Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα συναντηθεί με ανώτερο κινέζο αξιωματούχο στην Ουάσιγκτον αργότερα σήμερα, παραμονή των προεδρικών εκλογών στην Ταϊβάν αύριο, Σάββατο, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να αποθαρρύνει οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον της αυτόνομης νήσου που η Κίνα θεωρεί επαρχία της.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, που επέστρεψε για μικρό χρονικό διάστημα στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, μεταξύ της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή και του φόρουμ του Νταβός, θα συναντηθεί με τον Λιου Τζιαντσάο, επικεφαλής του τμήματος διεθνούς σχέσεων της κεντρικής επιτροπής του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμά του όπως ανακοινώθηκε από τις υπηρεσίες του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ο Τζον Φάινερ, συναντήθηκε με τον Λιου Τζιαντσάο προχθές Τετάρτη.
Οι ΗΠΑ προσφέρουν μεγάλη στρατιωτική βοήθεια στην Ταϊβάν
Η Ουάσιγκτον δεν αναγνωρίζει την Ταϊβάν -επισήμως, τη Δημοκρατία της Κίνας-ως κράτος, έχει σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία, που αναγνωρίζει τυπικά ως μοναδική νόμιμη αντιπρόσωπο του κινεζικού έθνους, στο πλαίσιο της λεγόμενης πολιτικής της «ενιαίας Κίνας». Όμως οι ΗΠΑ προσφέρουν παρ’ όλ’ αυτά μεγάλη στρατιωτική βοήθεια στη νήσο και λένε πως τάσσονται υπέρ του status quo, που κατ’ αυτές εγγυάται την ειρήνη.
Ο αντιπρόεδρος της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ-τε, επίσης γνωστός ως Ουίλιαμ Λάι, που ανήκει στο Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (ΔΠΚ, υπέρ της ανεξαρτησίας), θεωρείται φαβορί για την διαδοχή της απερχόμενης προέδρου Τσάι Ινγκ-γουέν, της ίδιας πολιτικής παράταξης.
Οι ΗΠΑ, που θα στείλουν άτυπη αντιπροσωπεία στο νησί μετά τις προεδρικές εκλογές, «εκτιμούν πως εναπόκειται στους εκλογείς της Ταϊβάν να αποφασίσουν για τον επόμενο ηγέτη τους ελεύθερα και χωρίς εξωτερική ανάμιξη», δήλωσε χθες Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ.
Προσπάθεια αποκλιμάκωσης εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας Η επίσκεψη στην Ουάσιγκτον του Λιου Τζιαντσάο, αξιωματούχου που θεωρείται ανερχόμενο στέλεχος στο Πεκίνο, καταγράφεται τη στιγμή που οι ΗΠΑ και η Κίνα προσπαθούν να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις ανάμεσά τους, εγχείρημα αποκορύφωμα του οποίου υπήρξε η συνάντηση των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ τον Νοέμβριο στην Καλιφόρνια.
Η ένταση ανάμεσα στις δυο μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις του κόσμου είχε φθάσει στα ουράνια πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν η Ουάσιγκτον έστειλε μαχητικό να καταστρέψει σε μεγάλο ύψος κινεζικό αερόστατο που υποστήριξε ότι ήταν κατασκοπευτικό, κάτι που το Πεκίνο αρνήθηκε.
Την Τρίτη, μιλώντας στο κέντρο μελετών Council on Foreign Relations στη Νέα Υόρκη, ο Λιου Τζιαντσάο εκφράστηκε με τόνο συμφιλιωτικό, εξήρε τη σινοαμερικανική συνεργασία και προσπαθώντας να υποβαθμίσει τη φιλοπόλεμη ρητορική.
Ο Λιου Τζιαντσάο φάνηκε εξάλλου μετρημένος όταν έδωσε απαντήσεις σε ερωτήματα για την Ταϊβάν, αποφεύγοντας να πει πώς θα αντιδράσει η Κίνα στο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, αλλά σημειώνοντας «τη δέσμευση των ΗΠΑ να μην υποστηρίξουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν».