Startups: 22 funds κάνουν ποδαρικό το 2024
Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay,Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, η φετινή χρονιά ξεκινά με δύναμη πυρός άνω του 1,5 δισ. και με 22 νέα funds που χαρτογραφούν την εγχώρια startup σκηνή αναζητώντας ευκαιρίες να τοποθετηθούν. Παράλληλα δε, και δεδομένου ότι έχουν εντοπιστεί τα κενά της νεοφυούς επιχειρηματικής σκηνής, ετοιμάζονται νέες δράσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση των επιχειρήσεων πρώιμου ή πολύ αρχικού σταδίου.
Στο ραντάρ της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας έχει μπει για τα καλά η χώρα με το πολλά υποσχόμενο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων να συγκεντρώνει τα «φώτα της δημοσιότητας». Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, η φετινή χρονιά ξεκινά με δύναμη πυρός άνω του 1,5 δισ. και με 22 νέα funds που χαρτογραφούν την εγχώρια startup σκηνή αναζητώντας ευκαιρίες να τοποθετηθούν. Παράλληλα δε, και δεδομένου ότι έχουν εντοπιστεί τα κενά της νεοφυούς επιχειρηματικής σκηνής, ετοιμάζονται νέες δράσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση των επιχειρήσεων πρώιμου ή πολύ αρχικού σταδίου.
Κομβικό ρόλο στην προσπάθεια περαιτέρω ενδυνάμωσης του νεοφυούς οικοσυστήματος αναμένεται να παίξουν τόσο η ΕΑΤΕ, υπό τη διοίκηση του κ. Λαμπρόπουλου και της κ. Λυμπεροπούλου, όσο και το Elevate Greece – το οποίο αλλάζει διοίκηση και οι νέοι επικεφαλής του – Φραγκίσκος Θεοφύλακτος και Νίκος Παπουτσής – αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα κι επισήμως.
H ανθεκτικότητα και τα κενά της εγχώριας startup σκηνής
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η προηγούμενη χρονιά σκιαγράφησε την ανθεκτικότητα του εγχώριου νεοφυούς οικοσυστήματος, αφού, παρά τις εξωγενείς προκλήσεις (γεωπολιτικές και οικονομικές) που φρέναραν τους επενδυτές παγκοσμίως, περισσότερες από 70 εταιρείες χρηματοδοτήθηκαν με περισσότερα από 485 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το ετήσιο report του Found.ation και του EIT Digital. Παρότι μάλιστα τα επίπεδα χρηματοδότησης στην Ελλάδα το 2023 ήταν μειωμένα κατά 24,5%, στην Ευρώπη η αντίστοιχη μείωση έφτασε στο 38%. Επίσης αν εξαιρεθεί το χρέος (debt funding), οι χρηματοδοτήσεις ήταν αυξημένες κατά 4,2% το 2023 έναντι του 2022.
Σε κάθε περίπτωση όμως και παρά την όποια ανθεκτικότητα της ελληνικής startup σκηνής, ήδη από την προηγούμενη χρονιά εντοπίστηκε ένα χρηματοδοτικό κενό κυρίως στις επιχειρήσεις πρώιμου σταδίου αλλά και σε αυτές που βρίσκονται στο στάδιο growth. Αρκεί να αναφέρουμε ότι βάσει του report που αποτελεί την πληρέστερη διαθέσιμη χαρτογράφηση των ελληνικού οικοσυστήματος, το 2023 παρατηρήθηκε μία μείωση της τάξεως του 41,57% όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις σε επίπεδο pre-seed και seed. Των χρηματοδοτήσεων δηλαδή εκείνων που γίνονται σε ομάδες που ουσιαστικά μόλις ξεκινούν την επιχειρηματική δραστηριότητα τους (pre -seed) ή σε εταιρείες που έχουν συμπληρώσει ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα ζωής (seed).
Στόχος η κάλυψη όλης της αλυσίδας
Το «φρένο» στις χρηματοδοτήσεις νεοφυών επιχειρήσεων (startups) που βρίσκονται σε πρώιμο (pre-seed) ή πολύ αρχικό στάδιο (seed) λειτουργίας τους – το οποίο παρατηρείται έντονα την τελευταία διετία – εδράζεται εν μέρει και στο γεγονός ότι τα υπάρχοντα funds στρέφονται σε πιο ώριμες εταιρείες με υψηλότερες αποτιμήσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο Elevate Greece όσο και Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) φαίνεται να στρέφουν ενεργά το ενδιαφέρον τους στο κενό αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, σχεδιάζεται ήδη ένας οδικός χάρτης ικανός να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες που θα αυξήσουν το ενδιαφέρον για επενδύσεις αυτού του σταδίου.
Σημειωτέον ότι εν λόγω κενό στην αγορά των επιχειρηματικών συμμετοχών για νεοφυείς επιχειρήσεις είχε εντοπιστεί ήδη από το 2021 και σε αυτό το πλαίσιο η ΕΑΤΕ είχε προχωρήσει στη σύσταση ενός νέου ταμείου με την ονομασία «AccelerateTT» με κεφάλαια ύψους 60 εκατ. ευρώ.
Έτερη αδυναμία που δρομολογείται να καλυφθεί είναι και το χρηματοδοτικό κενό που παρατηρείται στη στήριξη των επιχειρήσεων σε στάδιο growth. Με στόχο την κάλυψή του, αναμένεται να δημιουργηθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους τέσσερα νέα funds, που κομίζουν φρέσκα κεφάλαια 150-200 εκατ. ευρώ έκαστο.
Στοίχημα άλλωστε της ΕΑΤΕ όπως έχει επισημάνει και στο παρελθόν ο επικεφαλής της είναι η μεγέθυνση, ώστε να καλύπτεται πλήρως η αλυσίδα των startups ανεξαρτήτως σταδίου.
Πηγή: insider.gr, Νίκη Παπάζογλου
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας