Μ. Ανατολή: Στο “κόκκινο” η ένταση
Πηγή Φωτογραφίας: Newarab.com
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν αντιμέτωποι με το δίλημμα για το εάν πρέπει ή όχι να εξαπολύσουν πλήγματα κατά των ανταρτών Χούθι της Υεμένης.
Αν δεν το έπρατταν – και με δεδομένο ότι είχαν προειδοποιήσει ξανά και ξανά για τις συνέπειες εάν δεν σταματούσαν οι επιθέσεις τους κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα – θα φαινόντουσαν αδύναμοι. Ωστόσο, απαντώντας στις επιθέσεις των υποστηριζόμενων από την Τεχεράνη ανταρτών Χούθι, διακινδυνεύουν η απόφασή τους να ερμηνευθεί ως άμεση εμπλοκή τους στην εν εξελίξει σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας υπέρ του Ισραήλ.
Ο κύβος ερρίφθη τελικά και λίγο πριν από τις 2 π.μ. (τοπική ώρα) σήμερα, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εξαπέλυσαν επίθεση κατά της ομάδας ανταρτών Χούθι στην Υεμένη. Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, πύραυλοι κρουζ Tomahawk εκτοξεύθηκαν από μαχητικά αεροσκάφη και πλοία εναντίον της πρωτεύουσας Σαναά, της αλ Χουνταιντά, της Σααντά και της Νταμαάρ.
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη επιδρομή σε θέσεις των Χούτι από τότε που εξαπέλυσαν επιθέσεις σε πλοία της Ερυθράς Θάλασσας, για τα οποία ισχυρίζονται ότι έχουν “δεσμούς” με το Ισραήλ, σε “αλληλεγγύη” προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.
Στη σχετική γραπτή ανακοίνωση την οποία εξέδωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, επιβεβαίωσε ότι οι επιθέσεις εξαπολύθηκαν από τις αμερικανικές δυνάμεις, από κοινού με το Ηνωμένο Βασίλειο και με την υποστήριξη της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά και της Ολλανδίας «σε άμεση αντίδραση στις άνευ προηγουμένου επιθέσεις των Χούθι εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα — συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βαλλιστικών πυραύλων κατά πλοίων για πρώτη φορά στην ιστορία».
Όπως τόνισε, τα πλήγματα «αποτελούν ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως οι ΗΠΑ και οι εταίροι τουςδεν θα ανεχθούν επιθέσεις κατά του προσωπικού τους και δεν θα επιτρέψουν σε εχθρικούς παράγοντες να θέτουν σε κίνδυνο την ελευθερία της ναυσιπλοΐαςσε μία από τις πιο σημαντικές διαδρομές εμπορίου παγκοσμίως». Ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε δε πως δεν θα διστάσει να ηγηθεί νέων μέτρων για την προστασία του αμερικανικού λαού.
Γραπτή ανακοίνωση όμως εξέδωσε και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, ο οποίος καλώντας τους Χούθι να πάψουν τις επιθέσεις τους επεσήμανε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ανέλαβε «περιορισμένη, αναγκαία και ανάλογη δράση σε αυτοάμυνα (…) για να προστατεύσει την παγκόσμια ναυσιπλοΐα».
Είχε προηγηθεί, νωρίς το βράδυ της Πέμπτης, στο Ηνωμένο Βασίλειο η συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, του υπουργικού συμβουλίου το οποίο συγκάλεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ και στο οποίο άναψε το πράσινο φως ώστε βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις να συμμετάσχουν υπό την ηγεσία των ΗΠΑ σε πλήγματα κατά θέσεων των σιιτών ανταρτών της Υεμένης.
Παράλληλα, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι, ερωτηθείς για πιθανά πλήγματα του ναυτικού συνασπισμού «Prosperity Guardian» (Φύλακας Ευημερίας) κατά των Χούθι απάντησε ότι «θα κάνουμε ό,τι πρέπει».
Η Μέση Ανατολή είναι σαν καζάνι που βράζει. Ένας λάθος υπολογισμός, μια λάθος κίνηση και ο πόλεμος θα μπορούσε να εξαπλωθεί εκτός Παλαιστίνης και να μετατρέψει την περιοχή σε θάλασσα φωτιάς.
Ήδη η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς διανύει τον τέταρτο μήνα της, με το Ισραήλ να ανταλλάσσει πυρά (τώρα από απόσταση) με την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ στον Λίβανο στα βόρεια σύνορά του και τους Χούθι να εξαπολύουν τουλάχιστον 26 επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επιλέξει να τους επιτεθούν. Η επιλογή των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον των Χούθι έχει ήδη “τεντώσει” ακόμη περισσότερο το ήδη τεντωμένο σχοινί των εξελίξεων και όλα κρέμονται από μια κλωστή.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας