Πολιτική

Προσκλητήριο Τεμπονέρα για κοινή δράση των προοδευτικών δυνάμεων

Προσκλητήριο Τεμπονέρα για κοινή δράση των προοδευτικών δυνάμεων

Πηγή Φωτογραφίας: [365245] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Πολιτική συμβολή ενόψει Συνεδρίου.

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση για τη σύγκλιση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτή με τη μορφή δήλωσης, έστω και αν δεν είναι κεντρική. Δεδομένων των επόμενων βημάτων στο οργανωτικό μέτωπο, το όλο θέμα είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσει την Κουμουνδούρου.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σήμερα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος και το Σάββατο θα γίνει το πρώτο crash test για τα συνεδριακά κείμενα στην Κεντρική Επιτροπή. Άλλωστε, το στενό επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη θέτει αυτή τη στιγμή ως προτεραιότητα την ανασυγκρότηση του κόμματος και την ενίσχυση της δυναμικής του, αλλά οι συμμαχίες είναι μείζον θέμα, έστω και αν αξιολογούνται διαφορετικά.

Η όλη συζήτηση έλαβε έναν πιο φρέσκο και ανανεωμένο χαρακτήρα με την παρέμβαση του Διονύση Τεμπονέρα και την πλατφόρμα που κατέθεσε για το συνέδριο του κόμματος και απέστειλε στις ομάδες και τα στελέχη του κόμματος. Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και εργατολόγος είναι ένας από εκείνους που ανησυχούν για την έκβαση του συνεδρίου του κόμματος στα τέλη Φεβρουαρίου και την ανάγκη για μια μετωπική συμμαχία, αν και με προϋποθέσεις, φυσικά.

Σε αυτό το κλίμα, τα στελέχη συχνά προειδοποιούν για προεδροκεντρικά κομματικά συνέδρια και εορτασμούς που δεν συμβάλλουν γόνιμα στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. “Το συνέδριό μας δεν πρέπει να “εξουσιοδοτεί”, αλλά με τις αποφάσεις του να στοχεύει σε μια “συνάντηση” των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου και να συντονίζει δράσεις που ανοίγουν το δρόμο για την ανάκαμψη”, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Διονύσης Τεμπονέρας, “από όλες τις δυνάμεις και τα ρεύματα του προοδευτικού και αριστερού χώρου” με στόχο την υπεράσπιση της δημοκρατίας και των θεσμών, και υπογραμμίζεται η ανάγκη για ένα προοδευτικό και δημοκρατικό μέτωπο. 

Η έκκληση του Δ. Τεμπονέρα, με τίτλο “Για ένα κοινωνικό μέτωπο δημοκρατίας”, δεν κάνει λόγο για συγχώνευση δυνάμεων, διατηρεί μια προσεκτική γραμμή για τις δυνάμεις που θα μπορούσαν να ενταχθούν και κάνει λόγο για έκκληση προς όλους τους πολίτες. Ο Δ. Τεμπονέρας προτείνει να κατατεθεί στο συνέδριο του κόμματος ότι η ΚΕ ξεκινά διάλογο, συντονισμό και ενότητα δράσης μεταξύ των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που “ταυτίζονται σε ένα χώρο δημοκρατικής προόδου, μακριά από τις αντιθέσεις και τις συγκρούσεις του χθες”. Μιλάει επίσης για την ανάγκη να ξεκινήσει μια ανοιχτή πρωτοβουλία για την υπεράσπιση της δημοκρατίας “με την ισότιμη συμμετοχή κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων, σε μια εθνική δομή, με τη συμμετοχή ανένταχτων πολιτών, κομμάτων του προοδευτικού χώρου, κοινωνικών οργανώσεων και άλλων ομάδων με κινηματικό χαρακτήρα”.

Η παραπάνω πλατφόρμα αποκτά ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον αφού έχει προηγηθεί η παρέμβαση των τριών μελών της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ (Θανάση Θεοχαρόπουλου, Κώστα Ζαχαριάδη, Γιάννη Ραγκούση) για ένταξη του κόμματος στην οικογένεια των ευρωσοσιαλιστών και αποχώρησή τους από το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Αν και ο Τεμπονέρας δεν μοιάζει να ιεραρχεί τώρα το ίδιο θέμα, επιμένει εξάλλου στην ανάγκη να πρωταγωνιστήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαμόρφωση «της νέας, μεγάλης συμπεριληπτικής Αριστεράς». Οπως και να ‘χει, και η αυριανή ΠΓ και η ΚΕ του Σαββάτου πέραν των απαντήσεων και των όψεων της δομικής αντιπολίτευσης που θα επιλέξουν ως στρατηγική κατά της κυβέρνησης στα πεδία της ακρίβειας και αλλού, ζωηρά θα αρχίσουν να ασχολούνται και με τα παραπάνω.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments