Μητσοτάκης: Τα μηνύματα της συνέντευξης
Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Είναι γνωστό πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κοινή γνώμη εξακολουθεί να εμπιστεύεται τον Κ. Μητσοτάκη ως το καταλληλότερο πρόσωπο για πρωθυπουργός και ότι η Νέα Δημοκρατία διατηρεί την πολιτική της υπεροχή χωρίς να απειλείται η κυριαρχία της από άλλους αρχηγούς. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως το σενάριο για τη μετακίνησή του στις Βρυξέλλες είναι ανακριβές, δηλώνοντας ότι θέλει να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη και όχι το αντίθετο.
Το πιο ενδιαφέρον, ίσως, είναι ότι τα σενάρια αυτά ήταν, όπως είπε, από εκείνους που δεν μπορούσαν να συσχετιστούν πολιτικά μαζί του και σκέφτονταν την έξοδο μέσω της “προαγωγής” του, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι. Παράλληλα, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκιαγράφησε το ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αποφάσισε να κινηθεί πιο έντονα κατά τη δεύτερη τετραετία του. Στην πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση για τη νέα χρονιά, η οποία περιελάμβανε και το ορόσημο των ευρωεκλογών, ο πρωθυπουργός έδωσε τον πολιτικό τόνο των κυβερνητικών επιλογών σε μια σειρά από ζητήματα, από τις μελλοντικές πρωτοβουλίες για την ακρίβεια και τον γάμο των ομοφύλων, μέχρι την εξωτερική πολιτική και την ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας, της οποίας είναι πρόεδρος εδώ και οκτώ χρόνια.
Αν αυτό το πλαίσιο είχε μία κοινή συνισταμένη, αυτή θα ήταν η υπέρβαση, κατά κάποιον τρόπο, των ιδεολογικών ορίων του παρελθόντος για τη Νέα Δημοκρατία. Με την ευκαιρία αυτής της επετείου, άλλωστε, ο ίδιος επέλεξε να δώσει το περίγραμμα αυτής της λογικής, υποστηρίζοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία μπορεί να συγκεράσει παραδοσιακά συντηρητικά χαρακτηριστικά με τον νεωτερισμό, με τρόπο που να λειτουργεί η κοινωνία».
Αν και οι κάλπες των εθνικών εκλογών είναι ακόμη μακριά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να επιμένει σε ένα περαιτέρω άνοιγμα στον μεσαίο χώρο, δηλώνοντας ότι οι ταμπέλες δεν είναι τόσο σημαντικές σήμερα και ότι αυτό το “άνοιγμα” περιλαμβάνει πολλές πολιτικές επιλογές.
Με το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών να κυριαρχεί στην κοινή γνώμη, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας και πως οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν κατά συνείδηση, εννοώντας ότι θέλει να πείσει τους πολίτες για την ανάγκη ρυθμίσεων, απευθυνόμενος παράλληλα σε ανθρώπινες ιστορίες που δείχνουν την πραγματικότητα και την ανισότητα των παιδιών στις οικογένειες των ομόφυλων ζευγαριών.
«Εκτός πλαισίου» είναι, όμως, και οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι «δεν είναι ευθυγραμμισμένες με τη φιλελεύθερη λογική» για να συμπληρώσει, όμως, ότι «πιστεύω στην αγορά, αλλά δεν είμαστε μια κοινωνία αγγέλων».
Μετά τις παρεμβάσεις στον χώρο της ενέργειας και των τροφίμων, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε μέτρα και σε άλλους τομείς, χωρίς να εξαιρεί για παράδειγμα τις τηλεπικοινωνίες, όπου επίσης στη χώρα μας οι τιμές είναι κατά πολύ υψηλότερες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. «Αν χρειαστεί θα υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις […] σε όλο το πλαίσιο προϊόντων και υπηρεσιών» όπως αναφέρθηκε.
Είναι σαφές πως στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να αποτυπωθεί στο έργο του η μεταρρυθμιστική στάση που αποτελεί πυλώνα της πολιτικής ταυτότητας της κυβέρνησης και να αποτελέσει την κύρια διαφορά ή “διαχωριστική γραμμή” με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, όχι μόνο για τις ευρωεκλογές, αλλά κυρίως για τις επόμενες εθνικές εκλογές.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας