“Παράθυρο” για ενισχύσεις στην ελληνική αμυντική βιομηχανία με σφραγίδα Κομισιόν
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο,Την επανεκκίνηση της συζήτησης για ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο άμυνας με κεφάλαιο 100 δισ. ευρώ σηματοδοτεί η σχετική δήλωση του Επιτρόπου αρμόδιου για την Εσωτερική Αγορά κ. Τιερί Μπρετόν σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία.
Την επανεκκίνηση της συζήτησης για ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο άμυνας με κεφάλαιο 100 δισ. ευρώ σηματοδοτεί η σχετική δήλωση του Επιτρόπου αρμόδιου για την Εσωτερική Αγορά κ. Τιερί Μπρετόν σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία.
Ο Γάλλος επίτροπος επανάφερε στην ουσία την πρόταση της Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ τον Μάρτιο του 2022, αμέσως μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Η πρόταση αυτή, παρότι είχε βάση, είχε απορριφθεί τότε από τη Γερμανία, με αποτέλεσμα η όλη προσπάθεια να “παγώσει”. Χθες ο κ. Μπρετόν, αναφέρθηκε ξανά στο θέμα μεταφέροντας και τη θέση συναδέλφων του της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι παρότι σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ είναι μέλη του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ είναι αμφίβολο αν θα συνδράμουν αμυντικά σε μια σύρραξη την Ευρώπη. Τούτο, ειδικά αν ο νικητής των επερχόμενων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ είναι ο Ντόναλτ Τράμπ. Ο κ. Μπρετόν είπε ότι η ιδέα πίσω από τη δημιουργία του νέου ταμείου -η οποία όπως φαίνεται κερδίζει οπαδούς- είναι οι συνεργασίες των αμυντικών βιομηχανιών της Ευρώπης ώστε τα κράτη-μέλη να μπορούν να συνδράμουν περισσότερο κυρίως σε πυρομαχικά την Ουκρανία, αλλά η σταδιακή δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής άμυνας. Το ταμείο θα χρηματοδοτήσει ευρωπαϊκές αμυντικής βιομηχανίες κάθε μεγέθους με στόχο να αναπληρωθεί το έλλειμμα των πυρομαχικών που καταγράφεται, αλλά και για αναπτύξουν νέες αμυντικές τεχνολογίες για το σύνολο της ΕΕ. Μάλιστα, προανήγγειλε ότι το θέμα του νέου ταμείου θα είναι στην ατζέντα της επόμενης Συνόδου Κορυφής, που θα γίνει την 1η Φεβρουάριου.
Η ευκαιρία για την Ελλάδα
Αν τελικά η ιδέα για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας προχωρήσει, θα αποτελέσει καταλύτη εξελίξεων και για την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Τούτο, τη στιγμή που η εταιρία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (πρώην ΕΒΟ- ΠΥΡΚΑΛ) βρίσκεται σε τροχιά αναδιοργάνωσης μετά από πολλά χρόνια προβλημάτων. Το ίδιο και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, η οποία βρίσκεται σε μια τροχιά εξόδου από μια προβληματική λειτουργία πολλών ετών. Ανάλογα με την τελική μορφή, την ταχύτητα υλοποίησης του νέου θεσμού, ρόλο μπορούν να έχουν και οι ελληνικές ναυπηγικές μονάδες, παρά το γεγονός ότι δεν θεωρούνται αμιγώς “αμυντικές βιομηχανίες”. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ιδανική τη συγκυρία για τη δημιουργία του νέου ταμείου και αναμένεται να το υποστηρίξει στη συζήτηση που θα γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τούτο διότι η Αθήνα στοχεύει στο να καταφέρει να συμμετέχει στην όλη προσπάθεια συνδράμοντας στην κοινή προσπάθεια της ΕΕ και παράλληλα να αναβαθμίσει όλες τις αμυντικές βιομηχανίες .
Η σύσταση του νέου κοινού Ευρωπαϊκού Αμυντικού Ταμείου θα αποτελέσει το δεύτερο μεγάλο βήμα που γίνεται σε πολύ μικρό διάστημα στην κατεύθυνση της αμυντικής θωράκισης της Ευρώπης. Το πρώτο ήταν η απόφαση για την εξαίρεση από το έλλειμμα των αμυντικών δαπανών των κρατών-μελών στο πλαίσιο συμφωνίας για την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων, που ισχύουν από την αρχή του χρόνου.
Πηγή: capital.gr//Τάσος Δασόπουλος
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας