Κατάληψη δεξαμενόπλοιου ελληνικών συμφερόντων – Ένας Έλληνας ναυτικός στο πλοίο
Πηγή Φωτογραφίας: capitalship.gr
Ένοπλοι κατέλαβαν το ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο St.Nikolas (Άγιος Νικόλας), το οποίο έπλεε στον Κόλπο του Ομάν.
Η είδηση μεταδίδεται από διεθνή πρακτορεία, ωστόσο οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς. Υπενθυμίζεται πως οι θαλάσσιες οδοί της Μέσης Ανατολής μαστίζονται το τελευταίο διάστημα από εντάσεις και επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων κυρίως από τους αντάρτες Χούτι της Υεμένες στην Ερυθρά Θάλασσα.
Το St. Nikolas ονομαζόταν νωρίτερα Suez Rajan και ανήκει στην ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Empire Navigation, του εφοπλιστή Σταμάτη Μόλαρη.
Η εταιρεία διαθέτει συνολικά τέσσερα δεξαμενόπλοια. Το St.Nikolas, εκτοπίσματος 158.639 τόνων, ναυπηγήθηκε το 2011 στα ναυπηγεία της Hyundai.
Στο πλοίο επιβαίνει ένας Έλληνας, ναυτολογημένος ως δόκιμος πλοίαρχος, γεννηθείς το 2004. Για τον Έλληνα ναυτικό θα γίνουν ενέργειες από το υπουργείο Ναυτιλίας και το υπουργείο Εξωτερικών.
Σε δήλωσή της στο AP, η Empire Navigation, με έδρα την Αθήνα, παραδέχτηκε ότι έχασε επαφή με το πλοίο, το οποίο έχει πλήρωμα 18 Φιλιππινέζων και ενός Έλληνα.
BREAKING: A ship in the Gulf of Oman has been boarded by “unauthorised” people Thursday morning, an advisory group run by the British military warned.
Sky’s @MikeClarke2020s shares his reaction to the news.https://t.co/vLDEZf9VmS
📺 Sky 501, Virgin 602, and YouTube pic.twitter.com/L2BU75sI6b
— Sky News (@SkyNews) January 11, 2024
Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφαλείας Ambrey το δεξαμενόπλοιο με σημαία Νήσων Μάρσαλ κατευθυνόταν προς το Μπαντάρ-ε-Τζασκ στο Ιράν όταν ανοιχτά του Ομάν επιβιβάστηκαν 4-5 ένοπλοι.
Η βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφαλείας Ambrey ανέφερε ότι στο δεξαμενόπλοιο στα ανοιχτά του Ομάν επιβιβάστηκαν 4-5 ένοπλοι ενώ στη συνέχεια το αυτόματο σύστημα αναγνώρισης του πλοίο AIS απενεργοποιήθηκε.
Σύμφωνα με την Empire Navigation, με την οποία επικοινώνησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επαφή με το δεξαμενόπλοιο St. Nikolas χάθηκε περίπου στις 06:30 ώρα Αθήνας καθώς έπλεε στα ανοιχτά των ακτών του Ομάν, κοντά στο Sohar. Το σκάφος είναι επανδρωμένο με συνολικά 19 μέλη πλήρωμα, 18 υπηκόοι Φιλιππίνων και ένας Έλληνας.
Το πλοίο είχε φορτώσει τις προηγούμενες ημέρες στη Βασόρα (Basrah) του Ιράκ φορτίο περίπου 145.000 τόνων αργού πετρελαίου με προορισμό την Aliaga (Τουρκία), μέσω της διώρυγας του Σουέζ.
Ο ναυλωτής του πλοίου είναι η Tupras.
Όπως αναφέρθηκε από την διαχειρίστρια εταιρεία έχει ήδη ενεργοποιήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης ενώ καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση της επικοινωνίας με το πλοίο St.Nikolas.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο δεξαμενόπλοιο, το οποίο είχε εμπλακεί σε διένεξη ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, επιβιβάσθηκαν ένοπλοι ανατολικά του Ομάν και φαίνεται πως το πλοίο αλλάζει πορεία και κατευθύνεται προς τα ιρανικά χωρικά ύδατα, σύμφωνα με βρετανική εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας και με την αρχή Ναυτιλιακών Εμπορικών Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO).
Η εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey γνωστοποίησε πως το σύστημα παρακολούθησης AIS του δεξαμενοπλοίου, το οποίο φέρει σημαία των Νησιών Μάρσαλ, έπαψε να λειτουργεί ενώ το πλοίο κατευθυνόταν προς το ιρανικό λιμάνι Μπαντάρ-ι-Τζασκ.
Ενώ η Ambrey δεν κατονόμασε το πλοίο, τα δεδομένα της υπηρεσίας TankerTrackers δείχνουν πως πρόκειται για το St Nikolas, το οποίο είχε συλληφθεί το 2023 από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια επιχείρηση επιβολής κυρώσεων και ενώ έφερε τότε την ονομασία Suez Rajan.
Οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει τότε ότι το σώμα των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) προσπαθούσε να στείλει ιρανικό πετρέλαιο στην Κίνα, σε παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων.
Η UKMTO είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα πως έλαβε την πληροφορία ότι σε πλοίο, το οποίο βρισκόταν περίπου 50 ναυτικά μίλια ανατολικά της ακτής του Ομάν, επιβιβάσθηκαν τέσσερις ή πέντε ένοπλοι.
Οι ένοπλοι αναφέρθηκε ότι φορούν μαύρες στολές στρατιωτικού τύπου και μαύρες μάσκες.
Σύμφωνα με την UKMTO, το πλοίο άλλαξε πορεία και κατευθύνεται προς τα ιρανικά χωρικά ύδατα, ενώ η επικοινωνία μαζί του έχει διακοπεί.
Η βρετανική αρχή, η οποία παρέχει πληροφορίες για την ασφάλεια της ναυτιλίας, ανακοίνωσε πως δεν κατάφερε να έρθει σε περαιτέρω επαφή με το πλοίο και οι αρχές εξακολουθούν να ερευνούν το επεισόδιο.
Ο αμερικανικός Πέμπτος Στόλος δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο ή περαιτέρω πληροφορίες.
Το Suez Rajan μετέφερε πέρυσι περισσότερα από 980.000 βαρέλια λαθραίου ιρανικού αργού πετρελαίου όταν συνελήφθη και το πετρέλαιο κατασχέθηκε στο πλαίσιο αμερικανικής επιχείρησης για την επιβολή των κυρώσεων.
Επί δυόμιση μήνες δεν μπορούσε να ξεφορτώσει το ιρανικό πετρέλαιο εξαιτίας φόβων για επιβολή δευτερογενών κυρώσεων στα πλοία στα οποία αυτό θα μεταφορτωνόταν. Μετονομάσθηκε σε St Nikolas αφού ξεφόρτωσε το φορτίο του.
Ποιοι είναι οι σιίτες Χούθι
Οι Χούθι ανήκουν σε μια φυλή από τη βορειοδυτική επαρχία Σαάντα της Υεμένης και είναι οπαδοί της σέκτας των Ζαϊντί, του σιιτικού Ισλάμ, στον οποίο εκτιμάται ότι ανήκει το 25% του πληθυσμού της χώρας. Μετά την ενοποίηση της Βόρειας και της Νότιας Υεμένης το 1990, οι Χούτι διεξήγαγαν μια σειρά εξεγέρσεων και το 2014 κατέλαβαν με επιτυχία τον έλεγχο της πρωτεύουσας Σαναά, ξεκινώντας έναν εμφύλιο πόλεμο που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Το 2011 ο επί τρεις δεκαετίες κυβερνήτης της χώρας, Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, παραιτήθηκε ύστερα από εξέγερση στο πλαίσιο της Αραβικής Άνοιξης. Μετά την επίτευξη μιας μεταβατικής συμφωνίας που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Αμπντ Ραμπούχ Μανσούρ Χαντί τον αντικατέστησε και οι συνομιλίες έθεσαν τις βάσεις για μια συνταγματική συνέλευση και νέες εκλογές.
Οι Χούθι, ωστόσο, απέρριψαν το σχέδιο ομοσπονδίας που προέκυψε. Το 2014, η κυβέρνηση μείωσε τις επιδοτήσεις καυσίμων, προκαλώντας διαμαρτυρίες, και οι Χούτι εκτόπισαν την κυβέρνηση του Χάντι, οι δυνάμεις του οποίου διατηρούν τον έλεγχο του ανατολικού τμήματος της χώρας.
Το σιιτικό Ιράν βοήθησε τους Χούθι και η σουνιτική Σαουδική Αραβία υποστήριξε την κυβέρνηση. Η βία έχει καταστρέψει τους απλούς κατοίκους της Υεμένης, οι οποίοι λένε ότι μεταξύ των αεροπορικών επιδρομών, της οικονομικής κατάρρευσης και της αυξανόμενης πείνας, η ζωή έχει γίνει σχεδόν αφόρητη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας