Πώς οι Χούθι έγιναν στόχος των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας
Πηγή Φωτογραφίας: Frrance24.com
Η επίθεση των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου την Παρασκευή εναντίον στόχων των Χούτι της Υεμένης είναι η σημαντικότερη στρατιωτική απάντηση στις επιθέσεις των ανταρτών εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα που ξεκίνησαν μετά το ξέσπασμα του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.
Οι Χούθι είναι μια ομάδα πολιτοφυλακής της Υεμένης, που πήρε το όνομά της από τον ιδρυτή της Χουσεΐν Μπαντρεντίν αλ Χούθι και εκπροσωπεί την αίρεση Ζαΐντι του σιιτικού Ισλάμ. Εμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1980 ως αντίβαρο στη θρησκευτική επιρροή της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη. Οι ένοπλες δυνάμεις τους, που υπολογίζονται σε 20.000 και είναι επίσημα γνωστές ως Ανσάρ Αλάχ, ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του δυτικού τμήματος της χώρας και κυριαρχούν στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας.
Οι Χούθι υποστηρίζονται από το Ιράν στο πλαίσιο της μακροχρόνιας εχθρότητας με τη Σαουδική Αραβία και υποστηρίζουν τους εξτρεμιστές της Χαμάς στον πόλεμο στη Γάζα.
Η Ερυθρά Θάλασσα, ένας από τους πιο πυκνοκατοικημένους θαλάσσιους διαύλους στον κόσμο, βρίσκεται νότια της διώρυγας του Σουέζ, της σημαντικότερης πλωτής οδού που συνδέει την Ευρώπη με την Ασία και την ανατολική Αφρική. Η Υεμένη βρίσκεται κατά μήκος της νοτιοανατολικής ακτής της Ερυθράς Θάλασσας, όπου συναντά τον Κόλπο του Αντεν.
Λίγο μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, οι Χούθι εξαπέλυσαν επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, οι περισσότερες από τις οποίες αναχαιτίστηκαν από τα αντίμετρα των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Η κατάσταση κλιμακώθηκε στις 19 Νοεμβρίου, όταν ένοπλες ομάδες χρησιμοποίησαν ελικόπτερα για να καταλάβουν πλοίο που είχε ναυλωθεί από ιαπωνική εταιρεία που συνδέεται με ισραηλινό επιχειρηματία και απήγαγαν το πλήρωμα. Οι Χούθι δήλωσαν ότι κάθε πλοίο που πιστεύεται ότι συνδέεται με το Ισραήλ ή τους συμμάχους του θα αποτελούσε “νόμιμο στόχο”.
Ακολούθησαν αρκετές επιθέσεις εναντίον των πλοίων, οι περισσότερες χωρίς επιτυχία, και πολλές ναυτιλιακές εταιρείες αποφάσισαν να εκτρέψουν τη διαδρομή της Ερυθράς Θάλασσας και να κατευθύνουν τα πλοία τους γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στη Νότια Αφρική.
Στις 18 Δεκεμβρίου, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την ανάπτυξη της επιχείρησης Prosperity Guardian για την αντιμετώπιση των επιθέσεων των Χούθι. Οι ΗΠΑ απέφυγαν την άμεση αντιπαράθεση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, όταν ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ πέταξε εναντίον μιας ομάδας μικρών σκαφών που προσπαθούσαν να επιβιβαστούν σε εμπορικό πλοίο που είχε ζητήσει προστασία
Η κρίση εισήλθε σε νέα φάση με τον θάνατο 10 ανταρτών.
Στις 9 Ιανουαρίου, πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατέρριψαν 21 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους που εκτόξευσαν οι Χούθι, σε μια επίθεση που το Λονδίνο χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη στην περιοχή. Στις 10 Ιανουαρίου, ο Αντονι Μπλίνκεν, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε ότι περαιτέρω επιθέσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυτική στρατιωτική απάντηση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας