Policy Briefs

Γκαμπριέλ Ατάλ: Νέο ξεκίνημα για τον μακρονισμό ενόψει ευρωεκλογών

Γκαμπριέλ Ατάλ: Νέο ξεκίνημα για τον μακρονισμό ενόψει ευρωεκλογών

Πηγή Φωτογραφίας: Upi.com

Το στοίχημα της πολιτικής ανανέωσης για την κεντρώα πλειοψηφία.

Ο υπουργός Παιδείας Γκάμπριελ Ατάλ διορίστηκε πρωθυπουργός την Τρίτη (9 Ιανουαρίου), λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές. Ο Εμανουέλ Μακρόν ποντάρει έτσι στην πολιτική ανανέωση, ενώ το κόμμα της Αναγέννησης παλεύει να αντιμετωπίσει το Εθνικό Συλλαλητήριο στις δημοσκοπήσεις.

«Αγαπητέ Gabriel Attal, ξέρω ότι μπορώ να βασιστώ στην ενέργειά σου και στη δέσμευσή σου να υλοποιήσεις το έργο επανεξοπλισμού και αναγέννησης που ανακοίνωσα. Με πιστότητα στο πνεύμα του 2017: υπέρβαση και θράσος. Στην υπηρεσία του Έθνους και των Γάλλων », δημοσίευσε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο κοινωνικό δίκτυο Χ.

Σε ηλικία 34 ετών, ο κ. Attal γράφει ιστορία ως ο νεότερος πρωθυπουργός της Πέμπτης Δημοκρατίας – και ανοιχτά ομοφυλόφιλος. Αντικαθιστά την Ελίζαμπεθ Μπορν στο τιμόνι για 20 μήνες, η οποία αποπέμφθηκε από τον πρόεδρο τη Δευτέρα (8 Ιανουαρίου).

Ως πρώιμος υποστηρικτής του κ. Μακρόν, ο κ. Ατάλ υπηρέτησε ως κυβερνητικός εκπρόσωπος καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης του Covid, προτού γίνει εκπρόσωπος του Υπουργού, υπεύθυνος για τους Δημόσιους Λογαριασμούς, ιδιαίτερα υπεύθυνος για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Τον Ιούλιο του 2023 διορίστηκε Υπουργός Εθνικής Παιδείας.

Τώρα πρωθυπουργός, ο κ. Ατάλ πρέπει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, τα περιγράμματα της οποίας θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τις επόμενες ημέρες.

Αυτός ο διορισμός επιχειρεί να δώσει νέα πνοή στη δεύτερη πενταετή θητεία του κ. Μακρόν, μόλις λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, οι οποίες θα πρέπει να δίνουν υπερηφάνεια στη θέση του Εθνικού Ράλι (RN), 10 μονάδες μπροστά από την Αναγέννηση σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις .

Δημοσκοπήσεις από τις 30 Δεκεμβρίου δείχνουν ότι η ακροδεξιά ευρωκοινοβουλευτική ομάδα Identity and Democracy (ID) θα μπορούσε να υποκαταστήσει τους Ευρωπαίους Φιλελεύθερους (Ανανέωση) τον Ιούνιο ως την τρίτη ευρωπαϊκή δύναμη.

Επιπλέον, ο διορισμός του κ. Attal ακολουθεί μια τουλάχιστον ταραγμένη πολιτική χρονιά, με την ψήφιση δύο νομοθετικών κειμένων με έντονη κριτική σε ένα πλαίσιο απουσίας απόλυτης πλειοψηφίας στον ημικύκλιο της Εθνοσυνέλευσης.

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος,  η οποία αύξησε το νόμιμο κατώτατο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 σε 64, ήταν η πηγή έντονων αντιπαραθέσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των συνδικάτων κατά τους πρώτους μήνες του 2023.

Η μεταρρύθμιση θα έχει τελικά εγκριθεί χάρη στο άρθρο «49.3» του Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει να περάσει ένα κείμενο στην Εθνοσυνέλευση χωρίς ψηφοφορία, έτσι επιχειρήθηκε ώστε να μην κατατεθεί πρόταση μομφής για την πτώση της κυβέρνησης. , στη συνέχεια εγκρίθηκε με απλή πλειοψηφία. Ο νόμος κόντεψε να απορριφθεί: μόνο εννέα ψήφοι επέτρεψαν την αποτυχία μιας πρότασης μομφής.

Τον Δεκέμβριο, το κοινοβούλιο ψήφισε επίσης ένα άκρως αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, το περιεχόμενο του οποίου επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από προτάσεις της δεξιάς και της ακροδεξιάς, επιβάλλοντας μια ορισμένη «εθνική προτίμηση»  για την πρόσβαση στην κοινωνική βοήθεια και περιορίζοντας την πρόσβαση στην ιθαγένεια ή ακόμα και οικογενειακή επανένωση – ένας συμβιβασμός απαραίτητος για οποιαδήποτε υποστήριξη από τους βουλευτές Les Républicains (LR) και RN.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments