SPOTLIGHTS

Φόρουμ Νταβός: Ποιοι είναι οι 10 μεγαλύτεροι κίνδυνοι για το 2024

Φόρουμ Νταβός: Ποιοι είναι οι 10 μεγαλύτεροι κίνδυνοι για το 2024

Πηγή Φωτογραφίας: GR Times.gr, Κλιματική αλλαγή, δημογραφικές αλλαγές, τεχνολογία και γεωπολιτική, αποτελούν τις βασικές «δυνάμεις» που καθιστούν την υφήλιο λιγότερο σταθερή, όπως εκτιμά η Έκθεση Παγκόσμιων Κινδύνων 2024 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Από την κλιματική αλλαγή έως τη ραγδαία και σε ορισμένες περιπτώσεις ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να δεχθεί αρκετές πιέσεις.

Κλιματική αλλαγή, δημογραφικές αλλαγές, τεχνολογία και γεωπολιτική, αποτελούν τις βασικές «δυνάμεις» που καθιστούν την υφήλιο λιγότερο σταθερή, όπως εκτιμά η Έκθεση Παγκόσμιων Κινδύνων 2024 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της οι επιπτώσεις επηρεάζουν ήδη δισεκατομμύρια ζωές. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η παραπληροφόρηση και η παραπληροφόρηση που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη, η κρίση του κόστους ζωής, οι κυβερνοεπιθέσεις και η κοινωνικοπολιτική πόλωση είναι ήδη κοντά μας.

Ο αντίκτυπος και το χρονοδιάγραμμα κάθε τομέα κινδύνου είναι διαφορετικά, το ίδιο και οι πιθανότητές μας να τα μετριάσουμε- ή να προετοιμαστούμε γι’ αυτά. Και όταν συνδυάζονται, οι κίνδυνοι είναι αυξημένοι: οι συγκρούσεις βλάπτουν άμεσα τον πλανήτη και εμποδίζουν την αναγκαία συνεργατική δράση για την κλιματική αλλαγή. Η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε ευπάθειες στον κυβερνοχώρο. Τα υψηλά επιτόκια εκθέτουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις υπερχρεωμένες χώρες σε δυσχερή κατάσταση χρέους.

Ακραία καιρικά φαινόμενα

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι κρίσιμες αλλαγές στα γήινα συστήματα και η απώλεια της βιοποικιλότητας και η κατάρρευση των οικοσυστημάτων είναι οι τρεις κορυφαίοι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι που παρουσιάζονται στην έκθεση για τους παγκόσμιους κινδύνους το 2024.

Οι απότομες και μη αναστρέψιμες αλλαγές στα γήινα συστήματα οδηγούν σε περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα και εγκυμονούν κινδύνους κατάρρευσης οικοσυστημάτων που δεν είναι καλά προσαρμοσμένα στα νέα κλίματα. Ως βασική λύση θεωρείται η ταχύτερη μείωση των εκπομπών αλλά και αξιόπιστα μέτρα από όλους τους φορείς του οικονομικού συστήματος για την επιτάχυνση της ταχύτητας και της κλίμακας της καθαρής μετάβασης.

Ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

Οι βιομηχανίες παγκοσμίως βρίσκονται στα πρόθυρα ενός τεχνολογικού μετασχηματισμού. Οι τάσεις της κυβερνοασφάλειας και του κυβερνοεγκλήματος καθοδηγούνται από τις τεχνολογικές εξελίξεις. Υπάρχει ανάγκη κατανόησης των άμεσων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιπτώσεων αυτών των τεχνολογιών στη στάση κυβερνοασφάλειας κάθε οργανισμού.

Η αναδυόμενη τεχνολογία μπορεί να δώσει λύσεις στην κυβερνοασφάλεια, αλλά οι ενδείξεις δείχνουν ότι οι εξελίξεις θα ωφελήσουν τους οργανισμούς και τις κοινωνίες που είναι ήδη πιο προηγμένοι και καλύτερα προστατευμένοι από τις απειλές στον κυβερνοχώρο.

Το χάσμα μεταξύ των οργανισμών που είναι σε θέση να καταστούν ανθεκτικοί στον κυβερνοχώρο και εκείνων που δεν μπορούν να το κάνουν αυξάνεται. Για παράδειγμα, οι επιτιθέμενοι στον κυβερνοχώρο υιοθετούν νέες τεχνολογίες, όπως τα εργαλεία Generative AI, για να αυξήσουν τον αριθμό των αγορών που μπορούν να στοχεύσουν. Η ανταπόκριση σε αυτό απαιτεί επενδύσεις και την απόκτηση ταλέντων που πολλοί οργανισμοί είτε δεν μπορούν να ανταποκριθούν είτε αγνοούν. Εξαιτίας αυτού, μειώνεται το ποσοστό των οργανισμών που μπορούν είτε να προστατευτούν από τους κυβερνοεπιτιθέμενους είτε να ανακάμψουν από μια κυβερνοεπίθεση. Αυτό το χάσμα ισότητας στον κυβερνοχώρο θα έχει πιο έντονο κοινωνικό αντίκτυπο το 2024 λόγω της σύγκλισης μεταξύ του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και του βίαιου εγκλήματος σε ορισμένες περιοχές.

Αρνητικά αποτελέσματα της Τεχνητής Νοημοσύνης

Κατά την πλοήγηση στις προκλήσεις που θέτει η ραγδαία πρόοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης και της τεχνολογίας, μια σειρά από προβλήματα και καινοτόμες λύσεις έρχονται στο προσκήνιο. Ο κίνδυνος συγκέντρωσης της αγοράς και ο δυνητικός αντίκτυπός της στα κίνητρα εθνικής ασφάλειας καθιστούν αναγκαία μια συντονισμένη προσπάθεια για την ενίσχυση των δομών παγκόσμιας διακυβέρνησης.

Πρωτοβουλίες όπως η Συμβουλευτική Ομάδα Υψηλού Επιπέδου του ΟΗΕ και η δήλωση της Συνόδου Κορυφής για την Ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης του Ηνωμένου Βασιλείου, στην οποία συμμετέχουν η Κίνα, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Ρουάντα, η Νότια Κορέα, αποτελούν παραδείγματα βημάτων προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ενώ μακροπρόθεσμος στόχος είναι η προσπάθεια για εναρμονισμένα ρυθμιστικά καθεστώτα, αυτές είναι σημαντικές αρχικές προσπάθειες που αποσκοπούν σε μεγαλύτερη δέσμευση των ενδιαφερομένων σε διεθνές επίπεδο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments