Πολιτική

ΝΔ: Από τη μίνι κρίση στον διάλογο

ΝΔ: Από τη μίνι κρίση στον διάλογο

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΑΚΗ (EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Η κυβέρνηση δεν ήταν υποχρεωμένη να ανοίξει τώρα το ζήτημα του γάμου ομοφύλων.

Κανείς δεν υποχρεώνει την κυβέρνηση να ασχοληθεί τώρα με το θέμα του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Η απάντηση σε όσους πίεζαν, εγωιστικά ή ανιδιοτελώς, θα έπρεπε να είναι μία: όλα θα λυθούν με τον καιρό. Τώρα βιάζονται και ο χρόνος τελειώνει. Τρέχουν να ελαχιστοποιήσουν τη ζημιά.

Προχθές, ο πρωθυπουργός εφηύρε μια πατέντα. Είναι για να απέχουν από την ψηφοφορία στη Βουλή τα μέλη της κυβέρνησης που αντιτίθενται στο νομοσχέδιο. Η αποχή είναι σίγουρα μια πολιτική στάση και μπορεί να στείλει περισσότερα από ένα μηνύματα, ανάλογα με τις περιστάσεις. Επομένως, δεν είναι σε καμία περίπτωση αρνητική.

Ωστόσο, η αποχή δεν μπορεί να προταθεί από τον πρωθυπουργό προς τους βουλευτές του. Οι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι αυτοί που προτείνουν αποχή. Και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ορθά επισημαίνει πως είναι αντιφατικό από τη μια να ζητάμε από τον λαό να ψηφίζει και να συμμετέχει και από τους βουλευτές και υπουργούς να απέχουν. 

Ο Πρωθυπουργός καλείται τώρα να εφεύρει μια δεύτερη πατέντα. Πώς, δίχως να “στραπατσαριστεί” το προφίλ του Μάκη Βορίδη αυτός θα παραμείνει στην κυβέρνηση. Δύσκολη αυτή η πατέντα, αλλά, με βάση τις γνώσεις και την εμπειρία του, ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος κάτι θα σκεφτεί.

Ίσως να ανεχόταν την αποχή και των διαφωνούντων υπουργών και υφυπουργών από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Από τη στιγμή που προτείνει την αποχή στους βουλευτές που διαφωνούν, με μια διασταλτική ερμηνεία ας συμπεριλάβει και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Ούτως ή άλλως από τη ζημία κέρδος δε βγαίνει. Και η παραίτηση του Μάκη Βορίδη – ο οποίος επιτελεί άριστα τα καθήκοντα που του ανατέθηκαν μετά τις εκλογές του Ιουνίου – θα είναι ένα πολιτικό πλήγμα για την κυβέρνηση. Ο Μάκης Βορίδης στη Βουλή καλύπτει επιτυχώς τα νώτα της Νέας Δημοκρατίας και αυτό το γνωρίζει ο πρωθυπουργός.

 Οι πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια φαίνεται πως υποτιμήθηκαν, σε έναν πρώτο χρόνο, από το Μέγαρο Μαξίμου. Θεωρούν ότι το “μασάζ” των κομματικών στελεχών μέσα στις επόμενες ημέρες θα επιλύσει το πρόβλημα. Αυτό είναι συζητήσιμο.

Το πρόβλημα εντοπίζεται πρωτίστως στους ψηφοφόρους, την παραδοσιακή βάση της Νέας Δημοκρατίας. Οι βουλευτές που διαφωνούν εκπροσωπούν μεγάλο μέρος αυτής της βάσης. Επομένως, θα πρέπει να γίνει διάλογος με όλους αυτούς που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του κόμματος. Θα πρέπει να πειστούν για την ανάγκη αυτής της νομοθετικής ρύθμισης. Και όσο περισσότερο πειστούν, τόσο λιγότερη ζημιά θα προκληθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments