Οικονομία

Σκρέκας: Τη Δευτέρα στη Βουλή οι βεβαιώσεις της ΔΙΜΕΑ για τα πρόστιμα

Σκρέκας: Τη Δευτέρα στη Βουλή οι βεβαιώσεις της ΔΙΜΕΑ για τα πρόστιμα

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Τα πρόστιμα που επιβάλλονται για αισχροκέρδεια εισπράττονται ή βεβαιώνονται στην εφορία, υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας

Τα πρόστιμα που επιβάλλονται για αισχροκέρδεια εισπράττονται ή βεβαιώνονται στην εφορία, υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας

Τα πρόστιμα που επιβάλλονται για αισχροκέρδεια εισπράττονται ή βεβαιώνονται στην εφορία, υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας μιλώντας την Πέμπτη το πρωί στον ΣΚΑΪ, ενώ γνωστοποίησε ότι την προσεχή Δευτέρα θα καταθέσει στη Βουλή τις σχετικές βεβαιώσεις προστίμων της ΔΙΜΕΑ, προκειμένου να ενημερωθούν και οι πολίτες.

Σχετικά με τη δέσμη των 3+1 μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που ανακοινώθηκαν χθες, ο υπουργός επανέλαβε ότι έχουν στόχο να διορθώσουν τις διαχρονικές στρεβλές πρακτικές εταιρειών που φούσκωναν τις τιμές στα ράφια.

Σημείωσε ότι οι παρεμβάσεις έρχονται σε συνέχεια μέτρων που ελήφθησαν το προηγούμενο διάστημα «τα αποτελέσματα των οποίων έχουν φανεί». Για το βρεφικό γάλα, ανέφερε ότι εφόσον υπάρχουν παραβάσεις από τις 2 πολυεθνικές που ελέγχονται από τη ΔΙΜΕΑ, θα ανακοινωθούν πρόστιμα τις επόμενες μέρες.

Τα 3+1 μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας 

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε την Τετάρτη τα εξής τέσσερα μέτρα κατά της ακρίβειας:

  • Μειώνονται οι παροχές προς τα σούπερ μάρκετ και εξασφαλίζονται χαμηλότερες τιμές για τον καταναλωτή. Περιορίζονται οι συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών στα σούπερ μάρκετ κατά 30% και μεταφέρεται το όφελος στον καταναλωτή με αντίστοιχη μείωση της τιμής στο ράφι. «Το μέτρο θα εφαρμοστεί σε απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, σαμπουάν και βρεφικές πάνες» και όπου, σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, παρατηρήθηκαν αποκλίσεις επισήμανε ο Υπουργός Ανάπτυξης.
  • Αποτροπή αδικαιολόγητων ανατιμήσεων.

«Δεν επιτρέπουμε στους προμηθευτές που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων να υλοποιούν προωθητικές ενέργειες για τα προϊόντα που έχουν ανατιμήσει για 3 μήνες. Αυτό αφορά όλα τα προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ», υπογράμμισε και διευκρίνισε ότι για προμηθευτές που διατηρούν σταθερές ή μειώνουν τιμές επιτρέπονται κανονικά οι προωθητικές ενέργειες, προς όφελος των καταναλωτών.

  • Καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι. Για τη διασφάλιση της διαφάνειας στην εφοδιαστική αλυσίδα, υποχρεώνονται οι προμηθευτές να πωλούν τα προϊόντα στο λιανεμπόριο σε καθαρές τιμές, ενώ επιτρέπεται το πιστωτικό τιμολόγιο έως 3% για επιστροφές προϊόντων ή φύρα, «Το μέτρο αφορά νωπά λαχανικά και κρέατα», διευκρίνισε.
  • Πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους στο βρεφικό γάλα στις εταιρείες που το εισάγουν, το παράγουν και το διακινούν στην Ελλάδα. Το πλαφόν ορίζεται ως το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρείας για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων και εμπορικού κέρδους 7%.

«Αυτό το οποίο κάνουμε σήμερα είναι μία κρίσιμη και δραστική παρέμβαση που επιτυγχάνει πρώτον, άμεση μείωση της τιμής σε βασικά αγαθά στα ράφια. Δεύτερον, επιπλέον όφελος για τον καταναλωτή, καθώς οι όποιες εκπτώσεις και προσφορές θα γίνονται πάνω στις νέες μειωμένες τιμές» σημείωσε ο κ. Σκρέκας.

Προβαίνοντας σε έναν απολογισμό για τους ελέγχους του 2023 ανέφερε ότι έγιναν συνολικά 25.000, επιβλήθηκαν 1865 πρόστιμα συνολικού ύψους 13.416.000 ευρώ «εντούτοις έχει διαπιστωθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ότι παρατηρούνται αποκλίσεις και εμείς δεν θα ανεχθούμε εναρμονισμένες πρακτικές», ενώ υπενθύμισε ότι με τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής έχουν μειωθεί οι τιμές σε πάνω από 1.300 προϊόντα, καθώς και το καλάθι του νοικοκυριού το οποίο πήρε παράταση για ένα εξάμηνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments