν δω το νομοσχέδιο συνολικά. Από εκεί και πέρα σέβομαι την προσωπική άποψη του καθενός, πόσο μάλλον όταν είναι βουλευτής και πρέπει κατά το Σύνταγμα και με βάση τη διάδρομή του να τοποθετείται σύμφωνα με τη συνείδησή του».Σε σχέση με την εν γένει στάση της Νέας Δημοκρατίας έναντι του γάμου ομόφυλων ζευγαριών, επισημάνθηκε πως «είναι ένα ζήτημα που εκφράζει τη βούληση του ίδιου του πρωθυπουργού. Είναι βέβαια αξιακό ζήτημα του κάθε βουλευτή το πώς θα τοποθετηθεί. Δεν νομίζω πως είχαμε συζητήσει ξανά το θέμα αυτό το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Αντίθετα, είχαμε τη συζήτηση που είχε προκύψει με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το σύμφωνο συμβίωσης. Θυμίζω ότι, τότε, περίπου το ένα τέταρτο της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ είχε ψηφίσει στην πρόταση για το σύμφωνο συμβίωσης. Ζήτημα είναι πώς αντιμετωπίζουμε την ισότητα από τη στιγμή που θα ανοίξει αυτό το παράθυρο. Για παράδειγμα, η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή έχει φύγει εκτός τραπεζιού. Περιμένω όμως να δω τι ισχύει για τους άνδρες και τις γυναίκες, για να τοποθετηθώ. Όλα αυτά τα ζητήματα για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα έχουν πολύ μεγάλη σημασία».
Συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας
Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξει πρόβλημα για την κυβέρνηση αν διαφωνήσουν πολλοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Στέλιος Πέτσας ξεκαθάρισε πως «η συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας είναι πάντα ένα ζήτημα. Ο πρωθυπουργός θα τα σταθμίσει όλα. Γι’ αυτό, καλά κάνει και θέτει νωρίς στο δημόσιο διάλογο την πρότασή του. Θα υπάρξει ζύμωση και στην κοινοβουλευτική ομάδα και στην κοινωνία. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να περιμένουμε την ώρα της ψήφισης».
Σχετικά με το εάν θα πρέπει να υπάρξει κομματική πειθαρχία ή ψήφος κατά συνείδηση, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος τόνισε: «Κατά την άποψή μου, δεν πρέπει να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας. Αυτό όμως το κρίνει ο πρωθυπουργός. Σε ό, τι αφορά τους υπουργούς, θυμίζω ότι όταν συμμετέχεις στο υπουργικό συμβούλιο, συμμετέχεις σε ένα συλλογικό όργανο. Η άποψή μου είναι ότι όποιος Υπουργός διαφωνεί σε μια νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης που συμμετέχει, θέτει το θέμα στο υπουργικό συμβούλιο, προσπαθεί να πείσει με τα επιχειρήματά του τους συναδέλφους υπουργούς και τον πρωθυπουργό, και αν αυτό δεν το επιτύχει και προτίθεται να καταψηφίσει, νομίζω ότι πρέπει να φύγει από το υπουργικό συμβούλιο».
Η κυβέρνηση παίρνει συνεχή μέτρα κατά της ακρίβειας
Τέλος, αναφερόμενος στην ακρίβεια και τα μέτρα αντιμετώπισής της, ο βουλευτής ανέφερε πως «τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση είναι συνεχή και ξεδιπλώνονται με δύο άξονες. Ο πρώτος είναι η μόνιμη αύξηση των εισοδημάτων, μέσω της αύξησης των μισθών και συντάξεων. Για δεύτερη χρονιά θα έχουμε φέτος αύξηση των συντάξεων. Η αύξηση των μισθών είναι μόνιμη και έχει σκοπό να συντηρήσει μια άνοδο των εισοδημάτων της Ελλάδας στο επίπεδο της σύγκλισης με την ευρωζώνη και την Ε.Ε. Επίσης, έχουμε τον έλεγχο στην αγορά, με τον έλεγχο της αισχροκέρδειας και την επιβολή προστίμων. Δεν θυμάμαι στο παρελθόν να είχαμε επιβολή προστίμων περίπου 12 εκατομμυρίων ευρώ σε πολυεθνικούς κολοσσούς. Τα περισσότερα μάλιστα φαίνεται να έχουν εισπραχθεί. Επίσης, έχουμε πάνω από 20.000 ελέγχους από την ΔΙΜΕΑ. Άνοδος των εισοδημάτων, έλεγχος στην αγορά και στοχευμένα πακέτα όπως είναι το καλάθι του νοικοκυριού, το market pass και το fuell pass έχουν ως σκοπό να ανακουφίσουν τα νοικοκυριά», κατέληξε ο κ. Πέτσας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας